Στα Ρωμαϊκά χρόνια
Ρωμαϊκή Αγορά
Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ακρόπολης σε κοντινή απόσταση από την ανατολική πλευρά της αρχαίας αγοράς. Συνδεόταν μαζί της με ένα στενό πλακόστρωτο δρόμο.
Το εσωτερικό από το κτίριο όταν λειτουργούσε ως τεκές
Δείτε μια τρισδιάστατη περιήγηση ΕΔΩ
Η Βιβλιοθήκη του Αδριανού
Δίπλα στο τζαμί Τζισδαράκη ήταν η είσοδος της Βιβλιοθήκης που έκτισε ο Αδριανός το 132 μ.χ. γνωστός και ως μικρός Έλληνας λόγω της αγάπης του για την ελληνική τέχνη και φιλοσοφία. Η Βιβλιοθήκη καταστράφηκε μετά την επίθεση των Ερούλων
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας λειτουργεί εδώ το Πάνω Παζάρι και δημιουργείται εδώ το εμπορικό κέντρο της Αθήνας.
Σήμερα λίγα ερείπια μαρτυρούν το μεγαλείο του κτιρίου που είχε 100 κίονες κορινθιακού ρυθμού. Σώζονται 7 μόνο κίονες της πρόσοψης και ένας, ο βόρειος του πρόπυλου.
Ακόμα στο εσωτερικό υπάρχουν τα ερείπια από τρεις χριστιανικούς ναούς, που φτιάχτηκαν με υλικά από το αρχαίο οικοδόμημα.
Βυζαντινές εκκλησίες
Ήταν ιδιωτικός ναός της οικογένειας Χωματιανού-Λογοθέτη (δες παρακάτω).
Εδώ έψαλλε ο Παπαδιαμάντης αλλά, ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου
Η Καπνικαρέα χρονολογείται από τον 11ο αιώνα
Ερωτοκρίτου και Ερεχθέως είναι ένα άλλο βυζαντινό εκκλησάκι που χρονολογείται από τις αρχές του 12ου αιώνα
Παναγία Γοργοεπήκοος
Είναι χτισμένος στα ερείπια ναού της Ειλύθειας.
Η του Σωτείρα Κοτάκη στην οδό Κυδαθηναίων του 11ου αιώνα. Πιθανά ονομάστηκε έτσι από τον κτήτορα Κοτάκη και υπέστη πολλές ζημιές κατά την Επανάσταση τις οποίες απεκατάστησε η ρωσική κοινότητα στην οποία είχε παραχωρηθεί ο ναός για να τελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Να μην ξεχάσουμε και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων μέσα στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς
Ο Οθωμανός περιηγητής Εβλιγιά Τσελεμπή επισκέφθηκε την μικρή επαρχιακή πόλη της Αθήνας και κατέγραψε όλα τα μνημεία της , ελληνικά, ρωμαϊκά, τζαμιά, λουτρά, στο βιβλίο των ταξιδιών
Το Παλιό Πανεπιστήμιο (Οικία Κλεάνθη- Scaubert) (Θόλου και Κλεψύδρας)
Κτισμένο κάτω από την Ακρόπολη, το σπίτι που κατοίκησε ο Μακεδόνας αρχιτέκτων Σταμάτης Κλεάνθης μαζί με τον Βαυαρό συνάδελφό του Σάουμπερτ.
Από το δώμα του η θέα είναι εκπληκτική
Οικία Κουτζαλέξη (Μνησικλέους 18 και Διογένους 12)
Κτίριο από τα οθωμανικά χρόνια, το οποίο αγόρασαν οι αδελφοί Κουτσαλέξη προσθέτοντας και άλλο όροφο , μετατρέποντάς το στο νεοκλασικό κτίριο, που διασώζεται σήμερα. Το κτίριο στέγασε την Γραμματεία (Υπουργείο) των Ναυτικών (1839) και αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία. Αργότερα έγινε εκεί η μπουάτ Κατακόμβες ενώ στο ανώγειο ήταν τα “Ταβάνεια”
Καθώς το κτίριο διαθέτει πολύ ωραίες ταβανογραφίες.
Ξενοδοχείο Αίολος (Αιόλου 3 -Αδριανού 64)
Οικοδομήθηκε ανάμεσα στα 1835-6 σε σχέδια του Σταμάτη Κλεάνθη. Με 25 δωμάτια ήταν το πρώτο κτίριο που ανεγερθηκε με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ξενοδοχείο
Στο μεταλλικό υπέρυθρο της εισόδου επί της Αιόλου γράφεται η ημερομηνία αποπεράτωσής του. Σήμερα το κτίριο ετοιμάζεται να ξαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο.
Οικία Λασσάνη (Διογένους 1-3)
Διώροφη κατοικία δίπλα από τον Μεντρεσέ στους Αέρηδες.
Χτίστηκε μετά την απελευθέρωση και ανήκε στον Κοζανίτη Ιερολοχίτη Λασσάνη. Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Μουσικών Οργάνων.
74ο Δημοτικό Σχολείο (Αδριανού 106-8)
Σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου.
το κτίριο αυτό κτίστηκε το 1875-6 και έχει μια πολύ εντυπωσιακή πρόσοψη με δωρικούς κίονες και κλασικό αέτωμα
ενώ το κυρίως κτίριο είναι σχετικά μικρό .
Οικία Μπενιζέλων (Αδριανού 96)
Το πιο παλιό κτίριο της Αθήνας.
Σήμερα το κτίριο αποκαθίσταται για λογαριασμό της Αρχιεπισκοπής στην οποία ανήκει
Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών (Κυδαθηναίων 11)
Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1842 από τα πρώτα που έγιναν στην απελευθερωμένη Αθήνα. Απέναντι από τον ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Σωτήρα του Κοττάκη. Τέσσερις πρόκριτοι με οικονομική χορηγία Άγγλων φιλελλήνων και με την υποστήριξη του Άνθιμου Γαζή και του τότε ΥΠΕΞ της ρωσικής αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια ίδρυσαν την Φιλόμουσο Εταιρεία Αθηνάων και ο ίδιος πυρήνα αργότερα ίδρυσε και την αντίστοιχη εταιρεία στη Βιέννη. Και οι δύο έδρασαν στην προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης
Ανακατασκευασμένο από τον Σταμάτη Κλεάνθη , περιήλθε στην ιδιοκτησία του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου και αργότερα παραχωρήθηκε στο Κέντρο
Συνδεθείτε ΕΔΩ
Οικία Σεφεριάδη-Τσάτσου (Κυδαθηναίων 9)
Το σπίτι της Κυδαθηναίων όπου ζούσε ο Γεώργιος Σεφέρης, όταν ήταν στην Ελλάδα, και από πάνω ζούσε η αδελφή του Ιωάννα με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Τσάτσο.
Θα θαυμάσετε παλιές αρχοντικές οικίες που κρύβουν πτυχές της ιστορίας μας
Οικια Παπαρρηγοπούλου (Κυδαθηναίων 27)
Το σπίτι αυτό ανήκε στον Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, έναν από τους πρώτους Φιλικούς τον καιρό της Επανάστασης. Χτιστηκε το 1843 και είναι ένα από τα πρώτα σπίτια επί βασιλείας του Όθωνα. Μάλιστα και ο πατέρας του Όθωνα αλλά και ο ίδιος φιλοξενήθηκαν εδώ. Για πολλά χρόνια στέγασε και τη Ρωσική Πρεσβεία
Πολυταξιδεμένος καθώς ήταν ο Παπαρρηγόπουλος ήταν ο πρώτος που στόλισε χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αθήνα και η θέα του στολισμένου δέντρου με κεράκια συζητήθηκε και διαδόθηκε γρήγορα στην Αθήνα. Λέγεται μάλιστα πως ένας από τους καλεσμένους του εκείνα τα Χριστούγεννα ήταν και ο στρατηγός Μακρυγιάννης.
Οικία Χατζημιχάλη
Το σπίτι αυτό χτίστηκα το 1924-1927 από τον αρχιτέκτονα Ζάχο. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα εκλεκτικιστικού κτιρίου του μεσοπολέμου. Σήμερα στεγάζει το Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων
Οικία Φίνλεϋ (οδός Κέκροπος)
Το κτίριο κτίστηκε επί τουρκοκρατίας αλλά επισκευάστηκε το 1830 από τον Φίνλεϋ. Ο Φίνλεϋ ήταν Σκοτσέζος ιστορικός. Φιλέλληνας ο οποίος πήρε μέρος μάλιστα στην ελληνική επανάσταση και έζησε εδώ μέχρι τον θάνατό του.
Λέγεται ακόμα ότι και η Σωτηρία Μπέλου στεγάστηκε εδώ με την κομπανία της.
Οικία Δροσίνη (Αδριανού και Τριπόδων)
Αδριανού και Τριπόδων είναι το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης και σύμφωνα με τις περιγραφές του ο δρόμος έσφυζε από ζωή και τότε. Μόνο που τότε το σπίτι είχε αυλή με οπωροφόρα δέντρα.
Το κτίριο κτίστηκε επί Όθωνα. Κατά την αποκατάσταση του κτιρίου ανακαλύφθηκαν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, όπως τμήμα της αρχαίας οδού.
Η οδός Τριπόδων ήταν ένας αγαπημένος δρόμος περιπάτου για τους αρχαίους Αθηναίους κάτω από την σκια της Ακρόπολης. Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των χορηγικών μνημείων που ήταν αναρτημένα δεξιά και αριστερά του δρόμου, γεγονός που έδινε την ευκαιρία στους Αθηναίους να θαυμάζουν τα μνημεία
Στο ισόγειο του κτιρίου λειτουργούν πωλητήριο και εντευκτήριο.Οικία Church (οδός Σχολείου 5 και Επιχάρμου)
Μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από τον ιστορικό Φίνλεϋ και επισκευάστηκε, και κατόπιν νοικιάστηκε στον Ιρλανδό Church, ο οποίος ήταν αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων στην ελληνική επανάσταση. Μετά τον θάνατό του χρησιμοποιήθηκε ως ιδιωτικό και δημόσιο σχολείο.
H οικία αποτέλεσε και θέμα για έργο του ΤσαρούχηΟικία Γάσπαρη (Κυρρήστου 19 και Φλέσσα)
Κτίριο της τουρκοκρατίας, οικία του Προξένου της Γαλλίας στην Αθήνα.Γάσπαρη
Αποτελείται από δύο πτέρυγες την μία στην Κυρρήστου και την άλλη στη Φλέσσα. Το παλαιότερο κτίσμα της Κυρρήστου χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και φέρει μαρμάρινη σκάλα, γνωστή ως σκάλα Γάσπαρη. Υπάρχει και σχετικό βιβλίο με ομώνυμο τίτλο.
Στο αρχοντικό αυτό είχε φιλοξενηθεί και ο ποιητής Λαμαρτίνος.
Οικία Φλέσσα και Σχολείου
Το πετρόκτιστο αυτό κτίριο είναι το κτίριο που έκτισε ο Αμερικανός Ιεαραπόστολος Ιωνάς Κιγκ με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως Ευαγγελική εκκλησία.
Καθώς όμως ο Κιγκ πέθανε μόλις τελείωσε η κατασκευή το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως στρατηγείο του πρώτου ελληνικού τακτικού στρατού. Αργότερα έγινε δημοτικό σχολείο (από εκεί και το όνομα του δρόμου). Στο σχολείο μάλιστα αυτό φοίτησε και ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης.
Οικία Κωλλέτη (Πολυγνώτου 13)
Ένα από τα ωραιότερα κτίρια, δίπλα στο το οποίο φέρεται να ήταν η κατοικία του Πρωθυπουργού Ιωάννη Κωλλέτη. Σκαρφαλωμένο στην λεγόμενη περιοχή του Ριζόκαστρου. Το κτίριο ανεγέρθηκε το 1860
Περιτριγυρισμένο από αιωνόβια δέντρα, κυπαρίσσια, φοίνικες και νεραντζιές
Εξαιρετικός διάκοσμος που καταλήγει σε αέτωμα το οποίο διακοσμούσαν ακροκέραμα.
Δείτε σχετικό σύνδεσμο ΕΔΩ
Περιμένει την αποκατάστασή του, για να στεγαστεί εδώ το αρχείο Καβάφη.
Οικία Νικολαόυ Δραγούμη (Κλάδου 8)
Κτίστηκε το 1835 για λογαριασμό του Νικολάου Δραγούμη, ο οποίος έλαβε μέρος στην Επανάσταση και κατόπιν έτυχε πολλών αξιωμάτων όπως Υπουργός Εξωτερικών. Εξέδωσε “Ιστορικές Αναμνήσεις” καθώς και το περιοδική η Πανδώρα.
Πρόκειται για απλό κτίριο χωρίς ιδιαίτερο διάκοσμο πέρα από τα δύο αετώματα που φέρει.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.