Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΗΡΟΣΚΟΡΟΣ μπορεί να ακούσει ήχους υψηλών συχνοτήτων καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο γνωστό πλάσμα στον κόσμο. Ωστόσο, τα αφτιά του, το καθένα με μέγεθος όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας, έχουν πολύ απλή δομή.
Σκεφτείτε: Επί χρόνια, η ακοή του μεγάλου κηρόσκορου έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης. Πιο πρόσφατα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ στη Σκωτία εξέτασαν την ακοή του εκθέτοντάς τον σε ένα ευρύ φάσμα ήχων. Μέτρησαν τις δονήσεις των τυμπανικών μεμβρανών και κατέγραψαν τη δραστηριότητα των ακουστικών τους νεύρων. Τα «τύμπανα» συνέχιζαν να αντιδρούν ακόμα και σε ήχους συχνότητας 300 κιλοχέρτζ. Συγκριτικά, ο ηχοεντοπισμός των νυχτερίδων έχει καταγραφεί ότι φτάνει τα 212 κιλοχέρτζ, η ακοή των δελφινιών αγγίζει τα 160 κιλοχέρτζ, ενώ η ανθρώπινη ακοή δεν ξεπερνάει τα 20 κιλοχέρτζ.
Οι ερευνητές θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την ανώτερη ακουστική ικανότητα του μεγάλου κηρόσκορου ως βάση για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας. Σε ποιον τομέα; «Στην κατασκευή καλύτερων και μικρότερων μικροφώνων», αναφέρει ο Δρ Τζέιμς Γουίντμιλ από το Πανεπιστήμιο του Στράθκλαϊντ. «Αυτά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε μεγάλη ποικιλία συσκευών, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα ακουστικά βοηθήματα».
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.