Από τις 18 Απριλίου ως τις 14 Ιουνίου 1998, η σινδόνη, ή το σάβανο με το οποίο λέγεται ότι τύλιξαν το σώμα του Ιησού του Ναζωραίου έπειτα από το θάνατό του, παρουσιάστηκε σε κάποια έκθεση που έγινε στον Καθεδρικό Ναό του Σαν Τζιοβάνι Μπατίστα στο Τορίνο της Ιταλίας. Το σάβανο φυλασσόταν σε μια αεροστεγή, αλεξίσφαιρη προθήκη γεμάτη με κάποιο αδρανές αέριο. Μέσα σε αυτή τη θήκη διατηρούνταν σε σταθερές κλιματικές συνθήκες.
ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ περνούσαν μπροστά από την καλά προστατευμένη σινδόνη χρησιμοποιώντας τρεις υπερυψωμένους διαδρόμους οι οποίοι βρίσκονταν σε κάπως διαφορετικά επίπεδα. Έτσι, μπορούσαν όλοι να τη βλέπουν καλά. Ο κάθε επισκέπτης είχε στη διάθεσή του μόνο δύο λεπτά για να τη δει και έπρεπε οπωσδήποτε να είχε κάνει κράτηση εκ των προτέρων. Τα συναισθήματα ποίκιλλαν από εκστατική περισυλλογή που έφερνε δάκρυα στα μάτια ως απλή περιέργεια. Αναφέρθηκε ότι υπήρξαν περίπου 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες.
Πολλές φορές ακούστηκε το ερώτημα: «Τι σημαίνει για εσάς η σινδόνη;» Σε όσους αρέσουν οι θρησκευτικές συζητήσεις, η περίσταση αυτή τους έδωσε την ευκαιρία να εξετάσουν το θέμα πιο προσεκτικά και να ξαναδιαβάσουν τις σελίδες της Αγίας Γραφής που αναφέρονται στην ταφή του Ιησού.—Βλέπε το πλαίσιο στην επόμενη σελίδα.
Η σινδόνη είναι ένα λινό ύφασμα με διαστάσεις 4,36×1,10 μέτρα στην επιφάνεια του οποίου είναι αποτυπωμένο το σώμα ενός άντρα που εικάζεται ότι πέθανε με βίαιο τρόπο. Αλλά εγείρεται το ερώτημα: Είναι η Σινδόνη του Τορίνου το σάβανο που χρησιμοποιήθηκε για να τυλιχτεί το σώμα του Ιησού πριν από 19 και πλέον αιώνες;
Ιστορικές Εξελίξεις
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη σινδόνης στη διάρκεια των πρώτων αιώνων της Χριστιανικής εποχής», λέει η Νέα Καθολική Εγκυκλοπαίδεια (New Catholic Encyclopedia). Το 544 Κ.Χ. μια απεικόνιση η οποία φημολογούνταν ότι δεν είχε κατασκευαστεί από ανθρώπινα χέρια εμφανίστηκε στην Έδεσσα της σύγχρονης Τουρκίας. Η απεικόνιση ειπώθηκε ότι αναπαριστούσε το πρόσωπο του Ιησού. Το 944 Κ.Χ. κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η απεικόνιση αυτή βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Οι περισσότεροι ιστορικοί, όμως, δεν πιστεύουν ότι επρόκειτο για τη σημερινή Σινδόνη του Τορίνου.
Στη Γαλλία, στη διάρκεια του 14ου αιώνα, ο Ζοφρουά ντε Σαρνέ είχε στην κατοχή του κάποια σινδόνη. Το 1453 αυτή περιήλθε στην ιδιοκτησία του Λουδοβίκου, Δούκα της Σαβοΐας, ο οποίος τη μετέφερε σε μια εκκλησία στο Σαμπερί, την πρωτεύουσα της Σαβοΐας. Από εκεί, ο Εμμανουήλ Φιλιβέρτος την πήρε στο Τορίνο το 1578.
Διάφορες Γνώμες
Το 1988, ο τότε αρχιεπίσκοπος του Τορίνου, ο Αναστάζιο Μπαλεστρέρο, έδωσε τη Σινδόνη του Τορίνου για εξέταση με τη μέθοδο της χρονολόγησης μέσω ραδιοάνθρακα προκειμένου να προσδιοριστεί η ηλικία της. Τα τεστ, τα οποία έγιναν από τρία κορυφαία εργαστήρια στην Ελβετία, στην Αγγλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψαν ότι ανήκει στη μεσαιωνική εποχή, επομένως σε μια περίοδο πολύ μεταγενέστερη από το θάνατο του Χριστού. Ο Μπαλεστρέρο αποδέχτηκε το πόρισμα, κάνοντας τα εξής σχόλια σε μια επίσημη δήλωσή του: «Αναθέτοντας την αξιολόγηση αυτών των αποτελεσμάτων στην επιστήμη, η εκκλησία εκφράζει ξανά το σεβασμό και την ευλάβειά της για αυτή τη σεβάσμια απεικόνιση του Χριστού, η οποία παραμένει αντικείμενο αφοσίωσης για τους πιστούς».
Ο τωρινός αρχιεπίσκοπος Τζιοβάνι Σαλνταρίνι δήλωσε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι η απεικόνιση είναι η απεικόνιση του Χριστού που κατέβηκε από το σταυρό». Ωστόσο, συγχρόνως ισχυρίστηκε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό το αποτύπωμα ο πιστός μπορεί να δει την εικόνα του άντρα που περιγράφουν τα Ευαγγέλια». Στις 24 Μαΐου 1998, κατά τη διάρκεια της έκθεσης της σινδόνης, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β΄ χαρακτήρισε την απεικόνιση ως «το αποτύπωμα που άφησε το βασανισμένο σώμα του Εσταυρωμένου».
Όπως είναι φανερό, οι αποδείξεις κάθε άλλο παρά υποστηρίζουν ότι η Σινδόνη του Τορίνου είναι το σάβανο του Ιησού. Αλλά ακόμη και αν ήταν, τι θα άλλαζε; Θα ήταν κατάλληλο να της αποδίδει λατρευτικό σεβασμό κάποιος που θέλει να υπακούει στις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής;
Σκεφτείτε τη δεύτερη από τις Δέκα Εντολές, η οποία λέει: «Δεν πρέπει να φτιάξεις για τον εαυτό σου γλυπτή εικόνα ούτε μορφή όμοια με οτιδήποτε υπάρχει πάνω στους ουρανούς ή κάτω στη γη ή στα νερά κάτω από τη γη. Δεν πρέπει να τα προσκυνήσεις». (Έξοδος 20:4, 5) Σίγουρα, οι αληθινοί Χριστιανοί λαβαίνουν σοβαρά υπόψη τα λόγια του αποστόλου Παύλου: «Περπατάμε μέσω πίστης, όχι μέσω όρασης».—2 Κορινθίους 5:7· 1 Ιωάννη 5:21.
Η Σινδόνη και οι Αφηγήσεις των Ευαγγελίων
Οι συγγραφείς των Ευαγγελίων λένε ότι, αφού ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία κατέβασε το σώμα του Ιησού από το ξύλο, το τύλιξε «σε καθαρό, εκλεκτό λινό ύφασμα». (Ματθαίος 27:57-61· Μάρκος 15:42-47· Λουκάς 23:50-56) Ο απόστολος Ιωάννης προσθέτει: «Ο Νικόδημος επίσης . . . ήρθε φέρνοντας έναν ρόλο από σμύρνα και αλόη, περίπου εκατό λίτρες. Έτσι λοιπόν, πήραν το σώμα του Ιησού και το τύλιξαν με επιδέσμους μαζί με τα μυρωδικά, όπως έχουν έθιμο οι Ιουδαίοι να κάνουν τις προετοιμασίες για την ταφή».—Ιωάννης 19:39-42.
Οι Ιουδαίοι είχαν το έθιμο να πλένουν τον νεκρό και κατόπιν χρησιμοποιούσαν λάδια και μυρωδικά για να αλείψουν το σώμα. (Ματθαίος 26:12· Πράξεις 9:37) Έπειτα από το Σάββατο, την άλλη ημέρα το πρωί, κάποιες γυναίκες που είχαν φιλία με τον Ιησού θέλησαν να ολοκληρώσουν την προετοιμασία του σώματός του, το οποίο είχε ήδη τεθεί σε μνημείο. Ωστόσο, όταν ήρθαν με τα “μυρωδικά τους για να τον αλείψουν”, το σώμα του Ιησού δεν βρισκόταν στο μνημείο!—Μάρκος 16:1-6· Λουκάς 24:1-3.
Τι βρήκε ο Πέτρος όταν ήρθε λίγο αργότερα και μπήκε στο μνημείο; Ο αυτόπτης μάρτυρας Ιωάννης ανέφερε: «Είδε τους επιδέσμους να βρίσκονται εκεί, το δε πανί που υπήρχε πάνω στο κεφάλι του να μη βρίσκεται μαζί με τους επιδέσμους αλλά να είναι τυλιγμένο χωριστά σε ένα μέρος». (Ιωάννης 20:6, 7) Προσέξτε ότι δεν γίνεται καθόλου μνεία για το εκλεκτό λινό ύφασμα—παρά μόνο για τους επιδέσμους και το πανί που υπήρχε στο κεφάλι του. Εφόσον ο Ιωάννης αναφέρει συγκεκριμένα τους επιδέσμους και το πανί του κεφαλιού, δεν φαίνεται πιθανό ότι θα ανέφερε και το εκλεκτό λινό ύφασμα, δηλαδή τη σινδόνη, αν αυτή ήταν εκεί;
Επιπρόσθετα, σκεφτείτε το εξής: Αν τα νεκρικά ενδύματα του Ιησού είχαν πάνω τους την εικόνα του, δεν είναι προφανές ότι αυτό θα γινόταν αντιληπτό και θα αποτελούσε θέμα συζήτησης; Ωστόσο, εκτός από τα όσα είναι γραμμένα στα Ευαγγέλια, η Αγία Γραφή σιωπά εντελώς όσον αφορά τα νεκρικά ενδύματα.
Ακόμη και οι καθ’ ομολογία Χριστιανοί συγγραφείς του τρίτου και του τέταρτου αιώνα, πολλοί από τους οποίους έγραψαν για ένα σωρό λεγόμενα θαύματα, τα οποία σχετίζονταν με διάφορα λείψανα, δεν ανέφεραν ότι υπήρχε κάποια σινδόνη με την εικόνα του Ιησού. Αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς, εφόσον, σύμφωνα με τον Ιησουίτη λόγιο Χέρμπερτ Θέρστον, εκείνοι που είδαν τη σινδόνη το 15ο και το 16ο αιώνα «περιγράφουν την αποτύπωση που υπήρχε σε αυτήν ως τόσο ζωντανή όσον αφορά τις λεπτομέρειες και το χρώμα ώστε φαινόταν σαν να είχε γίνει πολύ πρόσφατα».
*** g98 22/12 σ. 23-24 Η Σινδόνη του Τορίνου—Το Σάβανο του Ιησού; ***
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.