ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ έχουν ανακαλύψει ότι, όταν πέφτει το χιόνι στο νερό, κάθε νιφάδα χιονιού παράγει έναν ήχο, τον οποίο δεν μπορούν να ακούσουν οι άνθρωποι. Σαν το ουρλιαχτό της σειρήνας ενός πυροσβεστικού οχήματος που πλησιάζει, αυτός ο ήχος φτάνει σε ένα αποκορύφωμα και μετά αργοσβήνει, και όλη αυτή η διαδικασία ολοκληρώνεται περίπου σε ένα δεκάκις χιλιοστό του δευτερολέπτου.
Η σταγόνα της βροχής ή ο χαλαζόκοκκος διαπερνάει την επιφάνεια του νερού, αλλά η νιφάδα του χιονιού που είναι ελαφρύτερη παραμένει στην επιφάνεια. Ωστόσο, λιώνει γρήγορα και δημιουργείται το «ουρλιαχτό» που αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτό παρατηρήθηκε πριν από 15 χρόνια περίπου, αλλά δεν έγινε περαιτέρω έρευνα. Τα πιο πρόσφατα χρόνια, όμως, αυτός ο ήχος δημιούργησε πρόβλημα σε κάποιους βιολόγους στην Αλάσκα οι οποίοι χρησιμοποιούν ηχητικούς ανιχνευτές για να παρακολουθήσουν τους σολομούς που μεταναστεύουν. Όταν ο θόρυβος τον οποίο δημιουργεί το χιόνι που πέφτει καλύπτει τα ηχητικά σήματα από τα ψάρια, πρέπει να διακοπεί η ανίχνευση. Από τι προκαλείται αυτό το φαινόμενο;
Το περιοδικό Νέος Επιστήμονας (New Scientist) εξηγεί ότι, καθώς η νιφάδα επιπλέει στο νερό, δημιουργείται λίγος θόρυβος κάτω από την επιφάνεια. Αλλά όταν αρχίζει να λιώνει η νιφάδα, το νερό απορροφάται προς τα πάνω λόγω της τριχοειδούς έλξης. Ίσως εκείνη τη στιγμή κάποιες φυσαλίδες αέρα είτε απελευθερώνονται από τη νιφάδα είτε παγιδεύονται από το νερό που ανεβαίνει. Κάθε φυσαλίδα πάλλεται καθώς προσπαθεί έντονα να ισορροπήσει με το περιβάλλον της, και κάνοντάς το αυτό εκπέμπει ηχητικά κύματα, σαν καμπάνα που χτυπάει, αλλά σε πολύ υψηλότερο τόνο.
*** g00 8/10 σ. 31 Θορυβώδες Χιόνι ***
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.