Και όμως Ναι Δεν Τελειώνουν Όλα με το Θάνατο!

imagesΗ Βηθανία ήταν ένα χωριουδάκι τρία χιλιόμετρα μακριά από την Ιερουσαλήμ. (Ιωάννης 11:18) Λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατο του Ιησού, εκτυλίχθηκε εκεί μια τραγωδία. Ο Λάζαρος, ένας στενός του φίλος, ξαφνικά αρρώστησε βαριά και πέθανε.

Όταν ο Ιησούς άκουσε τα νέα, είπε στους μαθητές του ότι ο Λάζαρος κοιμόταν και ότι σκόπευε να τον ξυπνήσει. (Ιωάννης 11:11) Οι μαθητές του, όμως, δεν κατάλαβαν τι εννοούσε, γι’ αυτό ο Ιησούς τούς είπε ξεκάθαρα: «Ο Λάζαρος πέθανε».Ιωάννης 11:14.

Τέσσερις ημέρες μετά την ταφή, ο Ιησούς έφτασε στη Βηθανία και θέλησε να παρηγορήσει τη Μάρθα, αδελφή του νεκρού. «Αν ήσουν εδώ, ο αδελφός μου δεν θα είχε πεθάνει», είπε η Μάρθα. (Ιωάννης 11:17, 21) «Εγώ είμαι η ανάσταση και η ζωή», απάντησε ο Ιησούς. «Αυτός που ασκεί πίστη σε εμένα, ακόμη και αν πεθάνει, θα έρθει στη ζωή».Ιωάννης 11:25.

«Λάζαρε, έλα έξω!»

Κατόπιν, για να καταδείξει ότι αυτά τα λόγια δεν ήταν κενή υπόσχεση, ο Ιησούς πλησίασε το μνήμα και κραύγασε: «Λάζαρε, έλα έξω!» (Ιωάννης 11:43) Και προς έκπληξη των παρόντων, ο νεκρός εμφανίστηκε.

Ο Ιησούς είχε κάνει προηγουμένως τουλάχιστον δύο αναστάσεις. Κάποτε ανέστησε από τους νεκρούς ένα μικρό κορίτσι—την κόρη του Ιαείρου. Ακριβώς προτού την αναστήσει, είπε και για αυτήν ότι κοιμόταν.Λουκάς 8:52.

Προσέξτε ότι, με αφορμή το θάνατο τόσο του Λαζάρου όσο και της κόρης του Ιαείρου, ο Ιησούς παρομοίασε το θάνατο με ύπνο. Αυτή είναι εύστοχη παρομοίωση. Γιατί; Επειδή ο ύπνος είναι μια κατάσταση έλλειψης συνειδητότητας και μεταδίδει κατάλληλα την ιδέα της ανάπαυσης από τον πόνο και τα βάσανα. (Εκκλησιαστής 9:5· βλέπε το συνοδευτικό πλαίσιο «Ο Θάνατος Μοιάζει με Βαθύ Ύπνο».) Οι πρώτοι μαθητές του Ιησού καταλάβαιναν πολύ καλά την πραγματική κατάσταση των νεκρών. «Για τους ακολούθους του Ιησού ο θάνατος ισοδυναμούσε με ύπνο, και ο τάφος με τόπο ανάπαυσης . . . για όσους είχαν πεθάνει πιστοί»,* αναφέρει η Εγκυκλοπαίδεια της Θρησκείας και της Ηθικής(Encyclopedia of Religion and Ethics).

Παρηγορούμαστε γνωρίζοντας ότι οι νεκροί κοιμούνται στον τάφο και δεν υποφέρουν. Ως εκ τούτου, ο θάνατος δεν αποτελεί πλέον μυστήριο ούτε χρειάζεται να μας προκαλεί τρόμο.

«ΑΝ Ο ΑΚΜΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΕΘΑΝΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ;»

Παρότι, όμως, μας αρέσει να ξεκουραζόμαστε τη νύχτα, ποιος θα ήθελε να κοιμάται για πάντα; Ποια ελπίδα έχουμε ότι οι νεκροί που κοιμούνται στον τάφο θα επανέλθουν στη ζωή—όπως ο Λάζαρος και η κόρη του Ιαείρου;

Ο πατριάρχης Ιώβ έκανε αυτήν ακριβώς την ερώτηση όταν ένιωσε ότι βρισκόταν ένα βήμα πριν από το θάνατο. «Αν ο ακμαίος άνθρωπος πεθάνει, μπορεί να ξαναζήσει;» ρώτησε.Ιώβ 14:14.

Απευθυνόμενος στον Παντοδύναμο Θεό, ο Ιώβ απάντησε στην ίδια του την ερώτηση, λέγοντας: «Θα καλέσεις, και εγώ θα σου απαντήσω. Θα έχεις λαχτάρα για το έργο των χεριών σου». (Ιώβ 14:15) Ο Ιώβ ήταν σίγουρος ότι ο Ιεχωβά λαχταρούσε να έρθει η ημέρα κατά την οποία θα ανέσταινε τον πιστό υπηρέτη Του. Ήταν άραγε αυτό απλώς ένας ευσεβής πόθος του Ιώβ; Ούτε κατά διάνοια.

Οι αναστάσεις που έκανε ο Ιησούς απέδειξαν ξεκάθαρα ότι ο Θεός τού έδωσε εξουσία επί του θανάτου. Μάλιστα, η Αγία Γραφή λέει ότι ο Ιησούς έχει τώρα στην κατοχή του «τα κλειδιά του θανάτου». (Αποκάλυψη 1:18) Θα ξεκλειδώσει, λοιπόν, τις πύλες του τάφου, όπως ακριβώς διέταξε να κυλήσουν την πέτρα από το μνήμα του Λαζάρου.

Η Γραφή κάνει επανειλημμένα λόγο για την υπόσχεση της ανάστασης. Κάποιος άγγελος διαβεβαίωσε τον προφήτη Δανιήλ: «Θα αναπαυτείς, αλλά θα σηκωθείς για τον κλήρο σου στο τέλος των ημερών». (Δανιήλ 12:13) Μιλώντας στους Σαδδουκαίους, Ιουδαίους ηγέτες που αρνούνταν την υπόσχεση της ανάστασης, ο Ιησούς είπε: «Κάνετε λάθος, επειδή δεν γνωρίζετε ούτε τις Γραφές ούτε τη δύναμη του Θεού». (Ματθαίος 22:23, 29) Ο απόστολος Παύλος ανέφερε: «Έχω ελπίδα προς τον Θεό . . . ότι πρόκειται να γίνει ανάσταση δικαίων και αδίκων».Πράξεις 24:15.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΓΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ;

Πότε θα λάβει χώρα η ανάσταση δικαίων και αδίκων; Ο άγγελος είπε στον δίκαιο Δανιήλ ότι επρόκειτο να εγερθεί «στο τέλος των ημερών». Αντίστοιχα, η Μάρθα πίστευε ότι ο αδελφός της, ο Λάζαρος, επρόκειτο να «εγερθεί στην ανάσταση, την τελευταία ημέρα».Ιωάννης 11:24.

Η Γραφή συνδέει αυτή «την τελευταία ημέρα» με τη Βασιλική διακυβέρνηση του Χριστού. Ο Παύλος έγραψε: «Διότι [ο Χριστός] πρέπει να βασιλεύει ώσπου να βάλει ο Θεός όλους τους εχθρούς κάτω από τα πόδια του. Ως τελευταίος εχθρός, θα εκμηδενιστεί ο θάνατος». (1 Κορινθίους 15:25, 26) Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να προσευχόμαστε να έρθει η Βασιλεία του Θεού και να γίνει το θέλημα του Θεού στη γη.*

Όπως ήξερε καλά ο Ιώβ, η ανάσταση των νεκρών είναι θέλημα Θεού. Όταν έρθει εκείνη η ημέρα, ο θάνατος πράγματι θα εκμηδενιστεί, και κανείς δεν θα αναρωτηθεί ξανά: “Τελειώνουν όλα με το θάνατο;”

Το μέρος όπου θάβονταν οι νεκροί ονομαζόταν «κοιμητήριο», δηλαδή τόπος για ύπνο.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη Βασιλεία του Θεού, δείτε το βιβλίο Τι Διδάσκει Πράγματι η Αγία Γραφή;, κεφάλαιο 8, που είναι έκδοση των Μαρτύρων του Ιεχωβά.


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading