Νέο όπλο ενάντια στην κεφαλαλγία και την ημικρανία

imagesΟι κεφαλαλγίες αποτελούν το πιο συχνό σύμπτωμα για το οποίο οι άνθρωποι απευθύνονται στον γιατρό. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα η ημικρανία, που είναι και η πιο βασανιστική μορφή κεφαλαλγίας, ταλαιπωρεί το 10% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 30% υποφέρουν από πονοκέφαλο τάσεως, τόνισε σήμερα ο νευρολόγος Δ. Μητσικώστας, με αφορμή την παρουσίαση μιας πρωτοποριακής συσκευής η οποία αποτελεί μια διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση τόσο της ημικρανίας όσοι και της απλής κεφαλαλγίας.

Οι ασθενείς την τοποθετούν γύρω από το μέτωπό τους, σαν στεφάνι, και η συσκευή, που λειτουργεί με μπαταρία, εκπέμπει ρεύμα χαμηλής τάσης, το οποίο διεγείρει κλάδους του τριδύμου νεύρου του προσώπου, το οποίο σχετίζεται με τις ημικρανίες.

Όπως τόνισε ο καθηγητής νευρολογίας στο πανεπιστήμιο της Λιέγης, Τ. Schoenen, η προφυλακτική φαρμακευτική θεραπεία έχει μερική μόνο ανταπόκριση στις κεφαλαλγίες. Έτσι δημιουργήθηκε «ο πρώτος εξωτερικός νευροδιεγέρτης τους τριδύμου νεύρου που αποδεικνύεται ως η λύση για περισσότερους από τους μίσους ασθενείς που πάσχουν από κεφαλαλγία και ημικρανία».

Η συσκευή χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή σε ενήλικους πάσχοντες από ημικρανία, οι οποίοι πρέπει να τη χρησιμοποιούν μέχρι 20 λεπτά την ημέρα.

Αναφερόμενη στη φαρμακευτική θεραπεία της ημικρανίας, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας, η οποία οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου, επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η επιστήμη και τα νεότερα φάρμακα που υπάρχουν, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών παραπονούνται ότι δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις ημικρανίες. Μάλιστα, όπως τόνισε , πολλοί από αυτούς καταλήγουν σε κατάχρηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα ο πόνος να συνεχίζεται και να οδηγούνται σε χρόνια ανθεκτική κεφαλαλγία, εξαιτίας της κατάχρησης αυτής.

http://medicalnews.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading