Ανώτερα δικαστήρια της Σρι Λάνκα δέχτηκαν να εξετάσουν αρκετές υποθέσεις στις οποίες θρησκευτικοί εξτρεμιστές διέπραξαν βιαιότητες εναντίον Μαρτύρων του Ιεχωβά. Από το 2013, οι Μάρτυρες υφίστανται ολοένα και περισσότερες οχλοκρατικές επιθέσεις, απειλές και φραστική κακομεταχείριση, ενέργειες που υποκινούνται από εξτρεμιστές Βουδιστές μοναχούς. Επειδή η αστυνομία δεν έχει προστατέψει τους Μάρτυρες και άλλες θρησκευτικές μειονότητες, έχει δημιουργηθεί κλίμα ατιμωρησίας και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, το οποίο ενθαρρύνει τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές να συνεχίζουν τη δράση τους.
Γεγονότα που Οδήγησαν σε Ακρόαση από το Ανώτατο Δικαστήριο
Την 1η Μαρτίου 2014, στην Ταλάβα (Βορειοκεντρική Επαρχία), δύο γυναίκες που είναι Μάρτυρες του Ιεχωβά μιλούσαν σε άλλους για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις—μια νόμιμη ενέργεια στη Σρι Λάνκα. Δύο Βουδιστές μοναχοί και δύο αστυνομικοί τις κατηγόρησαν ψευδώς ότι έκαναν «αθέμιτο προσηλυτισμό». Κατόπιν, οι γυναίκες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα όπου υπέστησαν φραστική κακομεταχείριση επί ώρες, τόσο από τους αστυνομικούς όσο και από τους μοναχούς. Παρότι δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κάποιο έγκλημα, οι γυναίκες παρέμειναν στο αστυνομικό τμήμα όλη τη νύχτα.
Σε ένα άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα στις 29 Οκτωβρίου 2014 στη Γουαλασμούλα (Νότια Επαρχία), η αστυνομία συνέλαβε τέσσερις γυναίκες (φωτογραφία επάνω) και τις έθεσε υπό κράτηση όλη τη νύχτα στον ίδιο χώρο με κατάδικους. Παρότι κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας δεν υπέστησαν σωματική βλάβη, αντιμετώπισαν φραστική κακομεταχείριση επί ώρες.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι Μάρτυρες υπέβαλαν μήνυση κατά των αστυνομικών και προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Σρι Λάνκα για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είχαν βάση και στις δύο περιπτώσεις, και δέχτηκε να εξετάσει τις υποθέσεις. Οι γυναίκες που περιλαμβάνονταν στο περιστατικό της Ταλάβα είπαν: «Χαιρόμαστε που το Ανώτατο Δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει το ζήτημα. Αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη μας στο δικαστικό σύστημα της Σρι Λάνκα». Στην προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξάχθηκε στις 29 Μαΐου 2015, ο Δικαστής Σίσιρα ντα Αμπρού δήλωσε ότι οι Μάρτυρες «είναι πολύ καλοσυνάτοι άνθρωποι», και ότι τα θρησκευτικά έντυπα που διανέμουν «δεν καταφέρονται εναντίον του Βουδισμού». Η εκδίκαση των δύο υποθέσεων έχει προγραμματιστεί να γίνει αργότερα εντός του έτους.
Το Εφετείο Εξετάζει Καταγγελίες για Αδράνεια της Αστυνομίας
Στο Κολόμπο, την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά κατέθεσαν προσφυγή στο Εφετείο, παραθέτοντας 11 περιστατικά αδράνειας της αστυνομίας. Σε ένα από αυτά, κάποιος Βουδιστής μοναχός ξυλοκόπησε άγρια τον Νιρόσαν Σίλβα και κατόπιν τον πήγε με τη βία στο αστυνομικό τμήμα για να του κάνει μήνυση. Οι αστυνομικοί όμως, αντί να προστατέψουν τον κ. Σίλβα, τον υπέβαλαν σε σωματική κακομεταχείριση.
Ο κ. Σίλβα δήλωσε: «Δεν ζητούμε ειδική μεταχείριση στη Σρι Λάνκα, παρά μόνο να προασπίσει η δικαιοσύνη το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία θρησκείας για όλους». Το δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει την υπόθεση.
Πρόσφατη Πρόοδος
Η Σρι Λάνκα έχει αναγνωρίσει ότι η θρησκευτική μισαλλοδοξία είναι υπαρκτό πρόβλημα στη χώρα και έχει υποσχεθεί να «επιταχύνει τις προσπάθειες για την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας». Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θεωρούν αυτήν την παραδοχή ένδειξη προόδου.
Ο κ. Τζ. Σ. Γουελιαμόνα, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκπροσωπεί τους Μάρτυρες, σχολίασε: «Η Σρι Λάνκα αποτελεί πολυθρησκευτικό κράτος εδώ και δεκαετίες, και όλες αυτές οι θρησκείες συνυπήρχαν ειρηνικά μέχρι πρόσφατα. Ορισμένοι έχουν υπονομεύσει αυτό το κλίμα με πράξεις εκφοβισμού και βίας κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά, καθώς και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων, παραβιάζοντας τα συνταγματικά δικαιώματα των Μαρτύρων. Οι αρχές δεν πρέπει να δώσουν βάση στις ψευδείς κατηγορίες, αλλά να διενεργήσουν ενδελεχείς έρευνες».
Οι Μάρτυρες ευελπιστούν ότι τα δικαστήρια θα προστατέψουν το θεμελιώδες δικαίωμα που έχουν οι ίδιοι να ασκούν ειρηνικά τη θρησκεία τους. Τώρα, αναμένουν από την κυβέρνηση να επιβάλει το κράτος δικαίου και να προασπίσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες, τις οποίες εγγυάται το σύνταγμα.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.