Στην εποχή του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα εξαπάτησης από επιτήδειους και να συμμετέχεις στο ξέπλυμα κερδών (money mule) που προέκυψαν από οργανωμένο έγκλημα και να βρεθείς συνένοχος σε εγκληματική δράση, ενώ το μόνο που αναζητούσες ήταν μία θέση εργασίας.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να ενημερωθούν για την δράση των επιτηδείων.
Ο ορισμός του μεταφορέα παράνομων χρημάτων (money mule) σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές έχει ως εξής: Είναι το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων.
Μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια. Έχει περάσει στην παρανομία είτε εν γνώση του είτε εν αγνοία του.
Πώς γίνεται η απάτη
Δεκάδες αγγελίες μέσω internet καλούν τους ενδιαφερόμενους να στείλουν το βιογραφικό τους για να καταλάβουν μία αξιοζήλευτη θέση.
Μόλις το «θύμα» συμπληρώσει τη σχετική αίτηση, τότε το πρώτο στοιχείο που του ζητάνε είναι ένας μηδενικός τραπεζικός λογαριασμός, όπου θα κατατίθενται υποτίθεται τα χρήματα που θα κερδίζει από τη δουλειά του. Στη συνέχεια έρχονται οι πρώτες οδηγίες.
Το θύμα πρέπει να πάρει κάποια λεφτά που θα κατατεθούν στο λογαριασμό του, να κρατήσει ένα ποσοστό ως προμήθεια/αμοιβή και τα υπόλοιπα μέσω Western Union να τα αποστείλει σε κάποιο πρόσωπο, συνήθως σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Αυτό υποτίθεται ότι είναι η πρώτη δοκιμαστική εργασία που του ανατίθεται.
Τί συμβαίνει στην πραγματικότητα όμως;
Χάκερς έχουν καταφέρει και έχουν βάλει στο χέρι τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών μέσω web banking, και έτσι απέκτησαν πρόσβαση στο «πορτοφόλι» εκατοντάδων ανυποψίαστων θυμάτων σε όλον τον κόσμο.
Μόλις βρουν το δεύτερο θύμα – «συνεργάτη» τους, μεταφέρουν στο λογαριασμό του χρήματα που έχουν αρπάξει από το λογαριασμό του πρώτου θύματός του.
Το δεύτερο θύμα κάνει ανάληψη των χρημάτων και στη συνέχεια τα στέλνει μέσω Western Union εκεί που του έχουν πει.
Δυστυχώς υπάρχουν περιπτώσεις που τα θύματα βρέθηκαν τελικά κατηγορούμενοι στη χειρότερη των περιπτώσεων και στην καλύτερη είδαν τον τραπεζικό τους λογαριασμό να δεσμεύεται και να μην μπορεί να γίνει καμία άλλη κίνηση.
Τουλάχιστον εκατόν πενήντα άτομα που είχαν πραγματοποιήσει μεταφορές παράνομων χρημάτων (money mule) εντόπισε στη χώρα μας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι μία από τις αστυνομίες που συμμετείχε στην πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην Ευρώπη για τον εντοπισμό ανάλογων παραβατών.
Οι ενδείξεις που πρέπει να «υποψιάσουν»: Αυτόκλητα email Μηνύματα μέσω Social Networks Ευκαιρίες εργασίας με μεγάλες οικονομικές απολαβές για θέσεις χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και κριτήρια Δεν υπάρχουν περιγραφές εργασιακών καθηκόντων Η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.