Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με την επιστήμη

Ίσως τα σκυλιά όταν κυνηγούν την ουρά τους να μην φαίνονται και τόσο έξυπνα αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πιστοί φίλοι μας είναι τετραπέρατοι!

Μελέτη έδειξε ότι όχι μόνο διαισθάνονται τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά μπορούν να καταλάβουν εάν ένα πρόσωπο είναι χαρούμενο ή θυμωμένο. Επιπλέον, τα σκυλιά ζηλεύουν!

Οι τετράποδοι λοιπόν σύντροφοι μπορούν να αναλύουν και να συμπεραίνουν αν κάποιος άνθρωπος είναι άξιος της εμπιστοσύνης τους ή όχι.Σαν πραγματικοί ντετέκτιβς,μπορούν να μας δείξουν ποιον να εμπιστευτούμε και ποιον όχι.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Ακίκο Τακαόκα του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία. Ο επιστήμονας και οι συνάδελφοί του ήθελαν να μάθουν αν ένας σκύλος θα εμπιστευόταν κάποιον που του έλεγε ψέματα.Οι ερευνητές χώρισαν το πείραμα σε 3 μέρη. Ήθελαν να μάθουν αν ο σκύλος μπορούσε να καταλάβει εάν το άτομο ήταν αναξιόπιστο ή όχι.

Η ομάδα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι η έρευνα έχει πιθανή επίπτωση στις μελέτες συμπεριφοράς των σκύλων, ενώ αποδεικνύεται ότι τα σκυλιά προτιμούν την σιγουριά σε αυτόν τον κόσμο, σύμφωνα με τον Τζον Μπράντσο του πανεπιστημίου του Μπρίστολ.

Στο πείραμα, οι ιδιοκτήτες των σκύλων τους έδειξαν πρώτα ένα δοχείο με φαγητό. Ο σκύλος έτρεξε προς αυτό. Στη συνέχεια, ένα δοχείο χωρίς φαγητό ήταν στραμμένο προς τα κάτω. Τα σκυλιά πλησιάζουν πάλι το δοχείο αλλά δεν υπάρχει φαγητό.

Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά θα τρέξουν προς ένα αντικείμενο που θα τους δείξει ο ιδιοκτήτης τους και ότι είναι σε θέση να κατανοήσουν ανθρώπινες χειρονομίες. Εάν οι χειρονομίες είναι ασυμβίβαστες, ο σκύλος μπορεί να γίνει νευρικός και να έχει στρες.

Την τρίτη φορά, τα σκυλιά δεν ακολούθησαν το χέρι που τους έδειχνε γιατί κατάλαβαν ότι ήταν ψέμα. Στο πείραμα συμμετείχαν 34 σκύλοι και όλοι έδειξαν τα ίδια αποτελέσματα, σύμφωνα με το περιοδικό Animal Cognition Journal. Τα σκυλιά χρησιμοποίησαν την προηγούμενη εμπειρία τους για να καταλάβουν ότι ένα άτομο ήταν αναξιόπιστο.

Ο κ. Τακαόκα σχεδιάζει να συνεχίσει το πείραμα και με τους λύκους αφού είναι οι πλησιέστεροι συγγενείς του σκύλου. Το τρέχον πείραμα αποδεικνύει επίσης ότι τα σκυλιά είναι περίεργα για νέα πράγματα.

Περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι τα σκυλιά καταλαβαίνουν πώς αλληλεπιδρούν άλλοι άνθρωποι με τους ιδιοκτήτες τους. Σε ένα πείραμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων ζήτησαν βοήθεια από ανθρώπους και αυτοί τους την έδωσαν. Μετά, οι ίδιοι άνθρωποι προσπάθησαν να δώσουν μια λιχουδιά στα σκυλιά. Μαντέψτε! Πήραν την λιχουδιά.

Τα σκυλιά δεν πήραν τίποτα από αυτούς που τους πρόσφεραν άνθρωποι που συμπεριφέρθηκαν με κακό ή αγενή τρόπο προς τους ιδιοκτήτες τους. Προτίμησαν εκείνους που βοήθησαν. Ακόμα και αυτοί που έμειναν άπραγοι στην βοήθεια που τους ζητήθηκε είχαν καλή ανταπόκριση από τους σκύλους. Αλλά οι αγενείς και επιθετικοί άνθρωποι δεν κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των σκύλων.

Μια ακόμη μελέτη που αναφέρθηκε από το Neuroscience και Biobehavioural Reviews, δηλώνει ότι τα σκυλιά διαβάζουν καθαρά την επικοινωνία μεταξύ των ιδιοκτητών τους και των ξένων. Στο πείραμα, οι ιδιοκτήτες σκύλων ζήτησαν από 2 ομάδες ξένων λίγη βοήθεια. Τα σκυλιά έδειξαν καλή κατανόηση των κοινωνικών κανόνων και απέφυγαν τους ανθρώπους που δεν φέρθηκαν καλά στον ιδιοκτήτη τους.

Τα σκυλιά λοιπόν είναι σε θέση να διαβάσουν τις χειρονομίες και τις εκφράσεις του προσώπου μας. Τώρα γνωρίζουμε περισσότερα γι’ αυτά καθώς επίσης και ότι είναι πολύ πιο έξυπνα από ό, τι μας οδήγησαν να πιστεύουμε! Μπορούν να αποκρυπτογραφήσουν τις χειρονομίες μας και μπορούν επίσης να αποφασίσουν εάν θέλουν να ακολουθήσουν ένα παράγγελμα ή όχι. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τα σκυλιά ζουν κυρίως στο παρόν χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία για το παρελθόν ή το μέλλον.

Εάν πούμε ψέματα στο σκυλί μας, δεν θα μας εμπιστεύεται ούτε θα μας υπακούει, ενώ αν το σκυλί σας δεν συμπαθεί κάποιους φίλους σας, ίσως κάτι πάει λάθος στις φιλίες αυτές.


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading