Η εποχή που διανύουμε αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζεται από αρνητικές οικονομικές συγκυρίες όπως και ψυχοκοινωνικά φαινόμενα που δεν ήταν συνηθισμένα στο παρελθόν έχουν αρχίσει να έρχονται στην επιφάνεια.
Οι οικονομικές δυσκολίες περιορίζουν αρκετά τις ευκαιρίες για χαλάρωση από την καθημερινότητα και η διασκέδαση με τρόπους που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό (π χ εκδρομές, ταξίδια, κινηματογράφος/θέατρο/νυχτερινή διασκέδαση κ.α.) φαίνεται πλέον ασύμφορη. Δυστυχώς, για αρκετούς το φαγητό καταλήγει έτσι να είναι η μόνη διέξοδος ως μέσο ευχαρίστησης και κοινωνικοποίησης με φίλους.
Βέβαια, στο όνομα της “οικονομίας” και της ταυτόχρονης επιθυμίας για αγορά μεγάλης ποσότητας αγαθών, εν προκειμένω τροφίμων, τη χαρά της οποίας έχουμε στερηθεί για άλλα είδη αγαθών λόγω οικονομικής δυσκολίας τελικά γίνεται ένα μεγάλο λάθος. Το πρόβλημα ξεκινά όταν αφεθούμε στην άνεση της κατανάλωσης φτηνού/επεξεργασμένου φαγητού και σε μεγάλες ποσότητες αφού “συμφέρει”.
Είναι όμως ακόμη και τώρα “συμφέρον” να θυσιάσουμε την ποιότητα της διατροφής μας για χάρη της “οικονομικής” ποσότητας;
Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν! Η κακή ποιότητα διατροφής στοιχίζει πολύ περισσότερα από την “συμφέρουσα” τιμή που πληρώνουμε κατά την αγορά ενός τροφίμου. Ας δούμε πώς συμβαίνει αυτό:
Αποδεδειγμένα μια διατροφή με κακής ποιότητας τρόφιμα και λανθασμένες συνήθειες δεν υποστηρίζει το σώμα με τον τρόπο που πρέπει. Δεν παρέχει τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και φορτώνει το σώμα με άλλες επιβλαβείς (π χ τρανς λιπαρά, υπερβολικό αλάτι κ.ο.κ.). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να γίνεται όλο και πιο αδύναμος και η απώλεια εργατικών ωρών λόγω υπερβολικής κόπωσης ή ασθένειας όλο και πιο συχνή.
Επειδή αναπόφευκτα η μακροχρόνια υιοθέτηση μιας κακής διατροφής θα οδηγήσει σε προβλήματα υγείας στο όχι πολύ μακρινό μέλλον, είναι δόκιμο να αναλογιστούμε ότι το κόστος των φαρμακευτικών αγωγών/ιατρικών επισκέψεων/επεμβάσεων που θα χρειαστούν για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα υγείας είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο της πρόληψης μέσω σωστής-ποιοτικής διατροφής και άσκησης.
Έχει επίσης αναδειχθεί ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης. Μια σωστή-ποιοτική διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάθεσή μας και έτσι να παίξει ρόλο στην αλλαγή του τρόπου που βιώνουμε τα προβλήματα της καθημερινότητάς μας αλλά και των αποφάσεων που παίρνουμε με βάση αυτή τη διάθεση.
Αν λάβουμε ως παράδειγμα την ύπαρξη παχυσαρκίας λοιπόν, αυτή δεν θα πρέπει να μας απασχολεί μόνο ως κριτήριο μη ένταξης στα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα εμφάνισης αλλά ως παράγοντας μείωσης της ποιότητας ζωής μας τώρα και στο μέλλον.
Με την παχυσαρκία και τα συνοδεύοντα νοσήματα να αυξάνονται σε περιόδους κρίσης και ειδικά σε παιδιά πρέπει να θορυβηθούμε και να προστατευτούμε.
Ο τρόπος, όσον αφορά τη διατροφή, είναι απλός: Η ποιότητα πρέπει να νικήσει την ποσότητα.
Αφήνοντας τα έτοιμα γεύματα και τις “οικονομικές” συσκευασίες χαμηλής θρεπτικής αξίας τροφίμων στην άκρη
Βασίζουμε τη διατροφή μας σε σωστές ποσότητες από όσπρια/ πραγματικά προϊόντα ολικής άλεσης (κριθαρένια παξιμάδια, πλιγούρι, καστανό ρύζι, σιτάρι κ.α.), φρέσκα/κατεψυγμένα λαχανικά και φρούτα εποχής, φρέσκα & κατεψυγμένα θαλασσινά και ψάρια, κοτόπουλο, ωμούς ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα, απλά και καλής ποιότητας γαλακτοκομικά (όχι απαραίτητα υπερβολικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) που μπορούμε να αγοράσουμε.
Αποφεύγουμε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα (πχ αλλαντικά, επεξεργασμένα “λευκά” δημητριακά), μεγάλες ποσότητες λιπαρών/καπνιστών τυριών (προτιμούμε είδη που είναι φυσικά πιο χαμηλά σε λιπαρά), ζαχαρούχα ροφήματα χωρίς ιδιαίτερη θρεπτική αξία (πχ αναψυκτικά, χυμοί με προστιθέμενη ζάχαρη), έτοιμα γλυκά/αλμυρά σνακ.
Με τον τρόπο αυτό, η ρύθμιση τους βάρους αλλά και η προάσπιση της υγείας σημαντικότερα γίνεται πολύ ευκολότερα και πολύ πιο οικονομικά από όσο μπορεί να πιστεύετε.
Τέλος, σε περιπτώσεις ύπαρξης παχυσαρκίας ή νοσημάτων άμεσα επηρεαζόμενων από τη διατροφή, εκεί που η εξατομικευμένη προσέγγιση από διαιτολόγο μοιάζει πολυτέλεια/αδύνατη, σκεφτείτε ότι ως μέσο πρόληψης ή πρώτο στάδιο θεραπείας θα κοστίσει πολύ λιγότερο από μια πιθανή ιατρική περίθαλψη/νοσήλια. πηγή: Διατροφογνώστης
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.