Πριν καν φτάσει στον Δία (κάτι που αναμένεται να συμβεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα και θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA), το διαστημόπλοιο «Ήρα» ήδη συγκλονίζει, στέλνοντας ανατριχιαστικούς ήχους του! Λίγες ώρες έμειναν! Πέντε χρόνια μετά την απογείωσή του από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, το διαστημόπλοιο «Ήρα» ετοιμάζεται να… σμίξει με τον Δία, στην πιο κοντινή -από ποτέ- επαφή του ανθρώπου με τον «γίγαντα» του νυχτερινού μας ουρανού.
Καθώς φτάνει, πια, στον μεγαλύτερο κατά 320 φορές της Γης πλανήτη, η «Ήρα» έστειλε πίσω στο «σπίτι» ανατριχιαστικούς ήχους του, συγκλονίζοντας ήδη την ανθρωπότητα, πριν καν φτάσει στον προορισμό της!
Το πρώτο διαστημόπλοιο που κινείται με ηλιακή ενέργεια και φτάνει τόσο μακριά από τη Γη αναμένεται να σβήσει τις μηχανές του και να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία κατά τις 23:53 της Δευτέρας (4/7), ενώ η NASA θα ξεκινήσει τη LIVE μετάδοση στις 22:30.
Την ίδια στιγμή, που όλος ο κόσμος θα κοιτά με κομμένη την ανάσα τον άνθρωπο να κάνει άλλο ένα μεγάλο βήμα στην ιστορία του, από τότε που σηκώθηκε στα δυο του πόδια…
Η «Ήρα», αν όλα πάνε καλά, θα μείνει στον Δία 20 μήνες. Θα κάνει 37 περιφορές και αναμένεται να στείλει συγκλονιστικά, νέα στοιχεία για τον πλανήτη που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ο Ήλιος μας ή ένας δεύτερος ήλιος, καθώς έχει την ίδια χημική σύνθεση με το αστέρι του Ηλιακού μας συστήματος. Η τεράστια μάζα του, όπως και τα φυσικά φαινόμενα που δημιουργούνται στο εσωτερικό και στην ατμόσφαιρά του, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης αυτός μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν ένα αστέρι, που λόγω της μικρής του μάζας -σε σχέση με την απαιτούμενη, που είναι κάπου 70 φορές μεγαλύτερη!- δεν κατάφερε ποτέ να φθάσει στο σημείο που φτάνουν τα κανονικά άστρα στη διάρκεια της ζωής του και τώρα πεθαίνει, όπως προβλέπει η αστρική εξέλιξη.
Έχει, δε, ισχυρότατο μαγνητικό δίπολο, 1.600 φορές ισχυρότερο από εκείνο της Γης, ενώ διαθέτει και αυτός πολικό σέλας, το οποίο είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακό. Διαθέτει, επίσης, 63 γνωστούς συνολικά δορυφόρους διαφόρων μεγεθών σε τροχιά γύρω του, από τους οποίους οι τέσσερις, Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη, ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο, όταν παρατήρησε για πρώτη φορά τον ουρανό με το τηλεσκόπιό του, το 1610.
Το διαστημόπλοιο «Ήρα», θυμίζουμε, εκτοξεύτηκε στις 5 Αυγούστου του 2011 από το Κανάβεραλ και αμέσως τέθηκε σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, η οποία και εκτεινόταν πέραν της τροχιάς του Άρη. Μετά από δύο αλλαγές που έγιναν στην τροχιά του τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη του 2012, το διαστημόπλοιο πέρασε ξανά τον Οκτώβρη του 2013 πάνω από τη Γη, όπου η βαρύτητά της το ώθησε στην τελική, ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, με προορισμό τον Δία.
Στις 20 Φεβρουαρίου 2018, όταν και θα έχει τελειώσει την αποστολή του, θα διαλυθεί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, για να μειωθεί στο ελάχιστο η πιθανότητα μελλοντικής πρόσκρουσής του στον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, που ίσως θα τη μόλυνε με γήινους μικροοργανισμούς, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Προστασίας των Σωμάτων του Ηλιακού μας Συστήματος.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.