Ο Γουίλιαμ, συνταξιούχος εκπαιδευτικός από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, έλαβε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα μήνυμα που νόμιζε πως ήταν από τον παροχέα Ίντερνετ τον οποίο χρησιμοποιούσε. Το μήνυμα έλεγε ότι είχαν χαθεί τα στοιχεία πληρωμής του. Ο Γουίλιαμ συμπλήρωσε τη συνημμένη φόρμα και την έστειλε. Εν αγνοία του, τα προσωπικά του στοιχεία πήγαν στον Σίβα, έναν κακοποιό στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Την επόμενη μέρα, ο Σίβα χρησιμοποίησε τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας του Γουίλιαμ για να αγοράσει μέσω Ίντερνετ έναν ειδικό εκτυπωτή με τον οποίο θα μπορούσε να φτιάχνει πλαστές ταυτότητες και συναφή έγγραφα. Το μήνυμα που έλαβε ο Γουίλιαμ ήταν ένα από τα 100.000 που είχε στείλει ο Σίβα. Οι αρχές αναφέρουν ότι περίπου 100 άτομα απάντησαν και εξαπατήθηκαν.
Μια 56χρονη από το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας ξεκίνησε ένα διαδικτυακό ειδύλλιο με έναν άντρα που, όπως νόμιζε, ήταν μηχανολόγος από τη Βρετανία. Του είχε ήδη δώσει 47.000 δολάρια όταν ανακαλύφτηκε ότι επρόκειτο για έναν 27χρονο λωποδύτη από τη Νιγηρία.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, η απάτη στο Ίντερνετ είναι πολύ διαδεδομένη. Το περιοδικό Consumer Reports, στο δημοσίευμά του με τίτλο «Η Κατάσταση στο Διαδίκτυο—2010», ανέφερε τα εξής: «Οι απειλές στο Ίντερνετ παραμένουν σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμυρίων στους καταναλωτές. Ο αριθμός των επιθέσεων από ιούς αυξήθηκε σημαντικά από πέρσι, επηρεάζοντας το 40% των σπιτικών που διαθέτουν Ίντερνετ στις ΗΠΑ. Μερικά σπιτικά ανέφεραν επανειλημμένες επιθέσεις». Προτού εξετάσουμε πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τέτοιες επιθέσεις, ας προσδιορίσουμε μερικούς από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους δρουν τα κακοποιά στοιχεία.
Ποιες Μεθόδους Χρησιμοποιούν;
Πολλές απάτες στο Ίντερνετ διαπράττονται μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Το είδος μηνύματος που έλαβε ο Γουίλιαμ λέγεται μήνυμα ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing e-mail). Όπως το δόλωμα ξεγελάει το ψάρι, έτσι και αυτό το μήνυμα ωθεί τον παραλήπτη να δώσει τον κωδικό πρόσβασής του, τους αριθμούς της πιστωτικής του κάρτας ή τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού σε έναν ιστότοπο ο οποίος φαίνεται αυθεντικός αλλά δεν είναι. Οι απατεώνες μπορούν να βρουν την ηλεκτρονική σας διεύθυνση χρησιμοποιώντας τα λεγόμενα προγράμματα αναζήτησης e-mail.
Ορισμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος μπορούν να πετύχουν το στόχο τους ακόμα και αν εσείς δεν δώσετε κανένα στοιχείο. Με το που θα ανοίξετε ένα τέτοιο μήνυμα, μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας κάποιο κατασκοπευτικό λογισμικό (spy software). Πρόκειται για προγράμματα που μπορούν να καταγράψουν τις ηλεκτρονικές σας δραστηριότητες. Μερικά από αυτά καταγράφουν ό,τι πληκτρολογείτε με σκοπό να υποκλέψουν τους κωδικούς σας και τα προσωπικά σας δεδομένα. Άλλα σας προωθούν σε κάποιον ψεύτικο ιστότοπο. Μπορείτε να κάνετε κάτι για να προστατευτείτε;
Τι Μπορείτε να Κάνετε
Να είστε πολύ προσεκτικοί με τα e-mail που περιέχουν ύποπτους συνδέσμους. Ενίοτε με το άνοιγμα τέτοιων συνδέσμων μπορεί να εγκατασταθεί στον υπολογιστή σας ένα πρόγραμμα «Δούρειος Ίππος» (Trojan), το οποίο εν αγνοία σας δίνει σε απατεώνες πρόσβαση στο σύστημά σας και στα προσωπικά σας στοιχεία. Τα φόρουμ, οι πορνογραφικοί ιστότοποι, οι ιστότοποι που προσφέρουν λογισμικά άγνωστης προέλευσης, καθώς και οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης είναι επίσης χώροι όπου «συχνάζουν» οι απατεώνες με σκοπό να αποσπάσουν πολύτιμα στοιχεία και να τοποθετήσουν κατασκοπευτικά προγράμματα για την υποκλοπή πληροφοριών. Επίσης, ποτέ μην απαντάτε σε e-mail που υπόσχονται εξωπραγματικά κέρδη.
Πιθανώς έχουν εμφανιστεί στην οθόνη σας μηνύματα με τα λόγια: «Ο υπολογιστής σας κινδυνεύει! Πατήστε εδώ για να τον προστατέψετε!» ή «Δωρεάν screensaver. Πατήστε εδώ». Αν πατήσετε εκεί, μπορεί να ενεργοποιήσετε κάποιο κατασκοπευτικό λογισμικό.
Αν ψάχνετε για δουλειά μέσω Ίντερνετ, να προσέχετε. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ψεύτικους ιστότοπους για να συλλέγουν «τέλη εγγραφής», ακόμα και προσωπικά οικονομικά στοιχεία.
Τώρα πλέον οι κλέφτες είναι ικανοί να μπαίνουν εξ αποστάσεως στις βάσεις δεδομένων διαφόρων εταιριών ή χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και να κλέβουν στοιχεία. Τον Ιανουάριο του 2007, κακοποιοί εισχώρησαν στο ηλεκτρονικό σύστημα μιας αλυσίδας πολυκαταστημάτων στις ΗΠΑ και απέκτησαν πρόσβαση στα αρχεία εκατομμυρίων πελατών, όπου μεταξύ άλλων υπήρχαν και στοιχεία για τις πιστωτικές τους κάρτες. Στη Νιγηρία, κακοποιά στοιχεία μπήκαν στις βάσεις δεδομένων αρκετών τραπεζών και έκλεψαν 1,5 εκατομμύριο προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης (ΡΙΝ) για να κάνουν αναλήψεις από μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής. Αυτή τη στιγμή ανθεί μια διαδικτυακή μαύρη αγορά όπου ανέντιμοι υπάλληλοι και χάκερ πουλούν κλεμμένα στοιχεία από πιστωτικές κάρτες, ακόμα και την πλήρη ταυτότητα κάποιων ανθρώπων.
Το Ξύπνα! έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι γνωριμίες μέσω Ίντερνετ. Βλέπε τα τεύχη 22 Απριλίου 2005, σελίδες 16-18, και 22 Μαΐου 2005, σελίδες 12-14.
Ηλεκτρονικό ψάρεμα: E-mail που ωθεί τον παραλήπτη να δώσει τον κωδικό πρόσβασής του, τους αριθμούς της πιστωτικής του κάρτας ή τα στοιχεία του τραπεζικού του λογαριασμού σε έναν ιστότοπο ο οποίος φαίνεται αυθεντικός αλλά δεν είναι
Κατασκοπευτικό λογισμικό: Πρόγραμμα που καταγράφει τις ηλεκτρονικές σας δραστηριότητες
Δούρειος ίππος: Πρόγραμμα σχεδιασμένο να παραβιάσει την ασφάλεια ενός συστήματος ενώ φαινομενικά επιτελεί κάποια αβλαβή λειτουργία
Μη Γίνετε Θύμα Τους
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΘΥΜΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΑΠΑΤΗΣ, ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕΤΡΑ:
1 Φροντίστε να είναι πάντα ενεργοποιημένο το τείχος προστασίας (firewall) του υπολογιστή σας και να ενημερώνετε τακτικά το λειτουργικό σύστημα, τις εφαρμογές, καθώς και το λογισμικό προστασίας από ιούς.
2 Κάθε τόσο να κάνετε εφεδρικά αντίγραφα (back up) των αρχείων σας και να τα αποθηκεύετε σε ασφαλές μέρος.
3 Να χρησιμοποιείτε κοινή λογική. Μη σπεύδετε να πιστέψετε πληροφορίες από το Ίντερνετ. Το εδάφιο Παροιμίες 14:15 λέει: «Ο άπειρος πιστεύει κάθε λόγο, αλλά ο οξυδερκής εξετάζει τα βήματά του».
4 Μην είστε άπληστοι. (Λουκάς 12:15) Να είστε επιφυλακτικοί με οτιδήποτε προσφέρεται «δωρεάν» ή με τους ιστότοπους που πουλούν προϊόντα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Μπορεί να είναι δόλωμα για ηλεκτρονικό ψάρεμα.
5 Να προσέχετε τα αυτόκλητα μηνύματα, ιδίως αν περιέχουν συνδέσμους ή ζητούν προσωπικές πληροφορίες, λόγου χάρη να επιβεβαιώσετε έναν κωδικό πρόσβασης.—Παροιμίες 11:15.
6 Να επιλέγετε κωδικούς πρόσβασης που δεν είναι εύκολο να μαντέψουν οι άλλοι. Κάθε τόσο να τους αλλάζετε και να μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για διαφορετικούς λογαριασμούς.
7 Να δίνετε τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή του τραπεζικού σας λογαριασμού μόνο σε αξιόπιστους και ασφαλείς ιστότοπους.
8 Να είστε βέβαιοι ότι πληκτρολογείτε σωστά τις διευθύνσεις των ιστότοπων, ιδίως αν πρόκειται για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ένα ορθογραφικό λάθος μπορεί να σας οδηγήσει σε ψεύτικο ιστότοπο.
9 Να χρησιμοποιείτε κρυπτογραφημένες συνδέσεις για να υποβάλετε ευαίσθητα δεδομένα, όπως στοιχεία πιστωτικών καρτών, και να αποσυνδέεστε από την ιστοσελίδα όταν τελειώνετε τη δουλειά σας.
10 Να ελέγχετε την κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας και του τραπεζικού σας λογαριασμού προσεκτικά και συχνά. Αν εντοπίσετε κάποια άγνωστη συναλλαγή, επικοινωνήστε αμέσως με την τράπεζα.
11 Να προσέχετε όταν χρησιμοποιείτε «ξεκλείδωτα» ασύρματα δίκτυα (Wi-Fi), επειδή οι απατεώνες μπορεί να κλέψουν πληροφορίες και να σας κατευθύνουν σε ψεύτικους ιστότοπους.
12 Να απαντάτε «Όχι» στην ερώτηση «Απομνημόνευση αυτού του κωδικού;» Κάποιο λογισμικό «Δούρειος Ίππος» μπορεί να αποσπάσει τους αποθηκευμένους κωδικούς σας.
*** g 1/12 σ. 10-13 Απάτη στο Ίντερνετ—Μήπως Κινδυνεύετε; ***
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.