Τα απόκρυφα ευαγγέλια επικεντρώνονται συνήθως σε πρόσωπα τα οποία αναφέρονται ελάχιστα ή καθόλου στα κανονικά Ευαγγέλια. Ή εξιστορούν υποτιθέμενα περιστατικά από τη νηπιακή ηλικία του Ιησού. Εξετάστε μερικά παραδείγματα.
▪ Το «Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου», γνωστό και ως «Γένεσις Μαρίας», περιγράφει τη γέννηση και την παιδική ηλικία της Μαρίας, καθώς και το γάμο της με τον Ιωσήφ. Δικαιολογημένα, έχει χαρακτηριστεί θρησκευτικό φαντασιοκόπημα και μύθος. Προάγει το αειπάρθενο της Μαρίας και είναι σαφές ότι έχει γραφτεί για να την εκθειάσει.—Ματθαίος 1:24, 25· 13:55, 56.
▪ Το «Κατά Θωμά Ευαγγέλιο της Παιδικής Ηλικίας του Ιησού» περιστρέφεται γύρω από τα παιδικά χρόνια του Ιησού—μεταξύ 5 και 12 ετών—και του αποδίδει μια σειρά από εξωφρενικά θαύματα. (Βλέπε Ιωάννης 2:11.) Παρουσιάζει τον Ιησού ως άτακτο, ευέξαπτο, εκδικητικό παιδί, το οποίο τιμωρεί με τις θαυματουργικές του δυνάμεις δασκάλους, γείτονες και άλλα παιδιά, επιφέροντάς τους τύφλωση, αναπηρία ή ακόμη και το θάνατο.
▪ Ορισμένα απόκρυφα ευαγγέλια, όπως το «Ευαγγέλιο του Πέτρου», έχουν ως θέμα τους γεγονότα που αφορούν τη δίκη, το θάνατο και την ανάσταση του Ιησού. Άλλα, όπως οι «Πράξεις Πιλάτου», που εμπεριέχονται στο «Ευαγγέλιο του Νικόδημου», μιλούν για πρόσωπα τα οποία συνδέονται με αυτά τα γεγονότα. Η επινόηση περιστατικών, ακόμη και προσώπων, κλονίζει συθέμελα την αξιοπιστία αυτών των κειμένων. Το «Ευαγγέλιο του Πέτρου» έχει ως στόχο του να αθωώσει τον Πόντιο Πιλάτο και περιγράφει την ανάσταση του Ιησού με ευφάνταστο τρόπο.
Απόκρυφα Ευαγγέλια και Αποστασία από τη Χριστιανοσύνη
Το Δεκέμβριο του 1945, κοντά στο Ναγκ Χαμαντί της Άνω Αιγύπτου, κάποιοι χωρικοί βρήκαν τυχαία 13 χειρόγραφα από πάπυρο που περιείχαν 52 κείμενα. Αυτά τα έγγραφα του τέταρτου αιώνα αποδίδονται στον Γνωστικισμό, ένα θρησκευτικό και φιλοσοφικό κίνημα. Το εν λόγω κίνημα, συνονθύλευμα μυστικισμού, ειδωλολατρίας, ελληνικής φιλοσοφίας, Ιουδαϊσμού και Χριστιανοσύνης, αποτέλεσε μολυσματική επιρροή για κάποιους καθ’ ομολογία Χριστιανούς.—1 Τιμόθεο 6:20, 21.
Το «Ευαγγέλιο του Θωμά», το «Ευαγγέλιο του Φιλίππου» και το «Ευαγγέλιο της Αλήθειας», που βρέθηκαν στη «Βιβλιοθήκη του Ναγκ Χαμαντί», αποδίδουν διάφορες μυστικιστικές αντιλήψεις των Γνωστικών στον Ιησού. Το «Ευαγγέλιο του Ιούδα», που ανακαλύφτηκε πρόσφατα, συγκαταλέγεται και αυτό στα Γνωστικά ευαγγέλια. Παρουσιάζει τον Ιούδα με θετικό τόνο, ως τον μόνο απόστολο που καταλάβαινε πραγματικά ποιος ήταν ο Ιησούς. Σύμφωνα με κάποιον ειδικό σε αυτό το ευαγγέλιο, ο Ιησούς περιγράφεται εκεί ως «δάσκαλος και φανερωτής σοφίας και γνώσης, όχι ως σωτήρας που πεθαίνει για τις αμαρτίες του κόσμου». Τα θεόπνευστα Ευαγγέλια διδάσκουν ότι ο Ιησούς όντως θυσιάστηκε για τις αμαρτίες του κόσμου. (Ματθαίος 20:28· 26:28· 1 Ιωάννη 2:1, 2) Όπως είναι σαφές, σκοπός των Γνωστικών ευαγγελίων είναι να υπονομεύσουν και όχι να ενισχύσουν την πίστη στη Γραφή.—Πράξεις 20:30.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.