Ένα μαγευτικό αστρονομικό φαινόμενο, η βροχή των διάττοντων αστέρων που ονομάζουμε Τεταρτίδες (Quadrantids), έχει ήδη ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου. Μην ανησυχείτε, όμως. Δεν το χάσατε. Το φαινόμενο έχει διάρκεια μέχρι τις 5 του μήνα και απόψε -βράδυ Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής- κορυφώνεται!
Είναι ο τρόπος του 2015 να μας αποκαλυφθεί με λαμπρότητα: οι Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από 1 έως 5 Ιανουαρίου, κορυφώνονται, απόψε, το βράδυ του Σαββάτου και τα χαράματα της Κυριακής. Γύρω στις 04:00 ώρα Ελλάδας, στρέψτε τα κεφάλια και τα τηλεσκόπια στον ουρανό, λοιπόν, μήπως πετύχουμε το show.
Ορατότητα φαινομένου
Η βροχή από Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατή στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, σε κατεύθυνση βορειοανατολική στον ουρανό, μετά τα μεσάνυχτα και ως τα χαράματα. Όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, εμφανίζονται έως και 40 μετέωρα ανά ώρα.
Δυστυχώς, επειδή φέτος, τη Δευτέρα 5 Ιανουαρίου θα υπάρχει πανσέληνος, ο νυχτερινός ουρανός, ακόμη κι αν δεν έχει σύννεφα, θα είναι πολύ φωτισμένος και έτσι θα είναι ορατά μόνο τα λαμπρότερα μετέωρα.
Η ιστορία των Τεταρτίδων
Η συγκεκριμένη βροχή από “πεφταστέρια” έχει πάρει το όνομά της από έναν αχνό αστερισμό, τον Quadrans Muralis ή Επιτοίχια Τετράδα (ήταν αρχαίο αστρονομικό εργαλείο πριν την εφεύρεση του τηλεσκοπίου). Τον είχε ανακαλύψει, το 1795, ο Γάλλος αστρονόμος Ζερόμ Λαλάντ, αλλά δεν υπάρχει πια.
Πλέον, πηγή προέλευσης των μετεώρων θεωρείται ο αστερισμός του Βοώτη, στον οποίο η Επιτοίχιος Τετράς ενσωματώθηκε το 1922, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση προσδιόρισε τους 88 αστερισμούς που υπάρχουν σήμερα.
Από όπου και αν προέρχονται, πάντως, ελπίζουμε να είμαστε απόψε τυχεροί, και να απολαύσουμε τον υπέροχο χορό τους: την πρώτη βροχή αστέρων του 2015!
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.