Ο Τζάφαρ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τουρκία, αναστατωνόταν με την ιδέα ενός εκδικητικού Θεού, την οποία δίδασκε η θρησκεία του. Η γυναίκα του, η Χεντιγέ, άρχισε να αμφισβητεί τη θρησκεία της σε ηλικία μόλις εννιά χρονών. «Είχα διδαχτεί να πιστεύω στη μοίρα», είπε η ίδια. «Ως ορφανό παιδί, αναρωτιόμουν: “Τι έχω κάνει για να αξίζω κάτι τέτοιο;” Πολλές φορές, έκλαιγα όλη νύχτα. Στα 15, είχα πια απαρνηθεί τη θρησκεία μου μέσα στην καρδιά μου».
ΜΗΠΩΣ έχετε εγκαταλείψει την οργανωμένη θρησκεία; Αν ναι, δεν είστε οι μόνοι. Σε πολλές χώρες, ο αριθμός των ανθρώπων που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους “άθρησκο” μεγαλώνει
Γιατί Φεύγουν;
Οι άνθρωποι απογοητεύονται από την οργανωμένη θρησκεία για διάφορους λόγους. Σε αυτούς συγκαταλέγονται η βία και ο τρόμος που υποκινούνται από τη θρησκεία ή έχουν την έγκρισή της, τα σεξουαλικά σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά και λιγότερο εμφανείς παράγοντες που ίσως όμως επηρεάζουν περισσότερους ανθρώπους. Τέτοιοι παράγοντες είναι και οι εξής:
-
Υλική ευημερία: «Όσο πιο πλούσιος γίνεσαι, τόσο λιγότερο θρησκευόμενο χαρακτηρίζεις τον εαυτό σου», αναφέρει οΠαγκόσμιος Δείκτης για τη Θρησκεία και τον Αθεϊσμό (Global Index of Religion and Atheism). Αυτή η παρατήρηση είναι σημαντική, καθώς σε πολλές χώρες η υλική ευημερία έχει εκτιναχθεί. «Το βιοτικό επίπεδο [που απολαμβάνουν οι άνθρωποι σε μερικά μέρη] θα έκανε και τον πιο τρανό βασιλιά πριν από διακόσια χρόνια να πρασινίσει από τη ζήλια του», σχολιάζει ο Τζον Β. Τσ. Νάι, καθηγητής οικονομικών.
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ: Η Αγία Γραφή προείπε ότι «στις τελευταίες ημέρες» η αγάπη για τα χρήματα και τις απολαύσεις θα υποσκέλιζε την αγάπη για τον Θεό και τον πλησίον. (2 Τιμόθεο 3:1-5) Έχοντας επίγνωση των πνευματικών κινδύνων που συνδέονται με τον πλούτο, κάποιος Βιβλικός συγγραφέας είπε στον Ιεχωβά Θεό: «Μη μου δώσεις ούτε φτώχεια ούτε πλούτο». Γιατί να ζητήσει κάτι τέτοιο; Ο ίδιος συνέχισε: «Για να μη χορτάσω και σε αρνηθώ».
—Παροιμίες 30:8, 9. -
Θρησκευτικές παραδόσεις και ηθικές αρχές: Πολλοί άνθρωποι, ιδίως οι νέοι, εκτιμούν ότι η οργανωμένη θρησκεία δεν έχει κανέναν πρακτικό ρόλο και ότι είναι εκτός πραγματικότητας. Άλλοι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη θρησκεία. Ο Τιμ Μαγκουάιρ, υπεύθυνος επικοινωνίας για την Ανθρωπιστική Εταιρία της Σκωτίας, δήλωσε: «Παρατηρώντας τη συμπεριφορά των εκκλησιών ανά τους αιώνες, διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από αυτές επειδή έχουν πάψει να τις θεωρούν αυθεντία σε θέματα ηθικής».
ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ: Σχετικά με τους ψευδοδιδασκάλους, ο Ιησούς Χριστός προειδοποίησε: «Από τους καρπούς τους θα τους αναγνωρίσετε. . . . Κάθε καλό δέντρο παράγει καλούς καρπούς, αλλά κάθε σάπιο δέντρο παράγει άχρηστους καρπούς». (Ματθαίος 7:15-18) Στους «άχρηστους καρπούς» περιλαμβάνεται η ανάμειξη στην πολιτική και η επιδοκιμασία πράξεων που προσβάλλουν τον Θεό, όπως η ομοφυλοφιλία. (Ιωάννης 15:19· Ρωμαίους 1:25-27) Περιλαμβάνεται επίσης η αντικατάσταση των υγιών Βιβλικών διδασκαλιών με ανούσιες τελετουργίες και κενές παραδόσεις. (Ματθαίος 15:3, 9) Ο Ιησούς είπε: «Βόσκε τα προβατάκια μου». (Ιωάννης 21:17) Ωστόσο, σήμερα πολλοί άνθρωποι νιώθουν ότι λιμοκτονούν πνευματικά.
-
Θρησκεία και χρήματα: Σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Πιου, πολλοί νιώθουν ότι η θρησκεία δίνει υπερβολική έμφαση στα χρήματα. Κάτι που εντείνει το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι
—ανόμοια με το ποίμνιό τους— ζουν μέσα στην πολυτέλεια. Για παράδειγμα, σε μια πόλη της Γερμανίας όπου πολλοί εκκλησιαζόμενοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, ο επίσκοπος έχει κατηγορηθεί ότι ζει μέσα στη χλιδή. Αυτός ο τρόπος ζωής έχει σκανδαλίσει πολλούς ντόπιους Καθολικούς. Επίσης, ένα δημοσίευμα του περιοδικού GEO αναφέρει ότι στη Νιγηρία, «όπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα, ο φανταχτερός τρόπος ζωής μερικών ιερέων έχει αρχίσει να αποτελεί πρόβλημα». ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΓΡΑΦΗ: Ο Βιβλικός συγγραφέας Παύλος έγραψε: «Εμείς δεν εμπορευόμαστε το λόγο του Θεού». (2 Κορινθίους 2:17) Παρότι ο Παύλος ήταν εξέχων διάκονος στην πρώτη Χριστιανική εκκλησία, συχνά έκανε χειρωνακτική εργασία για να μην επιβαρύνει οικονομικά τους άλλους. (Πράξεις 20:34) Η στάση του αντανακλούσε την υπακοή του στην εντολή του Ιησού: «Δωρεάν λάβατε, δωρεάν δώστε».
—Ματθαίος 10:7, 8.
Σε αρμονία με αυτές τις αρχές, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δεν ζητούν χρήματα για τα έντυπά τους ούτε για τη Βιβλική εκπαίδευση που παρέχουν. Δεν συγκεντρώνουν δέκατα ούτε περιφέρουν δίσκο στις συναθροίσεις τους. Αντιθέτως, τα αναγκαία χρήματα προέρχονται από ιδιωτικές προαιρετικές συνεισφορές.
Η Φυγή από την Οργανωμένη Θρησκεία Είχε Προειπωθεί!
Πριν από σχετικά λίγες δεκαετίες, θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζοφερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η οργανωμένη θρησκεία. Ο Θεός, ωστόσο, προείδε αυτή την εξέλιξη και την προανήγγειλε στη Γραφή. Χρησιμοποιώντας συμβολική γλώσσα, παρομοίασε όλες τις θρησκείες που είναι άπιστες σε εκείνον με μια φανταχτερή πόρνη η οποία φέρει το όνομα «Βαβυλώνα η Μεγάλη».
Αυτός ο συμβολισμός είναι εύστοχος επειδή η ψεύτικη θρησκεία, μολονότι δηλώνει πιστότητα στον Θεό, έχει συμπράξει με τους άρχοντες του κόσμου για να αποκτήσει δύναμη και πλούτο. «Οι βασιλιάδες της γης . . . πόρνευσαν μαζί της», λέει το εδάφιοΑποκάλυψη 18:9. Ο όρος «Βαβυλώνα» είναι και αυτός κατάλληλος επειδή πολλές διδασκαλίες και συνήθειες της ψεύτικης θρησκείας, όπως η αθανασία της ψυχής, οι τριαδικοί θεοί και ο αποκρυφισμός, έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Βαβυλώνα, μια πόλη βουτηγμένη στην ψεύτικη θρησκεία και στις δεισιδαιμονίες. *
Η κραταιά Βαβυλώνα έπεσε όταν τα προστατευτικά νερά της
Παρόμοια, η Βαβυλώνα η Μεγάλη «κάθεται πάνω σε πολλά νερά». Αυτά, όπως εξηγεί η Γραφή, σημαίνουν «λαούς και πλήθη»
«Βγείτε από Αυτήν»!
Εφόσον επιφυλάσσεται ένα τέτοιο μέλλον για τη Βαβυλώνα τη Μεγάλη, ο Θεός δίνει την εξής στοργική προειδοποίηση: «Βγείτε από αυτήν, λαέ μου, αν δεν θέλετε να συμμετάσχετε με αυτήν στις αμαρτίες της και αν δεν θέλετε να λάβετε από τις πληγές της». (Αποκάλυψη 18:4) Προσέξτε ότι η λέξη «αν» χρησιμοποιείται δύο φορές. Ναι, η προειδοποίηση του Θεού απευθύνεται σε ανθρώπους που αναστατώνονται από τις επιβλαβείς διδασκαλίες και οι οποίοι επιθυμούν την εύνοια του Θεού
Προτού μελετήσει τη Γραφή, ο Τζάφαρ έβλεπε τον Θεό ως Κάποιον τον οποίο έπρεπε να υπακούει κυρίως από φόβο. «Έφυγε ένα βάρος από πάνω μου όταν έμαθα ότι ο Ιεχωβά είναι Θεός αγάπης και ότι θέλει να τον υπακούμε πρωτίστως από αγάπη», είπε ο ίδιος. (1 Ιωάννη 4:8·5:3) Η Χεντιγέ ένιωσε εσωτερική ειρήνη όταν έμαθε πως δεν ευθυνόταν ο Θεός για το ότι έμεινε ορφανή και πως η κατάστασή της δεν είχε οριστεί από τη μοίρα. Βρήκε παρηγοριά σε Γραφικές περικοπές, όπως το εδάφιο Ιακώβου 1:13, το οποίο λέει ότι ο Θεός δεν δοκιμάζει τους ανθρώπους με κακά πράγματα. Εκείνη και ο Τζάφαρ δέχτηκαν τη Γραφική αλήθεια και έφυγαν από τη «Βαβυλώνα».
Όταν η Βαβυλώνα η Μεγάλη καταστραφεί, κανένα κακό δεν θα βρει εκείνους οι οποίοι υπάκουα έχουν φύγει από αυτήν προκειμένου να «λατρεύουν τον Πατέρα με πνεύμα και αλήθεια». (Ιωάννης 4:23) Η ελπίδα τους είναι να δουν τη γη να “γεμίζει από τη γνώση του Ιεχωβά όπως τα νερά σκεπάζουν τη θάλασσα”.
Ναι, η ψεύτικη θρησκεία και η αποκρουστική καρποφορία της θα φτάσουν στο τέλος τους, διότι ο Θεός «δεν μπορεί να πει ψέματα». (Τίτο 1:2) Από την άλλη πλευρά, η αληθινή λατρεία θα ανθεί για πάντα!
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.