Μία φορά κι έναν καιρό, το internet ήταν τόσο μεγάλο (μικρό) που μπορούσε να χωρέσει σε ένα απλό χάρτη. Το έτος είναι 1977 και στο παρακάτω σχεδιάγραμμα, βλέπετε όλους τους δικτυωμένους υπολογιστές που υπήρχαν στο πρόγραμμα ARPANET, ένα κρατικό επιστημονικό πρόγραμμα που χρηματοδοτούσε τότε η κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Στο χάρτη αυτό, μπορείτε να δείτε τους διαθέσιμους υπολογιστές και τις τοποθεσίες τους, που ήταν κυρίως πανεπιστήμια (Stanford, UCLA, MIT, Lincoln και άλλα), αλλά και κρατικοί φορείς. Μόνο. Ο υπόλοιπος κόσμος ακόμα ασχολούνταν με το χαρτί. Κι αν νομίζετε πως το εύρος του δικτύου είναι γελοίο, σκεφτείτε μόνο πως ένας αντίστοιχος χάρτης του 1969, έδειχνε μόλις 4 υπολογιστές.
Από τότε, βέβαια, άλλαξαν πάρα πολλά πράγματα. Οι υπολογιστές εξελίχθηκαν, τα δίκτυα εξαπλώθηκαν και το Internet, αυτή τη στιγμή, άρα και οι δισεκατομμύρια υπολογιστές που το απαρτίζουν, συνδέονται με ένα σωρό πολύπλοκους τρόπους. Άρα, στην ερώτηση αν το πρόγραμμα ARPANET ήταν ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, η απάντηση είναι ναι. Το πόσο επιτυχημένο είναι, αλλά και τι επίδραση έχει στην ανθρωπότητα, είναι κάτι που ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να το διαπιστώσουμε. Το internet όμως, είναι η μεγαλύτερη τεχνολογική επανάσταση μετά τον τροχό. Κι ας διστάζουν να το ομολογήσουν ακόμα οι ιστορικοί της επιστήμης.
http://www.digitallife.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.