ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Σας φαίνεται σαν χτες που κρατούσατε το μωρό σας στην αγκαλιά σας. Και τώρα βρίσκεται κιόλας ένα στάδιο πριν από την εφηβεία
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας σε αυτή την μπερδεμένη και ενίοτε τραυματική μετάβαση στη σεξουαλική ωριμότητα;
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
Η έναρξη της ήβης ποικίλλει. Μπορεί να έρθει ακόμα και στην ηλικία των οχτώ ή να καθυστερήσει μέχρι και τα μέσα της εφηβείας. «Το εύρος της φυσιολογικής ήβης είναι μεγάλο», λέει το βιβλίοΑποχωριστείτε τα με Αγάπη και Εμπιστοσύνη (Letting Go With Love and Confidence).
Η ήβη μπορεί να φέρει ανασφάλεια. Οι έφηβοι μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ευαίσθητοι για την εικόνα που δίνουν στους άλλους. «Άρχισε να με απασχολεί πολύ η εμφάνισή μου και η συμπεριφορά μου», θυμάται ένας νεαρός ονόματι Τζάρεντ. * «Όταν βρισκόμουν με κόσμο, αναρωτιόμουν αν με θεωρούσαν αλλόκοτο». Η αυτοπεποίθηση μπορεί να καταβαραθρωθεί ακόμα περισσότερο με την εμφάνιση της ακμής. «Ένιωθα ότι το πρόσωπό μου δεχόταν επίθεση!» λέει η 17χρονη Κέλι. «Θυμάμαι ότι έκλαιγα και έλεγα πως είμαι άσχημη».
Η πρώιμη ήβη συνοδεύεται από ιδιαίτερες προκλήσεις. Αυτό αληθεύει κυρίως για τα κορίτσια, καθώς μπορεί να γίνουν στόχος πειραγμάτων όταν αποκτούν στήθος και καμπύλες. «Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να τραβήξουν την προσοχή μεγαλύτερων αγοριών τα οποία είναι πιο πιθανό να έχουν ήδη κάποιες σεξουαλικές εμπειρίες», επισημαίνει το βιβλίο Οδηγός του Γονέα για τα Εφηβικά Χρόνια (A Parent’s Guide to the Teen Years).
Ήβη δεν σημαίνει ωριμότητα. «Η ανοησία είναι συνδεδεμένη με την καρδιά του αγοριού», αναφέρει το εδάφιο Παροιμίες 22:15. Αυτό το γεγονός δεν αλλάζει με την ήβη. Ένα νεαρό άτομο μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι είναι μεγάλο πια, αλλά αυτό «δεν λέει τίποτα για το αν έχει την ικανότητα να παίρνει συνετές αποφάσεις, να συμπεριφέρεται υπεύθυνα, να ασκεί αυτοέλεγχο ή να [εκδηλώνει] άλλα χαρακτηριστικά ωριμότητας», δηλώνει το βιβλίο Εσείς και ο Έφηβός Σας (You and Your Adolescent).
ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ
Μιλήστε στο παιδί σας από πριν. Πείτε του τι να αναμένει, ιδίως σε σχέση με την εμμηνόρροια (για τα κορίτσια) και τις νυχτερινές εκσπερματώσεις (για τα αγόρια). Ανόμοια με τις σταδιακές αλλαγές της ήβης, αυτά αρχίζουν ξαφνικά και μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση, ακόμα και φόβο. Καθώς θα συζητάτε τέτοια θέματα, προσεγγίστε τα με θετικό τρόπο
Εξηγήστε τα πράγματα διεξοδικά. «Όταν οι γονείς μου άνοιξαν κουβέντα για “το θέμα”, ήταν όλο μισόλογα», θυμάται ο νεαρός Τζον, και προσθέτει: «Μακάρι να ήταν λίγο πιο συγκεκριμένοι». Η 17χρονη Αλέινα έχει παρόμοια αισθήματα. «Η μαμά μου με βοήθησε να καταλάβω τι συνέβαινε στο σώμα μου, αλλά θα ήθελα να με είχε βοηθήσει να το διαχειριστώ όλο αυτό καλύτερα και από συναισθηματική άποψη». Το δίδαγμα; Όσο άβολα και αν νιώθετε, μιλήστε στο παιδί σας για όλες τις πτυχές της ήβης.
Κάντε ερωτήσεις που θα δώσουν το έναυσμα για συζήτηση.Προκειμένου να σπάσει ο πάγος, μιλήστε για τις εμπειρίες τρίτων. Λόγου χάρη, θα μπορούσατε να ρωτήσετε την κόρη σας: «Έχεις ακούσει καμιά συμμαθήτριά σου να λέει ότι της ήρθε περίοδος;» «Μήπως τα παιδιά κοροϊδεύουν όσα κορίτσια έχουν πρόωρη ανάπτυξη;» Ή θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον γιο σας: «Γελάνε τα άλλα παιδιά με εκείνα που έχουν πιο αργή ανάπτυξη;» Όταν οι έφηβοι αρχίζουν να μιλάνε για το πώς η ήβη επηρεάζει άλλους, ίσως τους είναι πιο εύκολο να ανοιχτούν και να μιλήσουν για τα δικά τους αισθήματα και εμπειρίες. Όταν το κάνουν αυτό, ακολουθήστε τη συμβουλή της Αγίας Γραφής: “Να είστε γρήγοροι στο να ακούτε, αργοί στο να μιλάτε”.
Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει “πρακτική σοφία και ικανότητα σκέψης”. (Παροιμίες 3:21) Η ήβη δεν αφορά μόνο σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές. Σε αυτό το στάδιο, το παιδί σας αναπτύσσει επίσης τη λογική του, η οποία θα το βοηθάει να παίρνει καλές αποφάσεις στην ενήλικη ζωή του. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία για να του ενσταλάξετε καλές αξίες.
Μην το βάζετε κάτω. Πολλοί νεαροί φαίνονται απρόθυμοι να κάνουν τέτοια συζήτηση με τους γονείς τους, αλλά μην ξεγελιέστε. «Ο έφηβος που παριστάνει τον αδιάφορο, τον βαριεστημένο, τον αηδιασμένο ή τον κουφό μπορεί να απορροφά την κάθε λέξη», λέει το βιβλίο Εσείς και ο Έφηβός Σας.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.