Ήταν πριν από 19 χρόνια, όταν αυτές οι εικόνες συγκλόνισαν τον κόσμο. Μετά από το σεισμό μεγέθους 9,3 βαθμών που σημειώθηκε στη Σουμάτρα, γιγαντιαία κύματα 30 μέτρων χτύπησαν τις ακτές της Ινδονησίας, της Σρι Λάνκα, της Ινδίας και της Ταϊλάνδης. Μέσα σε λίγες ώρες οι παραδεισένιες παραλίες μετατράπηκαν σε κόλαση.
Το πρωί της 26ης Δεκεμβρίου 2004, σεισμός μεγέθους 9,1 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά της βόρειας Σουμάτρας προκαλώντας τσουνάμι με κύματα ύψους έως 17,4 μέτρων, που έπληξαν παράκτιες περιοχές στην Ινδονησία, τη Σρι Λάνκα, την Ινδία, την Ταϊλάνδη και εννέα άλλες χώρες.
Στην Ταϊλάνδη, όπου πάνω από 5.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και τουρίστες σε δημοφιλή νησιά στη Θάλασσα Ανταμάν, αξιωματούχοι πραγματοποίησαν τελετή στη μνήμη των θυμάτων και ζήτησαν να υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ετοιμότητα για καταστροφές.
https://youtu.be/a_ZIPrBm3V0
Ο σεισμός του 2004 έμεινε στην ιστορία ως ο τρίτος ισχυρότερος σεισμός όλων των εποχών.
Τα κύματα ύψους 30 μέτρων που δημιουργήθηκαν από το σεισμό δεν έφτασαν μόνο στη Νοτιοανατολική Ασία, αλλά κατέστρεψαν και χώρες της ανατολικής Αφρικής. Συνολικά περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που ο άξονας της Γης μετατοπίστηκε.
Οι αρχές των χωρών που επλήγησαν άργησαν να αντιδράσουν και πολλοί αναρωτιούνται γιατί τον 21ο αιώνα ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μια τέτοια καταστροφή;
Για 10 χρόνια οι ειδικοί προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτήν την ερώτηση. Μια πρώτη εξήγηση είναι ότι εκτός από την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, οι άλλες χώρες δεν είχαν προειδοποιητικά συστήματα, ώστε οι κάτοικοι των παραθαλάσσιων περιοχών να ενημερωθούν έγκαιρα. Αυτό συνέβαλε σημαντικά στο μεγάλο αριθμό των νεκρών και των τραυματιών.
Σύμφωνα όμως με μια δεύτερη εξήγηση, οι αρχές ενημερώθηκαν εγκαίρως για το σεισμό, όμως δεν ενημέρωσαν τους πολίτες, φοβούμενες ότι οι πληροφορίες δεν είναι σωστές και ότι η εικόνα τον χωρών που θυμίζουν παράδεισο θα καταστρεφόταν.
Αυτός ο φόβος, αλλά και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις άλλαξαν τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων.
«Έχουν περάσει 10 χρόνια. Όποτε πηγαίνω εκεί μόνο κλαίω. Δεν έχω ηρεμήσει γιατί έχασα 3 από τα παιδιά μου στο τσουνάμι. Ακόμα και αν αποκτήσω άλλο παιδί δεν πρόκειται να τα ξεχάσω» δήλωσε μια γυναίκα που έχασε τα παιδιά της.
Η βοήθεια των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν αρκετή;
Η Διεθνής Κοινότητα αντέδρασε σχετικά γρήγορα σε αυτήν την πρωτοφανή καταστροφή. Το γεγονός ότι περισσότεροι από 2000 τουρίστες σκοτώθηκαν συνέβαλε στην επίσπευση των διαδικασιών. Μέχρι σήμερα η οικονομική βοήθεια έχει φτάσει τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι όμως αρκετή για να κλείσουν οι πληγές;
«Από τη στιγμή που τελείωσαν τα χρήματα της αποζημίωσης για το τσουνάμι άρχισαν τα προβλήματα μας. Το να βρούμε χρήματα για την οικογένεια έγινε πολύ δύσκολο, δίνουμε πραγματική μάχη, γιατί ο πατέρας μου δεν μας υποστηρίζει και είναι πάντα επιθετικός εξαιτίας του ποτού» δήλωσε μια γυναίκα που επιβίωσε από το τσουνάμι και τα όσα ακολούθησαν.
Copyright © 2014 euronews
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.