Καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει τόσο ανεβαίνει και το κόστος για να κρατήσεις το σπίτι δροσερό. Ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείς κλιματιστικό. Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος είναι το κλιματιστικό, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές που δεν ανεβάζουν στα ύψη τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Τα κλιματιστικά μπορεί να προσφέρουν τεράστια ανακούφιση από τη ζέστη του καλοκαιριού, αλλά προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική ζημιά. Μπορεί να δροσίζουν τον σπίτι, αλλά τα ορυκτά καύσιμα που καίγονται κατά την διαδικασία, κάνουν το καλοκαίρι θερμότερο.
Αυτό το καλοκαίρι χρησιμοποίησε το κλιματιστικό όσο λιγότερο μπορείς και δοκίμασε αυτές τις εναλλακτικές λύσεις που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Η βασική ιδέα είναι να ελαχιστοποιηθούν οι πηγές θερμότητας και να αφαιρεθεί η υπάρχουσα θερμότητα μέσα από το σπίτι.
Ανεμιστήρες δαπέδου και οροφής
Αν ψάχνεις τρόπους να νικήσεις την ζέστη, ένας ανεμιστήρας είναι μια καλή επένδυση για το σπίτι. Μπορεί να κάνει τον χώρο 6-7 C ο πιο δροσερό και ακόμα ο πιο δυνατός ανεμιστήρας κοστίζει περίπου 10€ μηνιαίως αν τον χρησιμοποιείς 12 ώρες τη μέρα. Οι ανεμιστήρες οροφής είναι καλύτεροι, αλλά και ένας ανεμιστήρας δαπέδου είναι εξίσου αποτελεσματικός. Ακόμα και μια ήπια κίνηση του αέρα μπορεί να κατεβάσει την θερμοκρασία 3-4 βαθμούς.
Στόρια, κουρτίνες ή περσίδες
Βάλε λευκά στόρια, κουρτίνες ή περσίδες έτσι ώστε να αντανακλούν την θερμότητα μακριά από το σπίτι. Να παραμένουν κλειστά για όσες ώρες ο ήλιος είναι προς την μεριά τους έτσι ώστε να κρατάνε μακριά την θερμότητα του ήλιο και να βοηθάνε τους ανεμιστήρες να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά. Θυμήσου, ο καλύτερος τρόπος να κρατήσεις το σπίτι σου δροσερό είναι να κρατήσεις την ζέστη έξω.
Εσωτερική θερμότητα
Οι πιο συνηθισμένες πηγές αύξησης θερμοκρασίας του εσωτερικού χώρου είναι οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα φωτιστικά. Θα πρέπει να γνωρίζεις από πού προέρχεται η θερμότητα. Αν έχεις κλιματιστικό χρησιμοποίησε το με σύνεση. Μην βάζεις φωτιστικά, την τηλεόραση ή άλλες συσκευές που εκπέμπουν θερμότητα δίπλα στον θερμοστάτη, γιατί η θερμότητα από αυτές τις συσκευές αναγκάζει το κλιματιστικό να δουλεύει πιο δυνατά από ότι χρειάζεται. Αν δεν χρειάζεσαι πραγματικά τα φωτιστικά ή όποιες συσκευές παράγουν θερμότητα, καλύτερα άφησε τα κλειστά. Αντικατέστησε τις παλιές λάμπες με λάμπες φθορισμού. Παράγουν το ίδιο φως και χρησιμοποιούν παράγουν το 1/5 θερμότητας από τις παλιές. Τις ζεστές μέρες ή τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας απέφυγε δραστηριότητες που παράγουν θερμότητα. Όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα.
Φυτά
Φύτεψε δέντρα και θάμνους εκεί που βρίσκεται η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού. Χωρίς όμως να μπλοκάρουν την ροή του αέρα. Μια μονάδα που λειτουργεί κάτω από σκιά χρησιμοποιεί λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Φυλλοβόλα δέντρα φυτεμένα στην νότια και την δυτική μεριά του σπιτιού βοηθούν να διατηρείται το σπίτι δροσερό το καλοκαίρι και επιτρέπει στην ηλιακή ακτινοβολία να θερμαίνει το σπίτι κατά την διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα τρία δέντρα, σωστά τοποθετημένα γύρω από το σπίτι, μπορούν να σώσουν 100 με 200 ευρώ ετησίως σε ψύξη και θέρμανση. Επίσης οι ημερήσιες θερμοκρασίες είναι 3-6 βαθμούς πιο χαμηλά σε γειτονιές που υπάρχουν δέντρα.
Σκεπή και τοίχος
Βάψε την σκεπή άσπρη. Αν έχεις ταράτσα προτίμησε ένα ειδικό αντανακλαστικό χρώμα. Αλλά και μια απλή άσπρη μπογιά θα έχει διαφορά. Η αντανακλαστική δράση της άσπρης μπογιάς κρατάει τα δωμάτια κάτω από την ταράτσα πολύ πιο δροσερά.
Άλλα πράγματα που πρέπει να θυμάσαι
Η υγρασία κάνει τον χώρο του δωματίου πολύ πιο ζεστό, για αυτό προσπάθησε να μειώσεις την εσωτερική υγρασία. Απέφυγε την χρήση του πλυντηρίου, το ντους και το μαγείρεμα το μεσημέρι. Όταν πρέπει να κάνεις κάτι από αυτά , άνοιγε τους ανεμιστήρες έτσι ώστε να διώχνουν τον ζεστό και υγρό αέρα. Απέφυγε τοποθεσίες με πολύ τσιμέντο ή άσφαλτο και τις νότιες ή δυτικές περιοχές διότι εκεί αυξάνεται η θερμοκρασία γύρω από το σπίτι και ακτινοβολείται στο σπίτι μετά την δύση του ηλίου. Εάν η σοφίτα δεν είναι ήδη μονωμένη, μόνωσε την τώρα! Η αύξηση της μόνωσης από 5 εκατοστά σε 20 μπορεί να μειώσει το κόστος ψύξης κατά 10%.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.