Εξαιτίας του μανδύα Η επιφάνεια της Γης κινείται πάνω-κάτω σαν… γιο-γιό

«Στη διάρκεια μιας περιόδου ενός εκατομμυρίου ετών, η κίνηση του μανδύα μπορεί να αναγκάσει την επιφάνεια να κινηθεί πάνω-κάτω κατά εκατοντάδες μέτρα»

images

Αν και δεν το καταλαβαίνουμε, η επιφάνεια της Γης κινείται συνεχώς πάνω-κάτω σαν γιο-γιό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν κορυφαίοι γεωεπιστήμονες, οι οποίοι μελέτησαν σε παγκόσμια κλίμακα την κίνηση του μανδύα της Γης, του στρώματος πάχους περίπου 3.000 χιλιομέτρων, που βρίσκεται κάτω από τον γήινο φλοιό και πάνω από τον πυρήνα του πλανήτη μας.

Οι επιστήμονες του Τμήματος Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Χόγκαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών “Nature Geoscience”, δημιούργησαν την πρώτη διεθνή βάση δεδομένων για τις χαοτικές κινήσεις του μανδύα.

«Αν και μιλάμε για χρονολογικές κλίμακες που φαίνονται απίστευτα μεγάλες σε σας και σε μένα, η επιφάνεια της Γης ανεβοκατεβαίνει σαν γιο-γιο!» δήλωσε ο Χόγκαρντ. «Στη διάρκεια μιας περιόδου ενός εκατομμυρίου ετών, η κίνηση του μανδύα μπορεί να αναγκάσει την επιφάνεια να κινηθεί πάνω-κάτω κατά εκατοντάδες μέτρα» πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες έκαναν περισσότερες από 2.000 μετρήσεις στους βυθούς των ωκεανών, όπου είναι πιο εύκολο να καταγράψουν τις κινήσεις του υποκείμενου μανδύα. Οι κινήσεις αυτές ασκούν καθοριστική επίδραση στο «πρόσωπο» της Γης, δημιουργώντας βουνά, ηφαίστεια και σεισμούς.

Οι νέες παρατηρήσεις έρχονται σε αντίθεση με τις προβλέψεις και θεωρίες των γεωλόγων πριν από 30 χρόνια. Οι μετρήσεις αποκάλυψαν ότι οι κυματοειδείς κινήσεις του μανδύα συμβαίνουν με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.

Οι κινήσεις του μανδύα, μεταξύ άλλων, ενδιαφέρουν τις εταιρίες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς επηρεάζουν τον ρυθμό με τον οποίο δημιουργούνται οι υδρογονάνθρακες στο υπέδαφος.

Επιπλέον, όπως είπε ο Χόγκαρντ, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιφάνεια της Γης κινείται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προηγουμένως πιστέψει, αυτό επηρεάζει και άλλα πράγματα, όπως η σταθερότητα των πάγων στους πόλους, άρα θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την κλιματική αλλαγή στο παρελθόν».

http://www.protothema.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading