Ισχύει πως στην επιστήμη τίποτα δεν είναι αδύνατο. Απίθανο ίσως, αλλά αδύνατο όχι. Έτσι, δεν ήταν αδύνατο να δημιουργηθεί ένα νέο, φοβερά απορροφητικό υλικό, στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, κατά λάθος, μετά από ένα χαλαρό βράδυ Παρασκευής στο εργαστήριο και να ονομαστεί «Ουψαλίτης». Αυτή είναι η ιστορία του.
Στο πανεπιστήμιο της Ουψάλα, στη Σουηδία, το ερευνητικό έργο σε ένα συγκεκριμένο εργαστήριο αφορούσε προηγούμενα πειράματα πάνω στο ανθρακικό μαγνήσιο. Μία Παρασκευή βράδυ, οι επιστήμονες που εργαζόταν στο συγκεκριμένο εργαστήριο «ξέχασαν» σε ένα θάλαμο αντιδραστήρα μέρος από το υλικό πάνω στο οποίο δούλευαν. Την επόμενη Δευτέρα το πρωί, ανοίγοντας το θάλαμο, διαπίστωσαν πως το υλικό είχε μετατραπεί σε ένα πολύ σκληρό gel. Το «στέγνωσαν» και διαπίστωσαν πως είχε δημιουργηθεί κάτι που θεωρούταν αδύνατο για περισσότερο από 100 χρόνια: ανθρακικό μαγνήσιο απαλλαγμένο από νερό. Η ανακάλυψη αυτή οδήγησε σε άλλο ένα χρόνο μελετών και πειραμάτων για να καταλήξουν οι επιστήμονες στον Ουψαλίτη. Ένα υλικό με φανταστικές ιδιότητες. Όπως;
Πρώτα απ’ όλα η ειδική του επιφάνεια που φτάνει στο εκπληκτικό μέγεθος των 800 τετραγωνικών μέτρων ανά γραμμάριο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ειδική επιφάνεια που έχει καταμετρηθεί σε ανθρακικά μέταλλα αλκαλικής γαίας. Η μεγάλη ειδική επιφάνεια πιστοποιεί πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά απορροφητικό υλικό της οικογένειας των σιλικονοειδών, των ζεολιτών και άλλων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης πως το υλικό ήταν γεμάτο από άδειους πόρους που του επιτρέπει να αλληλεπιδρά μοναδικά με το περιβάλλον.
Πού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτό το νέο υλικό; Με την εξαιρετική του απορροφητικότητα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί παραδείγματος χάριν στην προστασία των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων από την υγρασία. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αποτελεσματικότερη συλλογή τοξικών αποβλήτων και την αντιμετώπιση των πετρελαιοκηλίδων. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τρομερά απλό και εύχρηστο όχημα για την λήψη φαρμάκων ενδοφλέβια, τον έλεγχο των οσμών και την εξυγίανση της ατμόσφαιρας μετά από μία πυρκαγιά. Κι όλα αυτά, κατά λάθος.
Τίποτα δεν είναι αδύνατο για την επιστήμη. Θυμηθείτε τον Ουψαλίτη, στα επόμενα βραβεία Νόμπελ.
http://www.digitallife.com.cy
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.