Η Ανθρωπότητα περνά στην εποχή των κβαντικών υπολογιστών

Δεν είναι μόνο οι δυτικές πολυεθνικές που έχουν ριχτεί σε αγώνα δρόμου για τη νέα τεχνολογία. Από κοντά ακολουθούν η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας κβαντικός υπολογιστής, που βασίζει τη λειτουργία του στις αρχές της κβαντομηχανικής, πραγματοποίησε ένα έργο που θα ήταν πρακτικά αδύνατο για ένα συμβατικό υπολογιστή, σύμφωνα με μια ομάδα της εταιρείας Google, που ισχυρίζεται ότι, με τον τρόπο αυτό, πέτυχε τη λεγόμενη «κβαντική υπεροχή».

Περίπου ταυτόχρονα, επιστήμονες από το ρωσικό Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, έθεσαν σε λειτουργία το πρωτότυπο του πρώτου ρωσικού κβαντικού υπολογιστή δύο qubits, που χρησιμοποιεί υπεραγώγιμα υλικά.

Oι επιστήμονες από τα εργαστήρια της Google στη Santa Barbara ανακοίνωσαν το επίτευγμά τους με μία δημοσίευση στο περιοδικό Nature, στην οποία υποστήριξαν ότι ο κβαντικός υπολογιστής τους έκανε σε 200 δευτερόλεπτα υπολογισμούς που οι πιο ισχυροί συμβατικοί υπερυπολογιστές θα χρειάζονταν 10.000 χρόνια για να εκτελέσουν! Πρόκειται για είσοδο σε μια νέα εποχή, υποστήριξε από την πλευρά του ο William Oliver του MIT, σε ένα σχόλιο που συνόδευσε το δημοσίευμα, συγκρίνοντας τη σημασία αυτού του επιτεύγματος με την πρώτη επιτυχή πτήση των αδελφών Ράιτ.

Ανταγωνίστρια της Google, η ΙΒΜ έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν επετεύχθη η «κβαντική υπεροχή», ανακοινώνοντας ότι οι επιστήμονές επέτυχαν να επαναλάβουν με συμβατικό υπολογιστή αυτό που έκανε ο κβαντικός υπολογιστής της Google σε δυόμισι μέρες και όχι σε 10.000 χρόνια. Ακόμα κι έτσι όμως, η διαφορά στην υπολογιστική ισχύ μοιάζει τερατώδης.

Προς το παρόν, η νέα τεχνολογία είναι στα σπάργανα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να χρησιμοποιηθεί πρακτικά σε εφαρμογές, ήδη όμως πολλοί φαντάζονται ότι θα μπορούσε να επιφέρει επανάσταση στον τομέα της κβαντικής χημείας ή της κρυπτογραφίας. Τυχόν γενικευόμενη, μια τέτοια υπέρ-εκθετική αύξηση υπολογιστικής ισχύος, θα αποτελέσει ασφαλώς μια επανάσταση που θα επηρεάσει τελικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, ενδεχομένως ανατρέποντας και σταθερές του κόσμου που ζούμε, με την ανθρωπότητα να μπαίνει ολοταχώς στην εποχή που η Πληροφορία θα γίνει ενδεχομένως το κύριο αγαθό, αλλά και το κύριο μέσο επιβολής και κυριαρχίας, υποσκελίζοντας τη στρατιωτική και την οικονομική ισχύ.

Οι ανακοινώσεις της Google συμπίπτουν με μια περίοδο που η εταιρεία βάλλεται πανταχόθεν για τις δραστηριότητές της, επικρινόμενη για συνεργασία σε προγράμματα παρακολούθησης του παγκόσμιου πληθυσμού, για τη χρήση που κάνει σε πνευματικά δικαιώματα και προσωπικά δεδομένα (πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι φυλάσσονται πλημμελώς τα δεδομένα περισσότερων του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων), για έμμεση άσκηση λογοκρισίας και προπαγάνδας δια των αλγορίθμων αναζήτησης. Στο στόχαστρο της αμερικανικής ερευνητικής δημοσιογραφίας έχουν μπει και οι σχέσεις της Google με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, CIA και NSA, στις οποίες ορισμένες έρευνες αποδίδουν και την ίδια τη δημιουργία της.

Δεν είναι μόνο οι δυτικές πολυεθνικές που έχουν ριχτεί σε αγώνα δρόμου για τη νέα τεχνολογία. Από κοντά ακολουθούν η Κίνα, η Ρωσία και η Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τη Nikkei Asian Review, η τελευταία έχει θέσει ως επιδίωξη να αναπτύξει πλήρεις κβαντικούς υπολογιστές για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων έως το 2039, ενώνοντας τις προσπάθειες της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της κυβέρνησης. Το Τόκυο έχει καταρτίσει ένα σχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία τουλάχιστον πέντε κέντρων κβαντικής καινοτομίας τα επόμενα πέντε χρόνια και την ανάπτυξη ενός υπολογιστή 100-qubit σε 10 χρόνια.

Αλλά είναι κυρίως η Κίνα που ανησυχεί τους Αμερικανούς, καθώς ετοιμάζεται να ανοίξει του χρόνου το μεγαλύτερο στον κόσμο εργαστήριο κβαντικής πληροφορικής, το «Εθνικό Εργαστήριο Κβαντικής Πληροφορικής» στο Χεφέι της επαρχίας Ανχούι, που στοίχισε δέκα δισεκατομμύρια δολάρια και χρειάστηκε τρία χρόνια για την κατασκευή του.

newmoney.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading