Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταγγείλει την απόφαση του ρωσικού Ανωτάτου Δικαστηρίου να χαρακτηρίσει τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ως εξτρεμιστική οργάνωση και να απαγορεύσει τις δραστηριότητές της.
Ο υπουργός εξωτερικών της ΕΕ, Φρέντζιτσα Μογκερίνι, δήλωσε στις 21 Απριλίου ότι η απόφαση “θα μπορούσε να επιτρέψει τη διεξαγωγή ποινικών διώξεων κατά των Μαρτύρων του Ιεχωβά για απλές λατρείες”.
«Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, όπως και όλες οι άλλες θρησκευτικές ομάδες, πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν ειρηνικά την ελευθερία του συνέρχεσθαι χωρίς παρέμβαση, όπως κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και από τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας και τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» , δήλωση.
Η Human Rights Watch (HRW) με έδρα τη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου στις 20 Απριλίου ήταν «ένα φοβερό πλήγμα στην ελευθερία της θρησκείας και του συνεταιρίζεσθαι στη Ρωσία».
Η ονομασία των Μαρτύρων του Ιεχωβά στη Ρωσία, η οποία λέει ότι έχει 170.000 υποστηρικτές και 395 τοπικά παραρτήματα στη χώρα, δήλωσε ότι θα καταπολεμήσει την απόφαση.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρωσίας, που εκδόθηκε στις 20 Απριλίου μετά από προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι η πρώτη φορά που μια ολόκληρη εγγεγραμμένη θρησκευτική οργάνωση απαγορεύτηκε βάσει του ρωσικού δικαίου.
Η απόφαση αφορούσε ειδικά το διοικητικό γραφείο του οργανισμού στην Αγία Πετρούπολη, αλλά θα επηρεάσει τις δραστηριότητές του σε εθνικό επίπεδο. Το δικαστήριο διέταξε επίσης την κατάσχεση της περιουσίας του ομίλου.
“Θα ασκήσουμε έφεση εναντίον αυτής της απόφασης και ελπίζουμε ότι τα νομικά μας δικαιώματα και οι προστασίες ως ειρηνική θρησκευτική ομάδα θα αποκατασταθούν πλήρως το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε σε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ο Γιάροσλαβ Σιβούλσκι, εκπρόσωπος της οργάνωσης της Ρωσικής Ομάδας.
Οι μαχητές του Ιεχωβά είναι από πολλούς δολοφονίες που έχουν εξελιχθεί σε αυξανόμενη πίεση τα τελευταία χρόνια, με την υποψία στη Ρωσία για τις θέσεις τους στη στρατιωτική θητεία, την ψηφοφορία και την κυβέρνηση γενικά.
Οι ρωσικές αρχές έχουν βάλει πολλές από τις δημοσιεύσεις της ομάδας σε έναν κατάλογο απαγορευμένης εξτρεμιστικής λογοτεχνίας και υπάρχει μια δικαστική μάχη για τη μετάφραση της Βίβλου στη Ρωσία.
Ένα μέτρο γνωστό ως νόμο του Yarovaya που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο έτος, περιορίζει τους περιορισμούς στις δραστηριότητες ορισμένων θρησκευτικών ομάδων, ιδιαίτερα των μικρότερων ονομασιών όπως οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, οι Μορμόνοι, οι Πεντηκοστιανοί και άλλες ευαγγελικές ομάδες.
Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι ο νόμος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει ως στόχο να βοηθήσει στην καταπολέμηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Αλλά η ασάφεια ορισμένων πτυχών του νόμου έχει κριθεί ως ένα ανοιχτό εργαλείο που οι αρχές μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αποσπάσουν ανεξάρτητες οργανώσεις, θρησκευτικές ή άλλες.
“Η μεταχείριση των Μαρτύρων του Ιεχωβά αντικατοπτρίζει την τάση της ρωσικής κυβέρνησης να βλέπει όλη την ανεξάρτητη θρησκευτική δραστηριότητα ως απειλή για τον έλεγχό της και την πολιτική σταθερότητα της χώρας”, ανέφερε η αμερικανική Επιτροπή για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία σε δήλωσή της νωρίτερα αυτό το μήνα.
“Αυτή η προσέγγιση χρονολογείται από τη σοβιετική περίοδο και επηρεάζει άλλες θρησκευτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ειρηνικών χριστιανών και μουσουλμάνων”, δήλωσε η επιτροπή, ένα ομοσπονδιακό κυβερνητικό όργανο που παρακολουθεί τη θρησκευτική έκφραση σε όλο τον κόσμο.
Από τη σοβιετική διάλυση πριν από 26 χρόνια, οι κύριες θρησκευτικές θρησκείες της Ρωσίας έχουν ακμάσει, με τη μεγαλύτερη ονομασία, την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, τώρα γεμάτη χρήματα και πιστούς. Ένας νόμος που ψηφίστηκε το 1997 επισήμως ονομάζεται Ορθόδοξος Χριστιανισμός, μαζί με το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και τον Βουδισμό, ως τέσσερις «παραδοσιακές» θρησκείες της χώρας.
Άλλες μεγάλες χριστιανικές ονομασίες όπως η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχουν επίσης τη δυνατότητα να λειτουργούν ανοιχτά και σε μεγάλο βαθμό χωρίς περιορισμούς. Ωστόσο, οι ονομασίες με μικρότερη παρουσία έχουν από καιρό αντιμετωπιστεί με εχθρότητα από κρατικούς αξιωματούχους και θρησκευτικές αρχές.
Ακόμη και πριν από το νόμο του Yarovaya, οι μικρότερες θρησκευτικές ομάδες διαμαρτυρήθηκαν ότι οι διαδικασίες εγγραφής και οι διοικητικές διαδικασίες που θεσπίστηκαν βάσει του νόμου του 1997 ήταν επαχθές και δαπανηρό να τηρηθούν.
Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών, η ονομασία που εδρεύει στη Γιούτα γνωστή ευρέως ως οι Μορμόνοι, εξέδωσε μια δήλωση τον Ιούλιο ότι ο νόμος θα έχει αντίκτυπο στην ιεραποστολική εργασία στη χώρα.
Πιο επισήμως γνωστός ως Εταιρεία Αγίας Γραφής και Πύργου του Πύργου Παρακολουθήσεως, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ιδρύθηκαν το 1872 στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά είχαν παρουσία στη Ρωσία δεκαετίες ακόμη και κατά τη διάρκεια της σοβιετικής κυριαρχίας, όταν ο αθεϊσμός ήταν επίσημη πολιτική.
Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αντιμετωπίζουν προβλήματα και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας άνδρας 60 ετών εκδίκασε δίκη στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, κατηγορούμενος από το κύριο πρακτορείο ασφαλείας της χώρας ότι διέτρεχε ιδέες που «διαταράσσουν τη διαθρησκειακή και διακρατική συμφωνία».
Ο άνδρας αντιμετωπίζει μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί.
https://www.rferl.org/a
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.