Ο Μίκυ Μάους ήταν γνωστός διεθνώς από τις ταινίες κινουμένων σχεδίων που είχαν μαγέψει μικρούς και μεγάλους. Στην Ελλάδα της δύσκολης δεκαετίας του 1930 (με την κρίση, την ανεργία, την πείνα, την κρατική αυθαιρεσία, τη χρεοκοπία, την άνοδο του φασισμού και την απειλή του πολέμου) το καινούργιο είδος θεάματος με τα κινούμενα σχέδια που καταργούσαν όλους τους φυσικούς νόμους, ελευθέρωναν τη φαντασία κι έδιναν χαρά, είχε αποκτήσει θαυμαστές όλων των ηλικιών. Κι επιπλέον η τρίτη ταινία είχε ήχο· ο κινηματογράφος δεν ήταν πια βουβός.
Ο Μίκυ Μάους από το πανί πέρασε στο χαρτί. Αυτά στην Αμερική όπου αμέσως μετά την τρίτη ταινία άρχισε να δημοσιεύεται κόμικ στριπ. Στην Ελλάδα έδωσε έμπνευση τους γελοιογράφους των εφημερίδων, αλλά χρειάστηκαν αρκετά χρόνια για να περάσει στο χαρτί.
Εκδόσεις Πεχλιβανίδη διαφημίζουν τον Μίκυ Μάους και άλλους ήρωες της Ντίσνεϊ ενόψη της κυκλοφορίας του περιοδικού τους «Γέλιο και Χαρά»
Οι έντυπες ιστορίες του Μίκυ και άλλων ηρώων της εταιρείας Ντίσνεϊ ήρθαν στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη, που τρία χρόνια πριν είχαν φέρει την αμερικάνικη σειρά Classics Illustrated, τα Κλασσικά Εικονογραφημένα.
Η παραπάνω ασπρόμαυρη διαφήμιση, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 1954, δίνει την εντύπωση ότι κυκλοφορούσε περιοδικό με τίτλο Μίκυ Μάους. Στην πραγματικότητα διαφημίζει τους χαρακτήρες της Ντίσνεϊ, που αποκαλούνταν όλοι Μίκυ Μάους, παίρνοντας το όνομά τους από τον πιο διάσημο εκπρόσωπο. Οι ιστορίες δημοσιεύονταν στο περιοδικό Γέλιο και Χαρά. Το πρώτο τεύχος βγήκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1954. Ήταν τετράχρωμο, με 26 σελίδες και σε διάσταση 18×25. Κυκλοφορούσε ανελλιπώς κάθε Κυριακή μέχρι το 1958. Τότε οι εκδόσεις Πεχλιβανίδη διέκοψαν την κυκλοφορία του για δύο χρόνια εξαιτίας κάποιας διαμάχης με την Ντίσνεϊ.
Οι ήρωες της Ντίσνεϊ ξαναγύρισαν το καλοκαίρι του 1960, όταν ξανακυκλοφόρησε το Γέλιο και Χαρά. Το 1966 άλλαξαν εκδότη και μέγεθος.
Η εταιρεία Τερζόπουλος πήρε τα δικαιώματα από την Ντίσνεϊ κι έβγαλε το περιοδικό Μίκυ Μάους στα πρότυπα του Τοπολίνο, του ιταλικού Μίκυ Μάους: μικρότερη διάσταση και τα σαλόνια εναλλάξ έγχρωμα και ασπρόμαυρα.Το πρώτο ελληνικό τεύχος Μίκυ Μάους κυκλοφόρησε την Παρασκευή 1 Ιουλίου 1966. Μεσολάβησαν σαράντα επτά χρόνια και 2.461 τεύχη μέχρι την Παρασκευή
6 Σεπτεμβρίου 2013 που η εταιρεία κυκλοφόρησε το τελευταίο τεύχος.
Από τις 20 Ιουνίου 2014 το Μίκυ Μάους ξανακυκλοφορεί από άλλον εκδότη.
Οι ταινίες κινουμένων σχεδίων ταυτίστηκαν τόσο με την ταινία του Μίκυ Μάους, ώστε στην καθημερινή γλώσσα μικιμάους σήμαινε αυτό που λέμε σήμερα animation.
Αντίστοιχα το περιοδικό Μίκυ Μάους ταυτίστηκε τόσο με τα κόμικς που χρειάστηκε πολύς καιρός μέχρι να σταματήσουν τα κόμικς ν’ αποκαλούνται μικιμάους.
Όλοι οι κομιξάδες έχουν ακούσει την ερώτηση «Δηλαδή τι φτιάχνεις; Μικιμάου;».
Προσοχή!
Μην τους μπερδεύουμε με τους σκιτσογράφους· αυτοί φτιάχνουν καραγκιοζάκια.
Τέτη Σώλου (φτιάχνει και μικιμάου και καραγκιοζάκια)
Ιούνιος 2017 https://tetysolou.wordpress.com/
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.