Η ΝΟΤΙΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ τεττιγόνια Copiphora gorgonensis έχει αφτιά που δεν ξεπερνούν το ένα χιλιοστό, αλλά η λειτουργία τους είναι πολύ παρόμοια με του ανθρώπινου αφτιού. Αυτή η ακρίδα μπορεί να διακρίνει ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων από μεγάλη απόσταση. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχωρίσει τον ήχο μιας άλλης ακρίδας του είδους της από τους υπερήχους μιας νυχτερίδας που έχει βγει για κυνήγι.
Σκεφτείτε: Τα αφτιά της τεττιγόνιας είναι τοποθετημένα στα δύο μπροστινά της πόδια. Όπως το ανθρώπινο αφτί, έτσι και το αφτί της τεττιγόνιας συλλαμβάνει τον ήχο, τον μετατρέπει και αναλύει τη συχνότητά του. Αλλά οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα ιδιαίτερο όργανο στο εσωτερικό του αφτιού της—μια κοιλότητα υπό πίεση γεμάτη υγρό η οποία μοιάζει με μακρουλό μπαλόνι. Αυτό το όργανο, το οποίο ονόμασαν ακουστικό κυστίδιο, λειτουργεί σαν τον κοχλία των θηλαστικών, μόνο που είναι πολύ μικρότερο. Η καταπληκτική ακοή της τεττιγόνιας οφείλεται στο ακουστικό της κυστίδιο.
Ο καθηγητής Ντάνιελ Ρόμπερτ, από τη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ότι αυτή η ανακάλυψη θα βοηθήσει τους μηχανικούς «να αναπτύξουν βιομιμητικές ακουστικές συσκευές που θα είναι μικρότερες και ακριβέστερες από ποτέ». Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη μιας νέας γενιάς συσκευών με υπερήχους, περιλαμβανομένων και απεικονιστικών συστημάτων για νοσοκομεία.
*** g 10/13 σ. 16 ***
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.