Η ταινία «Ο πρωταθλητής (The Champ)» του Φράνκο Τζεφιρέλι κυκλοφόρησε το 1979 και πρωταγωνιστούσε ο Τζον Βόιτ, ο οποίος ενσάρκωσε τον Τσαμπ.
O Μπίλι Φλιν γνωστός με το ψευδώνυμο Tσαμπ ήταν ένας πρώην πρωταθλητής του μποξ ο οποίος εργαζόταν ως εκτροφέας αλόγων και είχε αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού του, Τι Τζέι, τον οποίο ενσάρκωνε ο ηθοποιός Ρίκι Σκρόντίρ.
Ο Σκόντιρ ήταν το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ που πήρε τον ρόλο ανάμεσα σε 2.000 παιδιά. Ήταν το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και κέρδισε το Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του.
Σύμφωνα με την υπόθεση ο Τσαμπ επιστρέφει στα ρινγκ για να βγάλει χρήματα, προκειμένου να καταφέρει να μεγαλώσει τον γιο του.
Η ταινία τελειώνει με τον θάνατο του Τσαμπ κατά τη διάρκεια του αγώνα μποξ.
Πρόκειται για μια από τις πιο συγκινητικές στιγμές του κινηματογράφου, που έκανε πολλούς θεατές να δακρύσουν.
Ο Τσαμπ κείτεται νεκρός στον ρινγκ και ο 8χρονος του γιος του συνειδητοποιεί ότι έχει πεθάνει. Τον πλησιάζει, κλαίγοντας με λυγμούς και του ζητάει να σηκωθεί.
«Ξύπνα Τσαμπ, μην πας για ύπνο τώρα, πρέπει να πάμε σπίτι», του λέει.
Ο Σκρόντιρ κέρδισε το βραβείο του Ηθοποιού της χρόνιας για την ερμηνεία του στην ταινία , η οποία ήταν η αρχή της καριέρας του ως παιδί-ηθοποιός. Αρκετά χρόνια αργότερα, είχε αποκαλύψει ότι όταν γυρίστηκε η σκηνή βίωνε αληθινά συναισθήματα.
«Δεν είχα πάει σε δραματική σχολή. Εκείνη τη στιγμή πίστευα ότι όντως ο Τσαμπ είχε πεθάνει.
Τα μικρά παιδιά έχουν έντονη φαντασία κι εγώ είχαν τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσω. Άλλωστε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων είχα δεθεί με τον Βόιτ και τον Τζεφιρέλι».
Τη δεκαετία του ’80 ο καθηγητής Ρόμπερ Λέβενσον συμμετείχε σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατά την οποία μελετούσαν τον τρόπο που προκαλούνται συναισθήματα λύπης και γενικότερα έντονα συναισθήματα, όπως θυμός, φόβος και έκπληξη στους θεατές. Συγκέντρωσαν σκηνές από 250 ταινίες και της έδειξαν σε 500 ανθρώπους.
Σύμφωνα με τον Λέβενσον, το εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας ήταν ότι η συγκεκριμένη σκηνή προκαλούσε μόνο θλίψη και τίποτα άλλο. Η στιγμή που ένα παιδί χάνει τον πατέρα του και κλαίει υπερίσχυε όλων των άλλων συναισθημάτων.
Η εκδήλωση συναισθημάτων από ένα παιδί ήταν το στοιχείο που συγκινούσε περισσότερο τους θεατές, ακόμη και εκείνους που δεν είχαν παρακολουθήσει ολόκληρη την ταινία.
Σε συνέντευξη του το 2015, ο Σκρόντιρ είχε αποκαλύψει ότι είχε συναντηθεί με τον Τζον Βόιτ αρκετά χρόνια μετά και εκείνος του είπε πει ότι στη συγκεκριμένη ταινία οι δυο τους είχαν γράψει ιστορία…
Δείτε την σκηνή:
http://www.mixanitouxronou.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.