Σε μια πρωτότυπη – για τα ελληνικά δεδομένα – κίνηση, αλλά απολύτως αναγκαία προκειμένου να υπάρξουν αξιόπιστα στοίχεια για τα περιστατικά βίαιων ενεργειών σε χώρους θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην χώρα μας προχώρησε το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων.
Με την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για την δημοσιοποίηση των σχετικών στοιχείων της έρευνας καλύπτεται ένα πολύ σημαντικό κενό και τίθενται οι βάσεις για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων και ενός παρατηρητηρίου που θα είναι σε θέση να καταγράφει σχετικά περιστατικά και να διατηρεί συγκεντρωμένα αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για περιστατικά βίας σε βάρος ευκτήριων οίκων και χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Η έκθεση για τα περιστατικά κατά χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος επιχειρεί, για πρώτη φορά, να συγκεντρώσει με τρόπο συγκροτημένο και σε συνεργασία με τις θρησκευτικές κοινότητες, περιστατικά προσβολής των θρησκευτικών χώρων, αποτυπώνοντας τη γενικότερη κατάσταση σε εθνικό επίπεδο, ώστε να χρησιμεύσει ως ένα αξιόπιστο εργαλείο για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πραγματική έκταση των εν λόγω φαινομένων. Παρ’ ότι δεν αποτελεί αντικείμενο της Έκθεσης η ανάλυση των αιτιών, η αξιόπιστη και μεθοδική καταγραφή του προβλήματος είναι αναμφίβολα βασική και αναγκαία προϋπόθεση για την περαιτέρω αναζήτηση αυτών.
Προκειμένου να γίνει εφικτή η καταγραφή και η επεξεργασία των στοιχείων απαιτήθηκε να δημιουργηθεί εκ του μηδενός ένα δίκτυο καταγραφής στο οποίο συμμετέχουν οι περισσότερες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας μας καθώς και υπηρεσίες άλλων Υπουργείων.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών αφορά χώρους λατρείας της χριστιανικής πίστης.
Αναλυτικότερα, για το έτος 2015 έγιναν γνωστά 147 περιστατικά σε βάρος διαφόρων χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως εξής:
• 138 αφορούν στο Χριστιανισμό και συγκεκριμένα 137 στην Ορθόδοξη Εκκλησία και ένα στην ρωμαιοκαθολική,
• 4 στον Ιουδαϊσμό,
•5 στο Μουσουλμανισμό
«Η δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων ώστε η κοινή γνώμη να μπορεί ελεύθερα να μορφώσει και εκείνη άποψη, αποτελεί μια πολιτική απόφαση που συνδέεται όχι μόνο με τη διάχυση της γνώσης αλλά κυρίως με την επιλογή εκδημοκρατισμού της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Στην συγκεκριμένη περίπτωση κατά την οποία δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν πράξεις οι οποίες στρέφονται κατά του Ιερού, η πολιτική απόφαση κοινοποίησής τους συνδέεται, εκτός από τον εκδημοκρατισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τόσο με την ανάγκη ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης όσο και με την ανάγκη η δημόσια διοίκηση να αποκτήσει την αναγκαία τεχνογνωσία και κουλτούρα σύνταξης τέτοιου είδους εκθέσεων» αναφέρει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στον πρόλογο της έκθεσης.
«… αρνούμενοι συστηματικά να δούμε την πραγματικότητα καταλήγουμε και πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα: στην υποκατάστασή της από ένα όνειρο, μια φαντασία, έναν ανεμόμυλο.
Έτσι διαμορφώνονται και σ’ αυτό το πεδίο δύο σχολές σκέψης. Η μία ζωγραφίζει την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία συμβαίνουν συστηματικοί βανδαλισμοί εις βάρος των θρησκευτικών χώρων των μειονοτήτων, αγνοώντας οτιδήποτε αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ η άλλη την αναπαριστά ως μια χώρα στην οποία δεν συμβαίνει τίποτα κακό – και όταν συμβαίνει κάτι εις βάρος των θρησκευτικών μειονοτήτων, τότε αυτό οφείλεται σε κάποιον που δεν ανήκει στην έλλογη εθνική κοινότητα» σημειώνει με νόημα ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής στο εισαγωγικό σημείωμα της έκθεσης.
Στατιστικά στοιχεία
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, επί του συνόλου των Ιερών Μητροπόλεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, οι υφιστάμενοι ενοριακοί και μοναστηριακοί Ιεροί Ναοί, μόνον, ανέρχονται σε 9.792, μη συνυπολογιζομένων των παρεκκλησίων, εξωκκλησίων, προσκυνηματικών, ιδιόκτητων και κοιμητηριακών ναών και των λοιπών χώρων θρησκευτικού ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και της αρμόδιας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων οι υφιστάμενοι και νομίμως αδειοδοτημένοι ευκτήριοι οίκοι (ε.ο.) μη χριστιανικών θρησκευτικών κοινοτήτων ανέρχονται σήμερα στους 20 και ανήκουν σε θρησκευτικές κοινότητες των Βουδιστών 7, των Ινδουϊστών 3, του Ισλάμ 4, και των Μπαχάι 6, ενώ οι υφιστάμενοι και νομίμως αδειοδοτημένοι ευκτήριοι οίκοι χριστιανικών κοινοτήτων – ομολογιών ανέρχονται σε περίπου 300 και περιλαμβάνουν την Αγγλικανική Εκκλησία, την Αιθιοπική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Αιγυπτιακή Κοπτορθόδοξη Εκκλησία, την Εκκλησία των Ορθοδόξων Αρμενίων, την Ευαγγελική Εκκλησία των εν Ελλάδι Γερμανόγλωσσων, την Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία, την Χριστιανική Ασσυριακή Εκκλησία, την Αρμενική Ευαγγελική Εκκλησία, την Ελευθέρα Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, την Αποστολική Εκκλησία Πεντηκοστής, την Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών (Μορμόνοι), τους Αντβεντιστές, τους Χριστιανούς Μάρτυρες του Ιεχωβά και άλλες θρησκευτικές ομάδες με μικρότερο αριθμό πιστών.
Η ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία, διαθέτει περισσότερους από 129 Ιερούς Ναούς και Ιερές Μονές.
Κατά το έτος 2015 υποβλήθηκαν δεκατέσσερις αιτήσεις άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριου οίκου ή ναού, από τις οποίες επτά έγιναν αποδεκτές και επτά δεν διεκπεραιώθηκαν εντός του 2015 λόγω κατάθεσης ελλιπών δικαιολογητικών.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.