«Η ημέρα σήμερα ξεκίνησε επεισοδιακά. Για μία ακόμα φορά βρέθηκα στο μάτι του κυκλώνα». Με αυτή τη φράση στο facebook ο «Mr airfasttickets.gr», Νίκος Κοκλώνης, σχολίασε το κύκνειο άσμα της εταιρίας που ίδρυσε πριν από επτά έτη στον Πειραιά. Οι φήμες για «κανόνι» στην airfasttickets κυκλοφορούσαν ευρέως από πέρσι όταν η εταιρία εισήλθε στο… μικροσκόπιο από την ΙΑΤΑ. Απ’ ό,τι φαίνεται, οι φήμες επιβεβαιώθηκαν. Και οι δύο σελίδες airfasttickets.gr και airfasttickets.com έχουν ήδη κατέβει, ενώ τα τηλέφωνα της εταιρίας δεν λειτουργούν. Οι σελίδες της airfasttickets στα social media έχουν να ανανεωθούν από τις 7 Αυγούστου. Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι οφειλές της υπερβαίνουν τα 95 εκατ. ευρώ. Η εταιρία φέρεται να οφείλει 46 εκατ. ευρώ στην ΙΑΤΑ, 18 εκατ. ευρώ στην Google, 18 εκατ. δολάρια στους Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι τα κατέβαλαν ως προκαταβολή στο πλαίσιο εξαγοράς, ενώ σε πάνω από 10 εκατ. ευρώ λέγεται ότι ανέρχονται τα χρέη προς προμηθευτές, media, ξενοδοχεία, ακτοπλοϊκές εταιρίες και επιχειρήσεις κρουαζιέρας.
Κύκλοι της αεροπορικής αγοράς σημειώνουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως οι αεροπορικές εταιρίες έχουν εισπράξει μέχρι και σήμερα μόλις ένα μικρό μέρος των οφειλών, οι οποίες προέρχονταν από τις εγγυητικές επιστολές που διατηρούσε σε ισχύ η airfasttickets. Εκτίμησαν ταυτόχρονα πως η εξόφληση των οφειλών θα αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονης δικαστικής διαμάχης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η περίπτωση του Νίκου Κοκλώνη απασχολεί ήδη και την αμερικανική Δικαιοσύνη.
Νέος, πετυχημένος, με φίλους πολλούς celebrities, διοργάνωνε λαμπερά πάρτι και είχε στην κατοχή του μια (νοικιασμένη) Bentley για την Ελλάδα και μια λιμουζίνα BMW για τη Νέα Υόρκη. Ο 31χρονος Νίκος Κοκλώνης, έχοντας σχέσεις και με εφοπλιστικούς κύκλους, ενσάρκωσε το απόλυτο ελληνικό με πολυεθνικές προεκτάσεις success story, έχοντας παρουσία σε Αγγλία, Γερμανία και Αμερική. Μόνο που το επιχειρηματικό του άστρο σβήνει και συμπαρασύρει μαζί του πέραν των 107 εργαζομένων του.
Και όλα τούτα όταν ο κ. Κοκλώνης βρέθηκε μια ανάσα από την είσοδο στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, πριν εισέλθει στην έξοδο της αγοράς μετά την «κόκκινη» κάρτα που αντίκρισε από τη Διεθνή Ενωση Αεροπορικών Εταιρειών (ΙΑΤΑ) τον Ιούνιο του 2014, για οφειλές δεκάδων εκατ. ευρώ προς τις αεροπορικές εταιρίες. Ειδικότερα, τα προβλήματα για την εταιρία έγιναν γνωστά πέρυσι το καλοκαίρι, όταν η airfasttickets δεν κατέβαλε στην ΙΑΤΑ τις εισπράξεις για πωλήσεις εισιτηρίων του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιουνίου, αξίας 11 εκατ. ευρώ, και στη συνέχεια στο ελληνικό σύστημα εκκαθάρισης πληρωμών (BSP), ολοκληρώνοντας τη μεγαλύτερη αθέτηση πληρωμών στην τουριστική ιστορία της Ελλάδας, ύψους άνω των 45 εκατ. ευρώ. Η ΙΑΤΑ έθεσε σε καθεστώς default (απαγόρευση πωλήσεων εισιτηρίων και απώλεια της διαπίστευσης της IATA) την airfasttickets σε Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία, με βασική παρενέργεια να της αφαιρεθεί και το δικαίωμα έκδοσης εισιτηρίων στην Eλλάδα. Πλέον η εταιρία μπορούσε να πουλάει εισιτήρια μόνο μέσω πρακτόρων.
Η εταιρία διέψευσε τα περί χρεοκοπίας και υποστήριξε ότι τα προβλήματα σε Γερμανία και Βρετανία δημιουργήθηκαν έπειτα από ασυνήθιστες για την επιχειρηματική πρακτική απαιτήσεις της IATA για τη χορήγηση μεγάλων εγγυητικών επιστολών. Η εταιρία είχε, μάλιστα, υποστηρίξει πως δεν υπήρχε καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή της σε κανέναν προμηθευτή. Τον Ιανουάριο, ύστερα από ενέργειες του Νίκου Κοκλώνη και ραντεβού στο Πεκίνο, η πλειονότητα των μετοχών του πρακτορείου φέρεται να πουλήθηκε σε κινεζική αεροπορική εταιρία, η οποία αποφάσισε να κλείσει τα γραφεία στην Ελλάδα. Τότε οι εργαζόμενοι του γραφείου στην Ελλάδα προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας και πλέον είναι άγνωστο αν και πότε θα επαναλειτουργήσει στην ελληνική αγορά.
Η airfasttickets είχε ξεσηκώσει ποικίλες αντιδράσεις στην ελληνική και τη διεθνή αγορά, κυρίως από τους μεγάλους παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς, δεδομένου ότι πουλούσε αρκετά κάτω από τα δικά τους τιμολόγια! Στην Ελλάδα, μάλιστα, κινήθηκαν νομικά εναντίον της οι ανταγωνιστές της κατηγορώντας τη για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Για τον ίδιο λόγο, οι πρακτικές της AFT είχαν τεθεί στο μικροσκόπιο του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), όπως επισημαίνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Λύσανδρος Τσιλίδης. Η περιδίνηση της airfasttickets κατά τους τελευταίους μήνες αφήνει στον αέρα περισσότερους από 100 εργαζομένους της, οι οποίοι φέρονται να έχουν κινηθεί νομικά κατά της εταιρίας, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Την ίδια οδό εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν και οι δεκάδες προμηθευτές της.
http://www.e-typos.com
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.