Τα τελευταία χρόνια οι δρόμοι της Αττικής θυμίζουν κάτι από το γνωστό video game Grand Theft Auto. Τα κρούσματα κλοπής αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ στο …παιχνίδι έχουν μπει και οργανωμένες σπείρες. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι στο το πρώτο εξάμηνο του 2013 σημειώθηκαν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΓΑΔΑ, συνολικά 4.083 κλοπές αυτοκινήτων και 5.270 διαρρήξεις. Η εικόνα είναι η ίδια και στην επικράτεια, όπου το πρώτο εξάμηνο του 2013 σημειώθηκαν 8.078 διαρρήξεις αυτοκινήτων και 5.491 κλοπές.
Με ποιους τρόπους δρουν οι εν λόγω σπείρες; Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούν για να διαρρήξουν και να εκκινήσουν τα αυτοκίνητα και που καταλήγουν αυτά αφού κλαπούν; Υπάρχει τρόπος να εξασφαλίσουμε την… ακεραιότητα του αυτοκινήτου μας ή έστω να το βρούμε αφού αυτό έχει κλαπεί;
Αναζητώντας απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα, απευθυνθήκαμε στο Γραφείο Κλοπών Αυτοκινήτων του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, το οποίο συστάθηκε το 1984 και τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά… απασχολημένο.
Οι high tech μέθοδοι κλοπής
Ο κ. Αγαθοκλής Γουργούλης, υπεύθυνος του Γραφείου και η ομάδα του, έχουν έρθει αντιμέτωποι με χιλιάδες και ποικίλα περιστατικά και τρόπους δράσης τα τελευταία χρόνια. «Ο πιο συνήθης τρόπος είναι η διάρρηξη κάποιας οικίας ή έκθεσης αυτοκινήτου απ’ όπου αφαιρούνται τα εργοστασιακά κλειδιά. Με αυτά βάζουν σε λειτουργία το όχημα και το κλέβουν, καθώς θεωρητικά μόνο με το εργοστασιακό κλειδί μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», αναφέριε ο κ. Γουργούλης.
Ένας άλλος τρόπος είναι η χρήση ειδικού εξοπλισμού, ο οποίος συνδέεται με τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου ή την χρήση ενός πασπαρτού εγκεφάλου, ο οποίος είναι προγραμματισμένος να λειτουργεί με ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με εκείνον του αυτοκινήτου. Εγκέφαλοι τέτοιοι κυκλοφορούν κατά κόρον στη μαύρη αγορά και είναι κατάλληλα προγραμματισμένοι να λειτουργούν με συμβατικά κλειδιά, στα οποία έχουν ενσωματωθεί ψηφιακά δεδομένα. Έτσι ο δράστης απλά ανοίγει το καπό του αυτοκινήτου, αφαιρεί τον εγκέφαλο, τοποθετεί τον εγκέφαλο πασπαρτού και καταφέρνει να εκκινήσει το όχημα.
«Σε άλλες περιπτώσεις, οι κλέφτες έχουν στην κατοχή τους ένα laptop με λογισμικό το οποίο είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να παρακάμπτει το immobilizer. Το laptop συνδέεται με τα ηλεκτρολογικά που βρίσκονται κάτω από το τιμόνι», λέει ο κ. Γουργούλης, ενώ κάνει αναφορά και στην ευκολία με την οποία μπορεί να γίνει διάρρηξη σε μια κλειδαριά αυτοκινήτου για αυτόν τον σκοπό: «Είναι πάρα πολύ εύκολο σε ένα αυτοκίνητο να σηκώσεις την ασφάλεια με κλειδιά πασπαρτού και εργαλεία τα οποία παραβιάζουν τις κλειδαριές χωρίς να αφήσουν ίχνος».
Παραδόξως, ιδιαίτερα διαδεδομένη τον τελευταίο καιρό είναι και μια άλλη μέθοδος «κλοπής», αυτή την φορά όμως από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες!
«Ένας μεγάλος αριθμός είναι οι ψευδείς δηλώσεις κλοπών, οι ‘εικονικές’ κλοπές. Οι κάτοχοι ενός αυτοκινήτου το παραδίδουν σε κλεπταποδόχους και δηλώνουν κλοπή αποσκοπώντας αφ’ ενός στην είσπραξη χρημάτων από τους κλεπταποδόχους αφ’ ετέρου στην είσπραξη της ασφάλειας κλοπής», επισημαίνει ο κ. Γουργούλης. Την ίδια τακτική ακολουθούν και ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με leasing ή παρακράτηση κυριότητας. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να πληρώσουν την μηνιαία συνδρομή.
http://www.in2life.gr
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.