Ανατροπή στη Θεωρία της Εξέλιξης πιθανόν να φέρει η ανακάλυψη ενός κρανίου 1,8 εκ. ετών σε ένα μεσαιωνικό χωριό της Γεωργίας καθώς ερευνητές υποστηρίζουν ότι καταρρίπτει τη θεωρία των διαφορετικών ανθρώπινων ειδών και αποδεικνύει ότι υπήρξε μόνο ένα είδος ανθρώπου.
Σύμφωνα με το περιοδικό Science που δημοσίευσε την ερευνά, το κρανίο “δείχνει” έναν άνθρωπο με εγκέφαλο στο μέγεθος του ενός τρίτου του σημερινού που έμοιαζε με πίθηκο. Είναι το πέμπτο από μία σειρά ανθρώπινων κρανίων που βρέθηκε στην περιοχή. Μαζί τους βρέθηκαν πέτρινα εργαλεία και δόντια από αιλουροειδή.
Ο επικεφαλής της έρευνας Ντέιβιντ Λορντκιπανίτζε, διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας, περιέγραψε την ομάδα των κρανίων ως “την πιο πλούσια και την πιο πλήρη συλλογή από απομεινάρια πρώτων ανθρώπων, προερχόμενων από μία τοποθεσία”.
Τα κρανία διαφέρουν τόσο πολύ μεταξύ τους που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν διαφορετικά είδη, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να αποδείξουν πως πρόκειται για ένα είδος, τα μέλη του οποίου διαφέρουν το ένα από το άλλο όπως δύο σημερινοί άνθρωποι ή δύο γάτες μεταξύ τους.
Παίρνοντας αυτό ως υπόθεση εργασίας, οι ερευνητές τώρα θεωρούν ότι είδη που βρέθηκαν στην Αφρική και ονομάστηκαν Homo habilis και Homo rudolfensis, δεν είναι διαφορετικά αλλά ένα είδος, που είναι απόγονος του Homo Erectus. Επίσης θεωρούν ότι ο Homo που βρέθηκε στην Αφρική, μετοίκησε γρήγορα στην Ασία, παρά το γεγονός πως είχε μικρό κρανίο και περιορισμένες νοητικές ικανότητες.
Ορισμένοι επιστήμονες συμφωνούν με όσα βρήκε η ομάδα, άλλοι όμως θεωρούν ότι τίποτα από αυτά δεν ισχύει και ότι στη Γεωργία δεν ανακαλύφθηκε ο κοινός πρόγονος όλων των ανθρώπων αλλά ένα ακόμη είδος ανθρώπου.
“Αυτό που βρήκαν είναι ένα είδος που ακόμη δεν έχει καταγραφεί. Μπορεί να είναι κάτι καινούριο και δεν κατανοώ γιατί δεν υπάρχει αυτή η υπόθεση στο τραπέζι” ανέφερε ο Παλαιοβιολόγος Μπέρναρντ Γουντ από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Με πληροφορίες από το Aljazeera
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.