Κύματα σε ύψος ουρανοξύστη καταγράφηκαν στο βυθό του Ειρηνικού

Σχεδόν πέντε χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού έξω από τα νησιά της Σαμόα, αόρατοι υδάτινοι σχηματισμοί υψώνεται σε ύψος 240 μέτρων πάνω από το βυθό. Είναι γιγάντια υποβρύχια κύματα, των οποίων  ανακάλυψη δείχνει να λύνει ένα μυστήριο της ωκεάνιας κυκλοφορίας και δίνει νέα στοιχεία για τη λειτουργία του παγκόσμιου κλίματος.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι κατέγραψαν τέτοια υποβρύχια κύματα στο Πέρασμα της Σαμόα, μιας στενωπού στο Νότιο Ειρηνικό από την οποία περνά νερό που ρέει από την Ανταρκτική.
Λόγω της υψηλότερης πυκνότητάς του, το ψυχρό της Ανταρκτικής παραμένει κοντά στο βυθό και σχηματίζει ένα αόρατο ποτάμι, το οποίο τελικά φτάνει στο τεράστιο χαντάκι του περάσματος.
Τα γιγάντια σχηματίζονται στο σημείο όπου το ψυχρό, βαθύ ρεύμα συναντά το άνοιγμα του περάσματος και ταράζεται, αναφέρουν οι ερευνητές στο Geophysical Research Letters.
«Ολόκληρη η ροή του Νότιου Ειρηνικού μπλοκάρεται από αυτό το γιγάντιό, υποβρύχιο αυλάκι» αναφέρει ο Μάθιου Άλφορντ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης. «Η ποσότητα του νερού που παλεύει να κινηθεί βόρεια μέσα από αυτό το κενό είναι αστρονομική -6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, όσο περίπου 35 Αμαζόνιοι» επισημαίνει.
Ο Άλφροντ ήταν επικεφαλής μιας ερευνητικής αποστολής στην περιοχή το 2012. Βυθίζοντας όργανα μέτρησης μέχρι τον πυθμένα, οι ερευνητές κατέγραψαν τα κύματα και κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι οι κορυφές των κυμάτων σπάνε και αναμειγνύουν μεγάλες ποσότητες νερού.
«Η ανάμειξη αυτή βοηθά στο να εξηγηθεί γιατί το ψυχρό, πυκνό νερό [που ρέει από τους πόλους] δεν λιμνάζει μόνιμα στο βυθό, αλλά αντίθετα ανεβαίνει και αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου  κυλιόμενου ιμάντα που μεταφέρει νερό» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωσή τους.
Επισημαίνουν ότι το Πέρασμα της Σαμόα βοηθά στην ανάμειξη τεράστιων ποσοτήτων νερού, ωστόσο παρόμοια κύματα πρέπει να επιτελούν την ίδια λειτουργία και σε άλλες περιοχές.
Η καταγραφή αυτών των μηχανισμών θα βελτίωνε μεταξύ άλλων τα υπολογιστικά μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος, τα οποία λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο πόσο έντονες είναι οι αναταράξεις των ωκεανών αλλά και πού συμβαίνουν αυτές οι αναταράξεις.
Νέα στοιχεία για τα γιγάντια κύματα στο Πέρασμα της Σαμόα αναμένονται τον Ιανουάριο, οπότε οι ερευνητές θα επιστρέψουν για να συλλέξουν τα όργανα μέτρησης που είχαν αφήσει στην άβυσσο για μακροπρόθεσμες μετρήσεις.
Newsroom ΔΟΛ

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading