Μαγειρεύουμε για το κατοικίδιο μας – Ετοιμάζουμε ζωμό από κόκαλα

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, εξηγεί τα οφέλη του ζωμού από κόκκαλα για το σκύλο και τη γάτα και μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή παρασκευής του

Μένουμε σπίτι και μαγειρεύουμε για τα αγαπημένα μας κατοικίδια ζωμό από κόκαλα, που «θωρακίζουν» την υγεία τους, αλλά και τη δική μας.

Μάθετε, λοιπόν, από τη σύμβουλο διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου, ποια είναι τα οφέλη του ζωμού για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και για εκείνον του σκύλου και της γάτας, και εκτελέστε τη συνταγή.

«Τα τελευταία χρόνια γίνεται -όχι άδικα- πολύς λόγος για τον ζωμό από κόκκαλα που μπορούμε να δώσουμε στον σκύλο και τη γάτα μας. Ο ζωμός αυτός διαφέρει από τους άλλους, γιατί έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο μαγειρέματος, έτσι ώστε να απελευθερώνει σημαντικές θρεπτικές ουσίες από τα κόκκαλα που βράζουμε.

Την εποχή που διανύουμε, καλό θα είναι να ενισχύσουμε τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού, τόσο του δικού μας όσο και των ζώων μας. Ειδικά εκείνων που μπορεί να είναι, ήδη, καταπονημένα από κάποια ασθένεια, ή να είναι μεγαλύτερα σε ηλικία και έχουν ανάγκη περισσότερης φροντίδας.

Τα οφέλη του ζωμού

Ο ζωμός από κόκαλα έχει δύο σημαντικά οφέλη για εμάς, αλλά και για τα κατοικίδιά μας, τα οποία είναι τα εξής:

1. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Η ζελατίνη, η οποία προκύπτει από το κολλαγόνο, είναι πολύ ωφέλιμη για την ενδυνάμωση των τοιχωμάτων του στομάχου, για την ανάπτυξη καλών βακτηρίων, αλλά και για τη διατήρηση υγιών επιπέδων φλεγμονής στον πεπτικό σωλήνα. Με ένα δυνατό και υγιές στομάχι η χώνεψη είναι καλύτερη και ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού.

Ειδικά σε σκύλους/γάτες μεγαλύτερης ηλικίας, ή σε ζωάκια που είναι άρρωστα, ο ζωμός προσφέρει ωφέλιμα συστατικά, που μπορούν να απορροφήσουν καλύτερα σε αυτήν την υγρή μορφή χωρίς να κουράσουν το πεπτικό τους σύστημα.

2. Προάγει την υγεία των συνδέσμων του δέρματος και του τριχώματος. Ο ζωμός περιέχει χονδροιτίνη και γλυκοζαμίνητα, συστατικά των

οποίων μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και ανακουφίζουν από τον πόνο των συνδέσμων. Σε συνδυασμό με τη ζελατίνη και το υαλουρονικό οξύ, που υπάρχουν στον ζωμό από κόκκαλα, οι σύνδεσμοι και τα κόκκαλα του σκύλου/γάτα μας λιπαίνονται και δυναμώνουν. Παράλληλα ενυδατώνεται το δέρμα και το τρίχωμα.

Βασική συνταγή ζωμού από κόκαλα

Υλικά

  • Κόκαλα από κοτόπουλο και ειδικότερα κόκαλα με συνδέσμους, όπως είναι το πόδι
  • 1-2 κόκαλα μοσχαριού με μυελό των οστών μέσα
  • 1 δόντι βιολογικό σκόρδο
  • 3-4 κουτ. σούπας βιολογικό ωμό μηλόξυδο ή χυμός από ένα λεμόνι. Αυτά τα συστατικά είναι τα πιο σημαντικά, γιατί έχουν την ιδιότητα να βγάζουν από τα κόκαλα όλη τη ζελατίνη που χρειαζόμαστε. Παράλληλα είναι ωφέλιμη, μαζί με άλλα μέταλλα και ιχνοστοιχεία που έχουν τα κόκαλα, όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φώσφορο, το πυρίτιο, το θείο και τα αμινοξέα.

Πώς θα τον φτιάξετε

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κόκαλα, το σκόρδο, το μηλόξυδο, ή το λεμόνι. Τα σκεπάζουμε με νερό και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου μία ώρα.

Αφαιρούμε τον αφρό που έχει δημιουργηθεί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει για 24 ώρες. Αφού βράσουν τα κόκαλα, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και αφήνουμε να κρυώσει ο ζωμός. Στη συνέχεια τον βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες. Όταν παγώσει, δημιουργείται στην επιφάνεια μια κρούστα από λίπος. Αυτήν την κρούστα την αφαιρούμε και από κάτω βλέπουμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα ζελέ, το οποίο είναι πλούσιο σε ζελατίνη.

Το ζελέ, που έχουμε τοποθετήσει σε βάζο, διατηρείται στο ψυγείο έως και 4 ημέρες. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να το βάλουμε σε παγοθήκη και να μπει στην κατάψυξη, κι όταν το χρειαστούμε να το αποψύξουμε.

Αν ο ζωμός δεν έχει δημιουργήσει αρκετό ζελέ, σημαίνει ότι την επόμενη φορά θα χρειαστεί να προσθέσουμε περισσότερο μηλόξυδο ή λεμόνι.

Άλλα συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε στην κατσαρόλα, όταν αφαιρέσετε τα κόκαλα και ενώ σιγοβράζει ο ζωμός, είναι: α) φρέσκο μαϊντανό. Βελτιώνει τη χώνεψη και βοηθά σε προβλήματα του ουροποιητικού, β) καρότα, για την υποστήριξη της χώνεψης), γ) σέλινο, για την υποστήριξη του παχέος εντέρου, δ) μάραθο, για την υποστήριξη πεπτικών διαταραχών, ε) κινόα, για τόνωση των νεφρών και υποστήριξη της καρδιάς.

Υπάρχουν πάρα πολλά συστατικά τα οποία μπορείτε να επιλέξετε με βάση την ιδιαίτερη περίπτωση υγείας του σκύλου/γάτας σας, αλλά και τις διατροφικές τους συνήθειες. Μπορεί, για παράδειγμα, να ενισχύσετε τον ζωμό με κουρκουμά, για αντιμετώπιση αρθριτικών παθήσεων.

Tip

Ιδανικά για άρρωστους σκύλους που δυσκολεύονται με την τροφή είναι τα παγάκια από ζωμό, καθώς με αυτή την μορφή μπορούν να λάβουν την απαραίτητη ενυδάτωση και τα θρεπτικά συστατικά. Τα βάζετε απευθείας στο στόμα τους, ή τα προσθέτετε στο νερό τους.

Ο ζωμός μπορεί να δοθεί μόνος του, ή να προστεθεί στην τροφή του σκύλου/γάτα σας. Είναι ένας εύκολος τρόπος να ενισχύσετε τον οργανισμό τους και να τους προσφέρετε κάτι ωφέλιμο και φυσικό.

Καλή επιτυχία!». https://ygeiamou.gr/


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading