Μαγνήσιο: Οι πολύτιμες ιδιότητές του και ποιες τροφές το περιέχουν

imagesΤο μαγνήσιο, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας και είναι απαραίτητο σχεδόν για κάθε λειτουργία και ιστό στο σώμα μας. Λίγοι, όμως, γνωρίζουν τον τεράστιο ρόλο που παίζει το μαγνήσιο στην υγεία. Διαβάστε παρακάτω την πολύτιμη συμβολή του στην ομαλή λειτουργία του σώματος και μην διστάσετε να εντάξετε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο στην καθημερινή σας διατροφή.

Ποια είναι τα οφέλη του μαγνησίου

Το μαγνήσιο, είναι ένα μέταλλο ιδανικό για την καταπολέμηση του στρες, προφυλάσσει από τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, βοηθά να χαλαρώσουν οι μύες της καρδιάς και να διατηρηθεί ένας κανονικός καρδιακός ρυθμός, αποτρέποντας έτσι αιφνίδιες μεταβολές στην αρτηριακή πίεση, προλαβαίνει τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον διαβήτη και βοηθά στην διατήρηση της αντοχής των οστών.

Το μαγνήσιο αποδεικνύεται αποτελεσματικό και σε περίπτωση ευερέθιστου εντέρου, ευνοώντας τη μυϊκή χαλάρωση και συμβάλλοντας στη μείωση των κοιλιακών σπασμών, που εμφανίζονται στις οξείες φάσεις αυτής της διαταραχής, και ταυτόχρονα ανακουφίζει τους πόνους και τα πρηξίματα που προκαλούνται από την ανώμαλη κινητικότητα του εντέρου.

Το μαγνήσιο λόγω της αποδεδειγμένης μυοχαλαρωτικής του ικανότητας πιστεύεται ότι αποτελεί μια αποτελεσματική θεραπεία και για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, για την ευαισθησία στο στήθος, τον πονοκέφαλο και την ευερεθιστότητα.

Το μαγνήσιο είναι επίσης απαραίτητο στην εγκυμοσύνη καθώς συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση επεισοδίων προεκλαμψίας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από αυξημένη πίεση του αίματος, πρηξίματα και παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Το μαγνήσιο έχει καθοριστικό ρόλο και στην καλή υγεία των οστών. Με την αύξηση της ηλικίας, η μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου από τη διατροφή ή από συμπληρώματα διατροφής, βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, με αυξημένη οστική πυκνότητα και μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση.

Έλλειψη μαγνησίου και συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου είναι:

• Αϋπνία
• Διαταραχές της διάθεσης, όπως ευερεθιστότητα, ήπιας μορφής κατάθλιψη, σύγχυση, νευρικότητα και άγχος
• Ζαλάδα, αίσθηση αποπροσανατολισμού
• Αδυναμία, χρόνια κόπωση
• Μυϊκές κράμπες και μουδιάσματα στα χέρια και τα πόδια
• Έλλειψη όρεξης, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα ή διάρροια
• Μεταβολικές διαταραχές, όπως αύξηση της γλυκαιμίας (των επιπέδων σακχάρου στο αίμα)
• Πονοκέφαλος, κυρίως λόγω καταστάσεων νευρικής ή μυϊκής έντασης
• Μειωμένη αντίσταση στο στρες
• Ταχυπαλμίες ή μικρής διάρκειας καρδιακές αρρυθμίες, αίσθημα θωρακικού βάρους ή υψηλή πίεση
• Παγωμένα χέρια ή και πόδια
• Δυσκολία στη μνήμη
• Σύνδρομο «ανήσυχου» ποδιού
• Ρίγη και «κρυάδες»
• Ευαίσθητα δόντια
• Και για τις γυναίκες: επώδυνη έμμηνος ρύση

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί, πως αν και τα παραπάνω λογίζονται σαν συμπτώματα έλλειψης μαγνησίου, δεν αποδεικνύουν απαραίτητα την έλλειψη, αφού είναι δυνατό να οφείλονται και σε πολλούς άλλους παράγοντες.

Οι εξαντλητικές δίαιτες επίσης επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα του μαγνησίου στον οργανισμό και μπορούν να προκαλέσουν έλλειψή του. Μεγάλες ποσότητες μαγνησίου μπορεί να χάνονται εξαιτίας παρατεταμένης άσκησης, θηλασμού και υπερβολικής εφίδρωσης. Το στρες επίσης προκαλεί έλλειψη μαγνησίου.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε μαγνήσιο

Οι διατροφικές πηγές του μαγνησίου περιλαμβάνουν: ηλιόσπορους, καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, λιναρόσπορους, σουσάμι, ταχίνι, φιστίκια Αιγίνης, αράπικα φιστίκια, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρια, θαλασσινά, χουρμάδες, κακάο, ρεβίθια, μπανάνες, αβοκάντο, σύκα, μήλα, ροδάκινο, βερίκοκα, πλήρες φύτρο σταριού, δημητριακά ολικής αλέσεως, κεχρί, καλαμπόκι, σόγια, όσπρια, αμερικάνικα φασόλια, μαγιά ή μαγιά μπύρας, σκόρδο, μπρόκολο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, παντζάρια και αγκινάρα. Το νερό μπορεί, επίσης, να αποτελέσει μια αξιοσημείωτη πηγή μαγνησίου, με την προϋπόθεση ότι είναι «σκληρό» και συνεπώς πλούσιο σε μέταλλα. Οι διαφορές ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό νερό μπορεί να είναι τεράστιες. Υπάρχουν 400 mg μαγνησίου σε ένα λίτρο σκληρού νερού ενώ μόλις 6 mg σε ένα λίτρο μη μεταλλικού νερού.

Διάφορα βότανα, όπως το χαμομήλι, το πιπέρι καγιέν, ο λυκίσκος, το λεμονόχορτο, η γλυκόριζα, η τσουκνίδα, το άχυρο βρώμης, η πάπρικα, η μέντα, το φασκόμηλο, περιέχουν επίσης μαγνήσιο.

Με δεδομένο ότι το μαγνήσιο που λαμβάνεται από τις τροφές, μπορεί να μην είναι αρκετό λόγω μειωμένης απορρόφησης, σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα συμπληρώματα θα πρέπει να λαμβάνονται έπειτα από συμβουλή γιατρού και μόνο όταν, για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να ληφθεί η απαραίτητη δόση μαγνησίου από τη διατροφή.


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading