Μύθος ότι ένα-δύο ποτηράκια αλκοόλ προστατεύουν από εγκεφαλικό

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο για την κατανάλωση του αλκοόλ, δείχνει μια νέα κινεζο-βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία απομυθοποιεί την πεποίθηση πως η κατανάλωση του αλκοόλ με μέτρο προστατεύει από εγκεφαλικό.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι ένα έως δύο ποτά τη μέρα μπορεί να βοηθούν στην αποτροπή ενός εγκεφαλικού, κάτι που όμως καταρρίπτει πειστικά η νέα μεγάλη έρευνα που έγινε μεταξύ 512.000 ενηλίκων στην Κίνα. Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος υπέρτασης και εγκεφαλικού αυξάνεται σταθερά ανάλογα με την κατανάλωση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αϊόνα Μίλγουντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», δήλωσαν ότι «δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ έναντι του εγκεφαλικού. Και η παραμικρή κατανάλωσή του αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κάποιος εγκεφαλικό. Λιγότερο σαφή είναι τα ευρήματα για τον κίνδυνο εμφράγματος, γι’ αυτό το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω».

Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35% για κάθε τέσσερα πρόσθετα ποτά τη μέρα (280 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα). Η κατανάλωση δέκα έως 20 γραμμαρίων αλκοόλ τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 10% ως 15%.

Στην Κίνα περισσότερα χρόνια ζωής χάνονται εξαιτίας των εγκεφαλικών από κάθε άλλη πάθηση. Στους άνδρες το αλκοόλ εκτιμάται, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ότι είναι η αιτία για το 8% των ισχαιμικών εγκεφαλικών και το 16% των αιμορραγικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν αλκοόλ, με μέση κατανάλωση 33 γραμμαρίων καθαρού αλκοόλ τη μέρα, δηλαδή περίπου δύο ποτήρια κρασιού των 150 ml ή μια μεγάλη μπίρα των 750 ml. Με βάση τις τωρινές τάσεις, αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας ανά κεφαλή κατανάλωσης αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η Ευρώπη έχει σήμερα τη μεγαλύτερη ανά άτομο κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο, αλλά εμφανίζει μείωση περίπου 10% μετά το 2010.


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading