Με καθυστέρηση μερικών μηνών από τον αρχικό προγραμματισμό, ξεκινά τη λειτουργία του ο πρώτος “ελληνικός υπερυπολογιστής“. Είναι ένας ΙΒΜ με ταχύτητα 180 Teraflop/s[τρισεκατομμύρια πράξεις κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο], ο οποίος βρίσκεται στη 366η θέση παγκοσμίως [αναμένεται η σχετική αξιολόγηση].
Ο “ελληνικός” supercomputer θα ενσωματωθεί στο ευρωπαϊκό “οικοσύστημα” υπερυπολογιστών PRACE [Partnership for Advanced Computing in Europe], ενώ μελλοντικά, μετά από αναβάθμιση, θα συμπεριληφθεί στους 300 ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου.
Διαθέτει 426 υπολογιστικούς κόμβους και προσφέρει συνολικά πάνω από 8.500 επεξεργαστικούς πυρήνες [CPU cores] διασυνδεμένους σε δίκτυο FDR Infiniband, μια τεχνολογία διασύνδεσης που προσφέρει πολύ χαμηλή καθυστέρηση [low latency] και υψηλό εύρος ζώνης [high bandwidth].
Η εθνική “υπερ-υπολογιστική υποδομή υψηλών επιδόσεων” [High Performance Computer – HPC] είναι εγκατεστημένη σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Παιδείας στο Μαρούσι, ο τομέας Έρευνας & Καινοτομίας του οποίου, μαζί με το ΕΔΕΤ, έχουν τη διαχείριση.
Η ΕΔΕΤ Α.Ε., με περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών και σύγχρονο οπτικό εξοπλισμό, διασυνδέει περισσότερους από 100 φορείς, στους οποίους περιλαμβάνονται όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙτης χώρας, τα Ερευνητικά Κέντρα, καθώς και το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, εξυπηρετώντας καθημερινά περίπου 500.000 χρήστες.
Ο κορυφαίος υπερυπολογιστής στον κόσμο είναι ο Tianhe-2 που βρίσκεται στην Κίνα και έχει ταχύτητα 33,86 Petaflop/s [1 Petaflop/s = 1.000 Teraflop/s]. Στην Ευρώπη, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής βρίσκεται στην έκτη θέση παγκοσμίως και είναι ο Piz Daint στο Λουγκάνο της Ελβετίας, με ταχύτητα 6,27 Pflop/s.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.