Είναι μία από τις υπέρτατες προκλήσεις του καλοκαιριού. Για να μην καταλήξει όμως εφιάλτης χρειάζεται σωστή προετοιμασία και γνώση κάποιων μικρών αλλά απαραίτητων μυστικών. Το σωστό, παραδοσιακό camping είναι μόνο το ελεύθερο. Το οργανωμένο, είναι σαν να παίζεις παιχνίδια στον υπολογιστή χρησιμοποιώντας cheats.
> Για τους πρωτάρηδες, ιδανικές είναι οι pop-up σκηνές. Αυτές δηλαδή που ανοίγουν και στήνονται πιο γρήγορα από τις κανονικές και το μόνο που απαιτείται είναι το σωστό κλείσιμο. Το ξαναλέμε, το σωστό κλείσιμο. Αν την κλείσεις λάθος, θα σπάσεις τις μπανέλες της και θα κλαις τα λεφτά σου. Γενικά, αν κάνεις ελεύθερο camping φρόντισε η σκηνή σου να είναι ”Α” ποιότητας. Θα είναι το σπίτι σου άλλωστε. Και είναι κρίμα να σου βγει η διασκέδαση από τη μύτη.
> Μη στήνεις τις σκηνές σε χαμηλά σημεία. Οι «γούβες» και οι λάκκοι δεν είναι καλές επιλογές. Στην πρώτη ξαφνική καλοκαιρινή μπόρα θα γεμίσετε νερά. Επίσης μελέτησε και το χώμα. Αν είναι πολύ σκληρό ίσως να δυσκολευτείς με τα πασαλάκια. Αν είναι ήδη υγρό από βροχή οι υδρατμοί θα εγκλωβιστούν στα εσωτερικά τοιχόματα της σκηνής, θα υγροποιηθούν και ολόκληρη η σκηνή θα γίνει ένα χαμάμ που στάζει νερά.
> Προς τα που πρέπει να κοιτάει η σκηνή; Ένα ερώτημα που οι αρχάριοι δεν του δίνουν την προσοχή που απαιτείται. Για να μη φας την κάψα και τον ίδιο τον ήλιο στα μούτρα, πρέπει να θυμάσαι το εξής: τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ο ήλιος ανατέλλει από τα ΒΑ. Που σημαίνει ότι αν βάλεις τη σκηνή να κοιτάζει προς τα εκεί, θα έχεις ξυπνήσει από τη ζέστη στις 07.00 τα ξημερώματα. Φροντίζεις λοιπόν να στήνεις το «σπίτι» προς την αντίθετη κατεύθυνση, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς τη σκίαση.
> Το εγχειρίδιο για το στήσιμο της σκηνής δεν το πετάς ποτέ. Ίσα ίσα, το παίρνεις μαζί σου σε περίπτωση που τα βρεις ζόρικα.
> Εκτός από έξτρα πασαλάκια, σχοινάκια και γάντζους παίρνεις πάντα μαζί και ένα κουτί πρώτων βοηθειών. Ειδικά αν κάνεις ανοργάνωτο. Και μιλάμε για: επιδέσμους, ιώδιο, οξυζενέ, αναλγητικά, Imodium, αντιπυρετικά. Γιατί ναι, μπορούν να συμβούν τα πάντα.
> Πάρε μαζί σου κάποια εργαλεία. Ένα φτυάρι εκστρατείας (εκείνα τα μικρά σπαστά που είχαμε στο στρατό), ένα σουγιά, ένα μικρό τσεκούρι που θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις από την άλλη ως σφυρί, ταινία επιδιόρθωσης και μερικά καρφιά είναι τα άκρως απαραίτητα.
> Ένα λιόπανο ή άλλο λεπτό ύφασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως έξτρα «πάτωμα» για τη σκηνή, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα. Εναλλακτικά θα σε βολέψει και ο μουσαμάς.
> Μακριά η σκηνή από μυρμηγκοφωλιές. Οι μικροσκοπικοί φίλοι δεν είναι και τόσο φιλικοί με τους ξένους.
> Επένδυσε σε ένα καλό cooler, ένα καλό γκαζάκι (υπάρχουν καποια που γίνονται και λάμπες υγραερίου) και μια φορητή ψησταριά.Άλλωστε χωρίς ποτό και barbecue τι σόι διακοπές είναι αυτές;
> Στο camping, δεν παίρνεις ποτέ μαζί σου γκρινιάρηδες. Ακόμη και το ροχαλητό, παλεύεται περισσότερο από την γκρίνια.
> Παίρνεις όμως πάντα σακούλες σκουπιδιών. Και φροντίζεις, γενικά, να κρατάς το χώρο τριγύρω σου όσο πιο καθαρό γίνεται.
> Αν δεν έχεις κάνει την ανάγκη σου ανάμεσα στα δέντρα και στους θάμνους, δεν ξέρεις τι πάει να πει camping. Δηλαδή ο Tom Hanks στοΝαυαγό ήταν κορόιδο;
> Και μιας και το έφερε η κουβέντα: υγρά μαντηλάκια. Ώρα να ξαναθυμηθείς τον στρατό.
> Η φωτιά στην παραλία επιβάλλεται. Τη νύχτα εννοούμε. Αλλά όχι πολύ κοντά στις σκηνές, σε θάμνους και δέντρα γιατί μετά θα σε δείξουν οι ειδήσεις.
> Πάρε μαζί σου επιτραπέζια και βιβλία. Το tablet όμως, άφησε το στο σπίτι. Απαιτείται και ένα φορτισμένο κινητό σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη. Αλλιώς, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να τα πάρετε μαζί.
> Μην παραμελήσεις τα μπουκάλια με το νερό. Πίστεψε μας, ποτέ δεν είναι αρκετό. Ειδικά το καλοκαίρι.
> Μην ξεχάσεις το σπρέι για μαμούνια και αντικουνουπικά. Η φύση δεν συγχωρεί και τα ζουζούνια τρελαίνονται για ζουμερά αγοράκια της πόλης. Το φιδάκι απαραίτητο.
> Ποτέ φαγητά μέσα στη σκηνή. Θα γεμίσεις έντομα και ποντίκια. Εάν δεν έχεις αυτοκίνητο για να αποθηκεύσεις εκεί, κλείσ’ τα όσο καλύτερα μπορείς σε σακούλες και κρέμασέ τα στο κοντινότερο δέντρο.
> Εφοδιάσου με το ειδικό σχοινί που τοποθετείς περιμετρικά της σκηνής για να κρατήσεις ό,τι έρπει απ’ έξω. Εναλλακτικά, κατέφυγε στην παραδοσιακή συνταγή: σκόρπισε γύρωγύρω απ’ τη σκηνή θειάφι.
> Πάρε ένα ειδικό για camping φουσκωτό στρώμα για να κοιμάσαι.Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη ώστε να χωράνε σε όλες τις σκηνές, είναι οικονομικά και θα σώσουν το κορμί σου από το σκέβρωμα.
> Λεκανίτσα πλαστική και ένα μικρό κουτί απορρυπαντικό. Και κάπως έτσι διατηρείς τα όποια ρούχα σου καθαρά.
> Φυσικά και δεν θα ξυριστείς. Τι ερώτηση ήταν αυτή;
> Να θυμάσαι πως στις περισσότερες παραλίες των νησιών, το camping απαγορεύεται. Η Τουριστική Αστυνομία σουλατσάρει τακτικά και μάλιστα κόβει και πρόστιμα. Αν λοιπόν είσαι φαν του ανοργάνωτου θα πρέπει να το ψάξεις πολύ με την παρέα, μέχρι να βρείτε τον ιδανικό χώρο.
Πηγή: askmen.com
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.