Μπορεί, πριν από σχεδόν 40 χρόνια, όταν έκανε την πρώτη εμφάνισή του στους τηλεοπτικούς δέκτες το θρυλικό Star Trek, τα όσα βλέπαμε και ακούγαμε να διαδραματίζονται με κεντρικό άξονα το πλήρωμα του διαστημοπλοίου της Ηνωμένης Πλανητικής Ομοσπονδίας «Enterprise» να τα θεωρούσαμε ακραία (και κάποια όντως ήταν) δείγματα επιστημονικής φαντασίας, όμως, τουλάχιστον10 από εκείνες τις καινοτομίες ήδη έγιναν ή σύντομα θα γίνουν μέρος της καθημερινότητάς μας!
Και βέβαια, δεν αναφερόμαστε μόνο στα προφανή, όπως οι συσκευές επικοινωνίας του πλοιάρχου Κερκ με τον Δρα Σποκ και τα άλλα μέλη του πληρώματος, που δεν διαφέρουν και πολύ από τα σημερινά smartphones, ή η διαδραστική επικοινωνία τους με τον υπολογιστή – αυτό ήδη γίνεται σήμερα και μάλιστα πολύ καλύτερα, αν συγκρίνουμε τη μεταλλική φωνή του τότε υπολογιστή με την πολύ πιο «ανθρώπινη» του Siri… Ακόμα και η «αποκαλυπτική» όραση του Geordi La Forge κάτι προς Google Glass φέρνει! Υπάρχουν, όμως, κι άλλα πολλά…
Δείτε πόσα ακόμα καινοτόμα και πρωτότυπα προϊόντα, συστήματα ή διαδικασίες εντόπισε το InfoWorld σ’ αυτή τη δημοφιλέστατη σειρά, που έχουν πλέον και παρόν και μέλλον…
#1 Warp drives – Χάρη στα warp drives, τα διαστημόπλοια κινούνται στον 24ο αι. (εποχή κατά την οποία διαδραματίζεται η σειρά) με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη του φωτός (καημένε Άινστάιν, πάνε οι θεωρίες σου!), κάτι που σήμερα θεωρείται αδύνατο. Όμως, ήδη από το 1994, ο φυσικός Μιγκέλ Αλκουμπιέρ διατύπωσε μια θεωρία βάσει της οποίας τα διαστημόπλοια θα κλείνονται μέσα σε μια τεράστια φυσαλλίδα και θα ταξιδεύουν, με τη διάσταση του χρόνου να «γλιστράει» γύρω της, συντομεύοντας κατά πολύ τα ταξίδια σε άλλους πλανήτες. Η NASA το ψάχνει και λέει πως βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά μην περιμένετε να μάθετε περισσότερα, τόσο γρήγορα…
#2 Transporters – Πλήρωμα και επισκέπτες του «Enterprise» διακτινίζονταν για ψύλλου πήδημα (που λέει ο λόγος…), προτιμώντας αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο μετακίνησης από κάθε άλλον – πού να μπερδεύονται τώρα, με αεροπλάνα και διαστημόπλοια… Γι’ αυτό, άλλωστε, το παλεύουν και οι σημερινοί επιστήμονες, έχοντας ήδη σημειώσει τις πρώτες επιτυχίες: το 2006 ερευνητές στην Κοπεγχάγη κατόρθωσαν να μετακινήσουν μια μικρή μάζα σχεδόν μισό μέτρο μακρύτερα! Τρία χρόνια αργότερα, η απόσταση είχε κιόλας διπλασιαστεί – είπαμε, κάθε αρχή και δυσκολη!
#3 Phasers – Τέτοιου είδους όπλα, θανατηφόρες ακτίνες που «εξαερώνουν» στη στιγμή κάθε εχθρική απειλή, πολεμάνε από πολλές δεκαετίες (Κύριος οίδε, με επιτυχία ή όχι…) να φτιάξουν οι στρατευμένοι επιστήμονες, για λογαριασμό των εργοδοτών τους. Όμως, παραπονούνται πως «κολλάνε» στο θέμα της τεράστιας ποσότητας ενέργειας που χρειάζονται, για να είναι αποτελεσματικά τα όπλα τους. Γιατί, τι να το κάνεις το μικρό και εύχρηστο όπλο, όταν θέλεις μια μπαταρία σαν διαστημόπλοιο δίπλα του, για να μπορέσει να δουλέψει σωστά…
#4 Tractor beams – Παντοδύναμες ακτίνες που εντοπίζουν και είτε έλκουν είτε απωθούν κάθε λογής ιπτάμενα αντικείμενα στο χώρο δεν έχουμε –ή, πιο σωστά, δεν έχουμε ακόμα, καθώς μόλις πέρυσι, επιστήμονες του ισραηλινού Τεχνολογικού Ινστιτούτου Technion δημοσίευσαν τα αποτελέσματα ερευνών τους, σύμφωνα με τα οποία μπορούμε τελικά να πετύχουμε κάτι τέτοιο, αν χρησιμοποιήσουμε κύματα φωτός σε συνδυασμό με ειδικής σχεδίασης μετα-υλικά. Για περισσότερες λεπτομέρειες, υπομονή…
#5 Replicators – Όσοι είχαν προλάβει να δουν κάποια επεισόδια της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς ή κάποια από τις 11 συνολικά ταινίες, με το ίδιο θέμα, ίσως θυμούνται (ή και ζηλέψει) τους replicators, στους οποίους κατέφευγαν τα μέλη του πληρώματος για να ικανοποιήσουν κάθε υλική επιθυμία τους: τσάι ήθελαν; Το είχαν! Ένα ποτό, ίσως; Βεβαίως! Έ, μην πάτε μακριά… Σε λίγα χρόνια, οι 3D printers που έκαναν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά, θα φτιάχνουν όλα αυτά κι ακόμα περισσότερα… Ξεκίνησαν, βέβαια, από τα πλαστικά, που είναι πιο εύκολα, αλλά το πού μπορούν να φτάσουν, κανένας δεν το ξέρει ακόμα…
#6 Ο βοηθός μου, το ολόγραμμα – Ο γιατρός στο Star Trek μπορεί να ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός και το χιούμορ του να έσπαγε κόκκαλα, όμως, επισκέψεις στο σπίτι δεν έκανε! Και πώς να κάνει, άλλωστε, αφού δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα τρισδιάστατο ολόγραμμα; Άϋλους γιατρούς ακόμα δεν έχουμε, αν και με την πρόοδο που σημειώνεται καθημερινά σε θέματα eHealth, ίσως να μην αργήσει κι αυτό… Έχουμε, όμως, άλλων ειδών «βοηθούς» σε μορφή ολογράμματος (ακόμα και στο «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχει ένα, σε απλουστευμένη μορφή, στις αφίξεις), που –όπως υπόσχονται ερευνητές και εξειδικευμένες επιχειρήσεις- σύντομα θα μπορούν να αναγνωρίσουν ανθρώπινη φωνή, να κατανοήσουν ερωτήσεις και να δώσουν κάθε λογής πληροφορίες.
#7 Tricorders – Μια και μιλήσαμε για τους γιατρούς του μέλλοντός μας, να και τα βοηθήματά τους: τα Tricorders, προηγμένες συσκευές που υπήρχαν στο «Enterprise» για να παρακολουθούν συνεχώς και ασυρμάτως την κατάσταση της υγείας των μελών του πληρώματος (μερικές φορές κι εκείνη του περιβάλλοντος). Κι εδώ η επιστημονική φαντασία δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μ’ όλες αυτές τις συσκευές και τα συστήματα που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τελευταία, στο πλαίσιο των εξελίξεων στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας… Μάλιστα, η αμερικανική Qualcomm εξήγγειλε ότι θα προσφέρει βραβείο 10 εκατ. δολαρίων σ΄ εκείνη την ερευνητική ομάδα που θα κατορθώσει να παρουσιάσει πρώτη μια φορητή διαγνωστική συσκευή, η οποία θα καταγράφει τα αποτελέσματα από τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπου που «παρακολουθεί» και θα μπορεί να αναγνωρίσει τουλάχιστον 15 ασθένειες…
#8 Holodecks – Στο Star Trek τα όρια μεταξύ πραγματικού και εικονικού κόσμου δεν ήταν τόσο ευδιάκριτα – απλώς εντυπωσιαζόσουν από τα γραφικά και τις ενδείξεις στα μόνιτορ του θαλάμου διακυβέρνησης, χωρίς να νοιαστείς να το ψάξεις περισσότερο… Ε, λοιπόν, αυτό το περιβάλλον μπορεί να το έχουμε σύντομα και στα σπίτια μας! Τουλάχιστον αυτό ευαγγελίζεται η Microsoft που, πριν τελειώσει ο χρόνος, ελπίζει να παρουσιάσει το IllumiRoom, ένα holodeck στο οποίο θα συνδυάζει το δικό της Xbox Kinect με μια σειρά από projectors. Δεν είναι η μόνη, πάντως, καθώς φοιτητές του USC ετοιμάζουν το δικό τους σύστημα, βασισμένο στο Sony PlayStation, ενώ αντίστοιχα σχέδια έχει και η… NASA!
#9 Cloaking Devices – Οι Romulans και οι Klingons, οι εχθροί του «Enterprise», είχαν –όπως όλοι οι κακοί, οπουδήποτε στο Σύμπαν- τα δικά τους μυστικά όπλα, για να ξεχωρίζουν από τους καλούς. ΄Ενα από αυτά, ήταν η ικανότητά τους να γίνονται αόρατοι, ώστε να πλησιάζουν χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς, ξεγελώντας τα ραντάρ και τα άλλα συστήματα έγκαιρης ειδοποίησης. Σπουδαία τα λάχανα, θα μου πείτε… Το ίδιο καταφέρνει και το αμερικανικό βομβαρδιστικό Stealth, από αρκετά χρόνια τώρα, ενώ πολλές είναι οι ερευνητικές ομάδες που παλεύουν να απαντήσουν σ’ αυτή την πρόκληση. Ανάμεσά τους κι εκείνη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης που κατάφερε –χρησιμοποιώντας μετα-υλικά, τα οποία δεν υπάρχουν από μόνα τους στη Φύση- να κάνει το φως, τη θερμότητα και τον ήχο να «γλιστρήσουν» γύρω από τα (μικροσκοπικά, έστω) αντικείμενα που είχαν κατασκευαστεί μ’ αυτά τα υλικά.
#10 Φιλικά ανδροειδή – Ρομπότ υπάρχουν πολλά σήμερα, που βοηθούν τους ανθρώπους-αφέντες τους, εκτελώντας για λογαριασμό τους ό,τι αυτοί θεωρούν βρώμικο, βαρετό ή επικίνδυνο. Όμως, όλα είναι προγραμματισμένα να κάνουν αυτό που εμείς τους λέμε, πχ. να περπατάνε και να χορεύουν, όπως ο πρώτος διδάξας και συνεχώς βελτιούμενος Asimo της Honda – δεν αποφασίζουν μόνα τους, με βάση τα μηνύματα που λαμβάνουν από τους όποιους αισθητήρες διαθέτει το καθένα, όπως έκανε ο υποπλοίαρχος Data, στο «Next Generation». Όμως, σε κάποιες χώρες, με πρώτη την Ιαπωνία, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της η πρώτη γενιά ανδροειδών, που φροντίζουν και κρατάνε συντροφιά σε άτομα της πρώτης και της τρίτης ηλικίας…
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.