Οι Τρεις Μάγοι Γεγονός ή Μύθος;

images“C + M + B” Έχουν κάποια σημασία αυτά τα γράμματα για σας; Αν ζείτε σε κάποια Ρωμαιοκαθολική περιοχή της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, τότε πιθανόν να έχουν σημασία. Εκεί, βλέπετε συχνά αυτά τα γράμματα μαζί με τη χρονολογία γραμμένα με κιμωλία πάνω στους παραστάτες. Γιατί γίνεται αυτό;

Ένας δημοφιλής θρύλος λέει ότι αυτά τα γράμματα είναι τα αρχικά των γερμανικών ονομάτων των λεγόμενων τριών Μάγων ή «σοφών αντρών», Γασπάρ (στα γερμανικά, Caspar), Μελχιόρ και Βαλτάσαρ. Υποτίθεται ότι τα κόκαλα των Μάγων μεταφέρθηκαν στην Κολωνία το έτος 1164 και αργότερα τοποθετήθηκαν στον καθεδρικό ναό της πόλης, κι έτσι η Κολωνία έγινε το κέντρο της αφοσίωσης προς αυτούς. Κάθε χρόνο, στις 6 Ιανουαρίου—μέρα που είναι γνωστή ως Γιορτή των Τριών Αγίων Βασιλιάδων—ομάδες από νεαρούς που είναι ντυμένοι σαν αρχαίοι βασιλιάδες πηγαίνουν από πόρτα σε πόρτα και γράφουν με κιμωλία αυτά τα γράμματα πάνω στους παραστάτες. Σύμφωνα με το έθιμο, αυτό παρέχει στους οικοδεσπότες προστασία από την ατυχία.

Η θρησκευτική τέχνη και παράδοση υποστηρίζουν ότι οι τρεις Μάγοι ή «βασιλιάδες» είχαν οδηγηθεί από ένα «αστέρι» εκεί όπου γεννήθηκε ο Χριστός. Έχοντας υπόψη την τιμή, ακόμα και την αφοσίωση που αποδίδεται σ’ αυτούς τους «βασιλιάδες» εγείρεται η ερώτηση σχετικά με το αν αυτή η δοξασία βασίζεται στις Γραφές.

Το Κατά Ματθαίον είναι το μόνο Ευαγγέλιο που αναφέρεται σ’ αυτούς τους επισκέπτες. (2:1-12) Αλλά αναφέρει ο Ματθαίος ότι ήταν τρεις και ότι ήταν βασιλιάδες, και έχει καταγράψει τα ονόματά τους; Η Καθολική εφημερίδα Kirchenzeitung für das Bistum Aachen παραδέχεται: «Οι Τρεις Άγιοι Βασιλιάδες δεν αναφέρονται έτσι στην Αγία Γραφή. Από τον έκτο αιώνα άρχισε να επικρατεί η κατανόηση ότι οι σοφοί άντρες ήταν . . . τρεις βασιλιάδες. . . . Όσον αφορά τον αριθμό των αστρολόγων, . . . ο Ματθαίος δεν αναφέρει λεπτομέρειες. . . . Τον ένατο αιώνα πρωτοεμφανίστηκαν με τα ονόματα Γασπάρ, Μελχιόρ και Βαλτάσαρ». Επιπλέον το Καθολικό λεξικό Lexikon für Theologie und Kirche παρατηρεί ότι η λέξη μάγοι δεν σημαίνει βασιλιάδες αλλά, μάλλον «αυτοί που έχουν μυστική γνώση της αστρολογίας». Και ο Ιουστίνος ο Μάρτυρας και ο Ωριγένης και ο Τερτυλλιανός είχαν κατανοήσει ότι η λέξη σήμαινε «αστρολόγος». Σύγχρονες μεταφράσεις της Αγίας Γραφής χρησιμοποιούν επίσης τη λέξη «αστρολόγοι» στα εδάφια Ματθαίος 2:1, 7.—The Living Bible (Η Ζωντανή Βίβλος)· An American Translation (Μια Αμερικανική Μετάφραση).

Αν και οι σκηνές της γέννησης που απεικονίζουν τον Ιησού μωρό σχεδόν όλες περιλαμβάνουν τους «τρεις βασιλιάδες», άραγε βρίσκονταν αυτοί εκεί όταν ο Ιησούς γεννιόταν; Το λεξικό προσθέτει: «Το εδάφιο Ματθαίος 2:16 δείχνει ότι η επίσκεψη πιθανόν να έγινε ένα χρόνο ή και περισσότερο μετά από τη γέννηση του Ιησού». Πράγματι το εδάφιο 11 μιλάει για «οικίαν», και όχι για στάβλο, όπου αυτοί «εύρον το παιδίον».

Τι μπορούμε να πούμε για τον όρο «Άγιοι Βασιλιάδες»; Είναι δυνατόν αυτοί οι επισκέπτες να ονομαστούν κατάλληλα άγιοι; Η Γραφή ποτέ δεν τους περιγράφει έτσι. Στην πραγματικότητα ήταν παραβάτες της θείας αρχής. Στα εδάφια Ησαΐας 47:13, 14, ο Θεός καταδικάζει τους ‘ουρανοσκόπους, τους αστρολόγους’. (Παράβαλε Δευτερονόμιον 18:10.) Αυτοί οι αστρολόγοι ήρθαν από «ανατολών», πολύ πιθανόν από το τότε κέντρο της απόκρυφης λατρείας, από τη Βαβυλώνα που δεν ήταν άγια, και όπου αυτοί λάτρευαν ψεύτικους θεούς. Επομένως, καθοδηγούνταν από κάτι που οι ίδιοι θεώρησαν ότι ήταν ένα κινούμενο ‘αστέρι’, το οποίο κανένας άλλος δεν αναφέρεται ότι είχε δει. Επίσης, ο Ματθαίος δείχνει ότι το ‘αστέρι’ τούς οδήγησε πρώτα στον Βασιλιά Ηρώδη ο οποίος μετά προσπάθησε να σκοτώσει τον Ιησού.—Ματθαίος 2:1, 2.

Όχι, ο Θεός δεν έστειλε ένα ‘αστέρι’ για να τους οδηγήσει στον Ιησού. Δεν είναι πιο πιθανό ότι αυτό το ‘αστέρι’ στάλθηκε από κάποιον που ζητούσε να καταστρέψει τον Ιησού πριν αυτός μπορέσει να εκπληρώσει το θεόδοτο διορισμό του;—Παράβαλε Γένεσις 3:15.

Ο Ιησούς προειδοποίησε ότι ο Λόγος του Θεού μπορεί να ‘ακυρωθεί’ αν αναμειχθεί με την ‘παράδοση’. (Ματθαίος 15:6) Οι παραδόσεις που σχετίζονται μ’ αυτά τα άτομα είναι σαφώς αντιγραφικές. Συνεπώς, δεν συμφωνείτε ότι θα ήταν εσφαλμένο να δείχνουμε ευλάβεια στους αστρολόγους ή να τους θεωρούμε άγιους;

Οι κληρικοί λένε επίσης ότι τα γράμματα αυτά παριστάνουν τη λατινική φράση Christus mansionem benedicat, «Είθε ο Χριστός να ευλογεί αυτό το σπίτι».

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την άφιξη των αστρολόγων, βλέπε το τεύχος της Σκοπιάς 15 Μαρτίου 1980, σελίδα 30.

*** w88 15/12 σ. 28-29 Οι Τρεις Μάγοι Γεγονός ή Μύθος; ***


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading