Οργάνωσε το ψυγείο σου εδώ και τώρα: Συντήρησε σωστά όλες τις τροφές!

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που δεν ξέρουμε για τη σωστή οργάνωση του ψυγείου μας… Σε όλους μας έχει συμβεί αρκετές φορές να αγοράζουμε ένα τρόφιμο σε καλή κατάσταση και μετά από 1-2 ημέρες να το βρίσκουμε μέσα στο ψυγείο μας αλλοιωμένο.
Κανόνας 1ος: Δεν ανοιγοκλείνομε συνέχεια το ψυγείο.
Κανόνας 2ος: Δεν βάζουμε ποτέ τα αυγά στο πλάι της πόρτας. Τα αυγά μπαίνουν στη μέση ψυγείου λόγω θερμοκρασίας, όπως και το γάλα, διότι εκεί υπάρχει πιο δυνατή ψύξη! Εκεί βάζουμε ακόμα το τυρί και τα αλλαντικά. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε όλοι είναι να βάζουμε το γάλα στην πόρτα του ψυγείου.
Επίσης τα κέικ, τα περισσεύματα των φαγητών και τα προϊόντα με επισήμανση στην ετικέτα τους «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα για …. ημέρες» πρέπει να διατηρούνται στο μεσαίο ράφι σε θερμοκρασία  4-5ο C ή και στο ψηλότερο ράφι με θερμοκρασία 8ο C. Διαβάζετε και τηρείτε τις ημερομηνίες λήξεως στα γαλακτοκομικά, μην βγάζετε το γιαούρτι από το κεσεδάκι του και μην αφαιρείτε από τα τυριά το εξωτερικό περίβλημά τους πριν την στιγμή της κατανάλωσής τους. Διατηρείτε την φέτα στην άλμη της. Μην βάζετε δύο διαφορετικά τυριά στο ίδιο δοχείο και μην τρίβετε το τυρί (π.χ. παρμεζάνα, κεφαλοτύρι) πριν την στιγμή που θα το καταναλώσετε. Αν θέλετε να αποθηκεύσετε τυρί στην κατάψυξη, θα πρέπει να το κλείσετε σε καλά αεροστεγείς σακούλες τροφίμων.
Κανόνας 3ος: Στα ράφια της πόρτας βάζουμε: Η πόρτα του ψυγείου είναι η περιοχή με την υψηλότερη θερμοκρασία (10-15ο C) και προορίζεται για προϊόντα που απαιτούν ελαφριά ψύξη όπως μουστάρδα, ποτά, βούτυρο, αναψυκτικά, νερό. Στο πρώτο ράφι της πόρτας βάζουμε, φάρμακα, υλικά που χρησιμοποιούμε για γλυκά, όπως τριμμένο καρύδι.
Κανόνας 4ος: στο ράφι κάτω από τα αυγά και πάνω από τα συρτάρια βάζουμε τα ευπαθή τρόφιμα: τα ωμά κρέατα και τα ψάρια. Το κοτόπουλο πρέπει να το βγάζετε από την αεροστεγή ζελατίνα του και να το βάζετε σε ένα μπολ. Αν έχει εντόσθια μην το διατηρήσετε στο ψυγείο περισσότερο από μία ημέρα.
Σε διαφορετική περίπτωση ίσως διατηρηθεί μέχρι και 3 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και για το κρέας. Αν αποθηκεύσετε κρέας στην κατάψυξη να γνωρίζετε πως το βοδινό αντέχει μέχρι και ένα χρόνο, το χοιρινό 4-6 μήνες και το αρνί ή κατσίκι 3-4 μήνες. Το ψάρι πάλι, μπορεί να επιμολύνει με την μυρωδιά του άλλα τρόφιμα, όπως τα γαλακτοκομικά. Γι΄αυτόν τον λόγο μην βάζατε στο ίδιο ράφι ψάρι και βούτυρο. Μπορεί το τελευταίο να επιμολυνθεί από την οσμή του ψαριού, ακόμα και αν βρίσκεται στο κεσεδάκι του. Σημαντικό στο ψάρι είναι να αφαιρέσετε τα εντόσθια πριν το αποθηκεύσετε. Αν πάλι το είχατε στην κατάψυξη, η απόψυξή του πρέπει να γίνει μέσα στο θάλαμο συντήρησης του ψυγείου και όχι έξω από το ψυγείο κατευθείαν. Είναι  πολύ ευαίσθητο και σίγουρα θα αλλοιωθεί.
Αλήθειες και φήμες
Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν πρέπει να τα πλένουμε πριν τα βάλουμε στο ψυγείο, γιατί σαπίζουν πιο γρήγορα.
Πρέπει να τοποθετούνται στα συρτάρια των λαχανικών, όπου η θερμοκρασία τους φτάνει έως και 10ο C, γιατί σε χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να καταστραφούν.
Τα φρούτα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο συρτάρι χωρίς συσκευασία (σακούλες), ενώ  τα λαχανικά ανάλογα με το είδος : τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, σπανάκι κ.τ.λ)  χρειάζονται υγρασία και κρύο.
Για το λόγο αυτό πρέπει να τα τοποθετούμε σε πλαστικές σακούλες αεροστεγώς κλεισμένες για να διατηρούν την υγρασία τους, χωρίς όμως να πιέζονται ασφυκτικά, γιατί θα μαραθούν πιο γρήγορα.
Τα λαχανικά με βολβούς, όπως τα καρότα, πρέπει να μπαίνουν σε σακούλες με τρύπες, ώστε να «αναπνέουν». Λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, μπορεί να μείνουν 1-2 ημέρες ωμά σε σακούλα στο ψυγείο, προτιμήστε όμως τα πάνω ράφια και βάλτε κοντά τους ένα πιατάκι με μαγειρική σόδα για να απορροφάει τα αρώματα που εκπέμπουν, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι και οι μυρωδιές μπορεί να επιμολύνουν τα άλλα τρόφιμα.
Κανόνες σωστής συντήρησης
1.Μην παραγεμίζετε το ψυγείο σας. Αν είναι πολύ γεμάτο ο αέρας δεν μπορεί να κυκλοφορήσει γεγονός που επηρεάζει την κατανομή της θερμοκρασίας στο θάλαμο.
2.Μην αφήνετε να συσσωρευτεί πάγος. Αν συμβεί κάτι τέτοιο το ψυγείο δεν θα μπορεί να λειτουργεί αποδοτικά. Επίσης, μειώνεται  ο διαθέσιμος χώρος του. Αν το ψυγείο δεν είναι νέας τεχνολογίας (no frost), ώστε να ρυθμίζει μόνο του την απόψυξη, μπορείτε να κάνετε απόψυξη χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και ξύδι για να απομακρύνετε τις οσμές.
3.Να έχετε υπόψιν πως ορισμένα τρόφιμα δεν χρειάζονται ψύξη,  όπως λανθασμένα πιστεύουμε. Τα εξωτικά φρούτα, οι ντομάτες, τα φασολάκια, τα αγγούρι, τα κολοκυθάκια διατηρούνται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.
4.Μην ξεχνάτε το καλοκαίρι να ρυθμίζετε πιο χαμηλά την θερμοκρασία του ψυγείου σε σχέση με το χειμώνα.
5.Μην τοποθετείτε τα περισσεύματα των φαγητών σε πιάτα «ανοιχτά» στο ψυγείο. Πάντα σε τάπερ ή καλυμμένα με διαφανή μεμβράνη, για να μην μεταφέρονται οι οσμές σε άλλα τρόφιμα.
6.Μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό μέσα στο ψυγείο, γιατί μπορεί να ανεβάσει την θερμοκρασία του θαλάμου ψύξης. Καλό είναι να περιμένετε να φτάσει το φαγητό σε θερμοκρασία δωματίου (τουλάχιστον 2 ώρες από το σερβίρισμα).
7.Να συμβουλεύεστε και να τηρείτε πάντα όσα αναγράφονται στις ετικέτες των τροφίμων για στην σωστή ψύξη και διατήρηση τους πριν και μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.
8.ΚΑΝΟΝΑΣ FIFO : FISRT IN, FIRST OUT. Αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό κανόνα διατήρησης τροφίμων, και, σημαίνει πως το τρόφιμο που μπήκε πρώτο στο ψυγείο, πρέπει να καταναλωθεί πρώτο. Αναφέρεται, δηλαδή, στην κατά προτεραιότητα κατανάλωση των παλαιότερων τροφίμων. Όταν αποθηκεύετε ένα τρόφιμο να τοποθετείτε εκείνα που αγοράσατε πρόσφατα πίσω από αυτά που υπάρχουν ήδη στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζετε ότι τα τρόφιμα θα καταναλωθούν πριν την ημερομηνία λήξης τους, και, επιπλέον κάνετε περισσότερη οικονομία εφόσον δεν χαλάνε, ώστε να αναγκαστείτε να τα πετάξετε.
ΠHΓΗ: εκπομπή «Μίλα» μέσω star.gr

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading