Η λίστα του Forbes για το 2019 τον συμπεριλαμβάνει ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, κατατάσσοντας τον στην 838η θέση της ετήσιας κατάταξης για φέτος και αναδεικνύοντάς τον ως τον πλουσιότερο Έλληνα επιχειρηματία.
Το εντυπωσιακό με την περιουσία του –ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης το 2003 όταν ο πατέρας του έφυγε από την ζωή– είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2019 ανερχόταν στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξάνοντας την αξία της περιουσίας του κατά 400 εκατομμύρια δολάρια.
Με αυτό το «άλμα» κατάφερε να αφήσει πίσω του τον Φίλιππο Νιάρχο, ο οποίος προπορευόταν μιας θέσης (για τους Έλληνες συμμετέχοντες της λίστας) με περιουσία που άγγιζε τα 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Έτσι, σήμερα ο Σπύρος Λάτσης, πρωτότοκος και μοναχογιός του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση, κατά κόσμον και «καπετάν Γιάννη», και της Εριέττας Τσουκαλά είναι ο πλουσιότερος Έλληνας στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes.
Ποιος είναι, όμως, ο Σπύρος Λάτσης;
Χαρισματικός τραπεζίτης, πειθαρχημένος εφοπλιστής και μεθοδικός μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς γεννήθηκε ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου το καλοκαίρι του 1946 στην Αθήνα και τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, στο οποίο ο πατέρας του παραχώρησε το κτιριακό συγκρότημα του Λάτσειου Διδακτηρίου το οποίο και χρηματοδότησε πλήρως.
Με σπουδές στο London School of Economics –ένα από τα διασημότερα κέντρα διδασκαλίας και επεξεργασίας της οικονομικής και πολιτικής επιστήμης, μεταξύ των καλύτερων και αρτιότερων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κόσμου με ειδίκευση στη μελέτη των κοινωνικών επιστημών– από το οποίο διαθέτει τρία πτυχία, όπως αναφέρει το Forbes, και αργότερα στο Harvard, δεν είναι να απορεί κανείς για την επιτυχημένη πορεία του στο χώρο των επιχειρήσεων και την ανάδειξή του ως τον πλουσιότερο Έλληνα παγκοσμίως.
Έχοντας διδάξει ως καθηγητής για ένα χρονικό διάστημα στο Harvard και όντας μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Institute for Advanced Study του Πανεπιστημίου Princeton, γοητευόταν ιδιαιτέρως από την φιλοσοφία –ένας από τους μέντορές του ήταν ο καθηγητής Ίμρε Λακάτος, από τους θεμελιωτές της νεότερης φιλοσοφίας των κοινωνικών επιστημών– κάτι που σίγουρα έπαιξε σημαντικό ρόλο και στη διαμόρφωση του, χαμηλών τόνων, προφίλ του, με τους περισσότερους τόσο στη Γενεύη, όσο και στην Ελλάδα, να τον αποκαλούν και ως «αόρατο μεγιστάνα».
Παρόλο που φέρει το «βαρύ» επώνυμο Λάτσης, από νεαρή ηλικία, ακόμη, στο Λονδίνο διεξήγαγε απλό βίο, όπως ο κάθε νεαρός της ηλικίας του. Κάτι που τον χαρακτηρίζει και μέχρι σήμερα, παρόλο που μιλάμε για τον Έλληνα «κροίσο» μεταξύ των πλουσιότερων δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν αρέσκεται στα πολυσύχναστα μέρη και αποφεύγει, όπως ο «διάολος το λιβάνι», την δημοσιότητα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να προκαλεί με το lifestyle του.
Μάλιστα, σύμφωνα με φήμες, κατά την εποχή που «έτρεχαν» οι διαδικασίες για την εξαγορά της Τράπεζας της Κρήτης την δεκαετία του ’90, ενοχλήθηκε εντόνως από τα δημοσιεύματα του Τύπου. Όχι τόσο γι αυτά που γραφόντουσαν για το πρόσωπό του, όσο για την δημοσίευση, προς το ευρύ κοινό, της φωτογραφίας του.
Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα προκειμένου να δει από κοντά τα αγαπημένα του πρόσωπα, την μητέρα του Εριέττα και την αδερφή του Μαριάννα, ή με σκοπό κάποια επαγγελματική συνάντηση περνάει σχεδόν απαρατήρητος, καθώς όλες οι συναντήσεις του πραγματοποιούνται αθόρυβα στο -περίπου- 40 στρεμμάτων «μέγαρο» της Εκάλης (αποτελείται από τέσσερα σπίτια, ένα για το κάθε μέλος της οικογένειας), χωρίς να καταλάβει ο οποιοσδήποτε το παραμικρό.
Αν βρεθεί στην πατρίδα του κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, επιλέγει το σκάφος της μικρότερης αδερφής του Μαργαρίτας, με την ονομασία «Rio Rita», το οποίο είναι και το λιγότερο επιβλητικό από τα υπόλοιπα του ομίλου.
Ακόμη, όταν τον επισκέπτονται τα τέσσερα παιδιά του (η μόνιμη κατοικία τους βρίσκεται στο Λονδίνο) -Γιάννης, Αλέξανδρος, Εριέττα, Αννίτα- στη βάση του στη Γενεύη τις περισσότερες φορές επιλέγουν να γευματίσουν σε διάσημη αλυσίδα φαστ φουντ και όχι σε κάποιο εστιατόριο πολυτελείας, όπως θα περίμεναν (ή θα έπρατταν) οι περισσότεροι.
Οι γυναίκες της ζωής του
Με την «αυτοκρατορία» του να έχει εξαπλωθεί από την Ελλάδα μέχρι το Λονδίνο και τη Γενεύη -ο Σπύρος Λάτσης είναι μόνιμος κάτοικος της ελβετικής πόλης καθώς διευθύνει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στη χώρα- και από εκεί στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες και να διατηρήσει την αδυναμία του, τόσο απέναντι στη μητέρα του Εριέττα, όσο και στην σύζυγό του, Ντόροθι.
Η «σοφή» Εριέττα, όπως αποκαλούν τη μητέρα του Έλληνα μεγιστάνα, από τότε που έφυγε από την ζωή ο θρύλος των θαλασσών, Γιάννης Λάτσης, βρίσκεται υπό την «προστασία» του. Δεν είναι λίγες οι φορές, μάλιστα, που έρχεται στην Ελλάδα με το ιδιωτικό του τζετ, έστω και για λίγες ώρες, προκειμένου να περάσει λίγες στιγμές με την μητέρα του, η οποία πάντα συμβουλεύει τα τρία παιδιά της (αδερφές του Σπύρου είναι η Μαριάννα και η Μαργαρίτα, που ζει μόνιμα στο εξωτερικό) να παραμένουν ενωμένα και να μην ξεχνάνε τον κόσμο που έχει ανάγκη από την βοήθειά τους.
Με το στήριγμα της ζωής του, την σύζυγό του Ντόροθι Μπάντελεϊ, γνωρίστηκαν κατά την δεκαετία του ’60 στις καμπάνες στα «Αστέρια» της Γλυφάδας, σημείο αναφοράς για την αφρόκρεμα του εγχώριου και διεθνούς jet set. Έμπρακτη απόδειξη του έρωτά τους η απόκτηση των τεσσάρων παιδιών τους, τα οποία μένουν μόνιμα στο Λονδίνο. Η ίδια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη Γενεύη και την αγγλική πρωτεύουσα, ενώ αξιόλογο είναι και το έντονο φιλανθρωπικό της έργο, το οποίο ενισχύεται και από το κοινωνικό έργο του Ιδρύματος Γ. Λάτση.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.