Ο σεισμός στο Νεπάλ άλλαξε το ύψος του Εβερεστ: Τι παρατήρησαν οι γεωλόγοι

Ο μεγάλος σεισμός που έπληξε το Νεπάλ το Σάββατο πιθανότατα προκάλεσε μόνιμες αλλαγές στην επιφάνεια της Γης και άλλαξε το ύψος του όρους Εβερεστ, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια ομάδα γεωλόγων από την Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS) μελετάει τις αλλαγές στο βουνό και θα έχει την πλήρη εικόνα, όταν καταφέρει να ανακτήσει δεδομένα από ένα σταθμό GPS κοντά στο Έβερεστ μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, εξηγεί ο Κένεθ Χάντνατ, γεωφυσικός που μελετά τους σεισμούς με το USGS στην Πασαντένα της Καλιφόρνια.

images

Ωστόσο τα προκαταρκτικά μοντέλα, τα οποία αναμένεται να τελειοποιηθούν, δείχνουν ότι το Έβερεστ και η γύρω περιοχή μπορεί να έχει μετατοπιστεί μερικά εκατοστά τόσο κάθετα όσο και οριζόντια, σύμφωνα με τον Χάντνατ.

«Δεν ψάχνουμε απλά να δούμε αν το Εβερεστ ψήλωσε ή κόντυνε, αλλά πτοσπαθούμε να καταλάβουμε τι συνέβη σε όλη τη γη και να κατανοήσουμε την επιστήμη πίσω από τον σεισμό» επισημαίνει ο Χάντνατ και προσθέτει: «Για παράδειγμα, θέλουμε να γνωρίζουμε αν ο σεισμός δημιούργησε επιπλέον ρωγμές στην περιοχή, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μελλοντικούς σεισμούς».

Οπως επισημαίνει ο Χαντνατ, η πόλη του Κατμαντού, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού από το Έβερεστ υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και μάλιστα μετακινήθηκε περίπου ένα μέτρο. Σύμφωνα με τις έρευνες, η μετακίνηση των βράχων κατά μήκος του ρήγματος κοντά στην πόλη θα μπορούσε να φτάνει έως και τα 3 μέτρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η πόλη απλά μετατοπίστηκε, αφού ο φλοιός της Γης παραμορφώνεται με παράξενους τρόπους.

Οπως επισημαίνει στο National Geographic, ο Τζέιμς Τζάκσον, γεωλόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία: «στο Everest η κατακόρυφη κίνηση είναι μικρότερη από 10 εκατοστά και η οριζόντια το ίδιο. Ένα άλλο σημείο μετακινήθηκε δύο εκατοστά προς τα βόρεια, ένα εκατοστό προς τα ανατολικά, και ελάχιστα κατακόρυφα. Αυτή ακριβώς η θέση, 200 χιλιόμετρα από το Θιβέτ, ανατολικά του επικέντρου του σεισμού, μπορεί να βίωσε παρόμοια μετακίνηση με αυτό που βίωσε το Εβερεστ»

Οσο για το αν οι νέες συνθήκες θα αλλάξουν τους χάρτες του Εβερεστ, ο γεωγράφος Χουάν Βαλντές, εξηγεί μιλώντας στο National Geographic: Δεν βασιζόμαστε σε μια μόνο επιστημονική υπηρεσία για τα δεδομένα των χαρτών, αλλά μάλλον εξετάζουμε στοιχεία από όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές. Στην περίπτωση του Έβερεστ, αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε τα δεδομένα από γραφεία στην Κίνα, το Νεπάλ, την Ευρώπη.

«Σεισμοί και άλλα γεωλογικά φαινόμενα άλλαξαν τους χάρτες στο παρελθόν» επισημαίνει ο Βαλντές. Από τις κινήσεις στο έδαφος που προκαλούνται από σεισμούς μέχρι νέα νησιά που δημιουργήθηκαν από ηφαίστεια. Η μετακίνηση των εδαφών στο Κατμαντού είναι απίθανο να εμφανιστεί στους χάρτες σύντομα, αλλά μένει να δούμε τι θα προκύψει σχετικά με το ύψος του Έβερεστ.

Η τελευταία φορά που υπήρξε σημαντική αλλαγή σε ύψος βουνού ήταν τον Ιανουάριο του 2014, όταν έλιωσαν παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία με αποτέλεσμα να μειωθεί το ύψος του βουνού Cook από τα 3.754 μέτρα στα 3.724, δηλαδή κατά περίπου 30 μέτρα.

«Το γεγονός ότι ακόμα και το ψηλότερο βουνό του κόσμου μπορεί να κουνηθεί αποδεικνύει την ασύλληπτη δύναμη του πλανήτη μας» καταλήγει ο Βαλντές.

http://www.iefimerida.gr


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading