Πιθανόν να βρέθηκε μια «δεύτερη Γη»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Νew York Times και τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η ανακάλυψη ενός εξωπλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με αυτό της Γης ενδέχεται να είναι η επιστημονική είδηση της χρονιάς.

Ο πλανήτης με την ονομασία Kepler-186f έχει λίγο μεγαλύτερη διάμετρο από τη Γη και βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη», δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το μητρικό άστρο του για να έχει νερό σε υγρή μορφή και άρα δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

Ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 490 ετών φωτός, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κύκνου. Τόσο η σύσταση του, όσο και η συνθήκες βαρύτητας θα μπορούσαν αν είναι ίδιες με της Γης, αλλά οι επιστήμονες δήλωσαν χαρακτηριστικά πως θα ήταν καλύτερο για την ώρα να μην τον αποκαλούμε τον «δίδυμο» της Γης, με πιο ταιριαστό να είναι το «εξάδελφος».

Το έτος του πλανήτη (η διάρκεια μιας πλήρους περιφοράς του γύρω από το άστρο του) διαρκεί 130 γήινες μέρες. Η μάζα του και η πυκνότητά του, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστες, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο Kepler-186f είναι βραχώδης με μια σύνθεση που αποτελείται από σίδηρο, πέτρα, πάγο και λίγο νερό.

Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, κάτι που ίσως ανακαλύψουν μελλοντικά τα υπό κατασκευή μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Αυτό που ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί είναι η ηλικία του Kepler-186f, αλλά συνήθως τέτοιοι πλανήτες είναι από τους αρχαιότερους του σύμπαντος. Και στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί πλανήτες με ίδια χαρακτηριστικά, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος πληροί και τις δύο προϋποθέσεις (ίδιο μέγεθος και κατάλληλη απόσταση) για να δικαιολογεί τον τίτλο μιας πιθανόν «δεύτερης Γης».

Οι αστρονόμοι ήδη αναζητούν -μέσω της διάταξης ραδιοτηλεσκόπιων Άλεν του Ινστιτούτου SETI- ενδείξεις νοήμονος ζωής στον πλανήτη Κέπλερ-f, αλλά έως τώρα δεν έχουν εντοπίσει κάποιο σήμα. Δήλωσαν όμως πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους.

http://city.sigmalive.com


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading