Προσοχη Απατη – Hoax Ένα παιδί θηλάζει στο μαστό της νεκρής μητέρα του!

imagesΜια σοκαριστική φωτογραφία μαζί με ένα μήνυμα, κάνει το γύρο του ιντερνετ, τις τελευταίες μέρες. Η φωτογραφία είναι από την ταινία, «Shirish ko Phool» και σκόπιμα δεν αναφέρεται πουθενά, στο μήνυμα. Αυτά τα μηνύματα εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, για να μας περάσουν, αυτό που θέλουν. Να είσαστε επιφυλακτικοί, όταν βλέπετε φωτογραφίες και μηνύματα, που δεν έχουν κανένα στοιχείο. (όνομα, τοποθεσία, ημερομηνία, link που να μας παραπέμπουν στην είδηση.)

Η παραπάνω, όπως και ανάλογες “ιδιαίτερες” φωτογραφίες, αξιοποιούνται σκόπιμα συγκινησιακά από κάποιον που την κυκλοφορεί αρχικά και μετά απο τους ευαισθητοποιημένους αναγνώστες, που δείχνουν το πόσο συμπάσχουν, κοινοποιώντας και γράφοντας ένα σωρό σκέψεις αγανάκτησης και πόνου, στην όντως τραγική αυτή σκηνή.

Ο σκοπός επετεύχθη! Έχουμε χιλιάδες κοινοποιήσεις, σχόλια και like(!) να συνοδεύουν την φωτογραφία και στο βάθος, κάποιος να κοιτάει με ικανοποίηση την ανταπόκριση που έχει αυτή του η εξυπνάδα. Για τους γνώστες, η εξαπάτηση αυτής της μορφής λέγεται hoax.

Η εικόνα ενός παιδιού που προσπαθεί να θηλάσει απο την νεκρή μητέρα του, είναι μία τραγική εικόνα όπως και το κείμενο που τη συνοδεύει τις τελευταίες μέρες.

Ο ανθρώπινος πόνος υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει για πάντα, όσο ο πόλεμος και οι ισχυροί παγκόσμιοι παίκτες, κατευθύνουν όλη την κατάσταση με τις γνωστές σε όλους μας πρακτικές. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Είναι γεγονός!

Απο κει και πέρα όμως, μπαίνει το ηθικό ζήτημα στη μέση. Ποιος εξουσιοδοτεί κάποιους, ευαίσθητους για κάποιους, διεστραμμένους για κάποιους άλλους, να διαδίδουν και να προκαλούν όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για σκηνή απο ταινία!

Δεν σημαίνει ότι δεν έχει συμβεί! Κάθε άλλο! Όμως υπάρχει συγκεκριμένη πρόθεση απο τον “πρωτεργάτη” της ιδέας της κοινοποίησης, αφου σκόπιμα, πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για σκηνή απο ταινία!

Πρόκειτα για την ταινία “Shirish ko Phool” ή “Blue Mimosa” που βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα και προέρχεται απο το Νεπάλ.

http://en.wikipedia.org

Δείτε φωτογραφίες απο την ταινία εδώ:

http://www.rsch.tuis.ac.jp

Χρειάζεται τεράστια προσοχή στο τι κοινοποιούμε και στο τι εκλαμβάνουμε ως αληθινό, στο αχανές και απρόσωπο Ιντερνετ. Η στρατηγική παραμένει μία και αλάνθαστη. Αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο να ψάξουμε την πηγή-προέλευση οποιουδήποτε πράγματος εντοπίσουμε, προστατεύοντας έτσι, όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους υπόλοιπους.


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading