Πολλές φορές (το τελευταίο διάστημα, ίσως, με μεγαλύτερη ένταση) “χανόμαστε” μέσα σε φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας. Δεκάδες φωτογραφίες από την Αθήνα του παρελθόντος κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο. Ενίοτε χαζεύουμε και “νοσταλγούμε” εικόνες από εποχές που ούτε καν έχουμε ζήσει! Κάποιοι ενδεχομένως να έχουν ζήσει και να θυμούνται την Αθήνα της δεκαετίας του ’50 ή του ’60. Εποχές που διατηρούσαν ακόμα το χρώμα μιας “άλλης” πόλης.
.
Υπάρχουν όμως και αυτοί (μέσα σε αυτούς και εγώ) που μεγάλωσαν και έζησαν στην Αθήνα του ’70 & του ’80. Σε όσες και όσους είναι σήμερα γύρω στα 40 με 50, εκεί βρίσκονται οι πραγματικές αναμνήσεις και η αληθινή νοσταλγία. Και αυτή η νοσταλγία, φυσικά περιλαμβάνει και την πόλη που μεγαλώσαμε .
.
Θα πει κάποιος ότι ειδικά η Αθήνα των ’80s, παρά το γεγονός ότι μας χωρίζουν πλέον περίπου 25 χρόνια και άνω από τότε, δεν έχει να επιδείξει κάτι το σημαντικά “διαφορετικό” σε σχέση με σήμερα. Βέβαια, σε πρώτη ανάγνωση, η Αθήνα του ’80 μέσα από απλές εικόνες, έχει πολλά κοινά με την Αθήνα στην οποία ζούμε. Το αστικό περιβάλλον άλλωστε είχε πλέον διαμορφωθεί (ήδη και πριν τη δεκαετία του ’80) και σε αρκετές περιπτώσεις, το Αθηναϊκό τοπίο, μοιάζει γνώριμο τότε και τώρα. Και όμως οι ουσιαστικές διαφορές είναι τεράστιες.
.
Η Αθήνα της δεκαετίας του ’80, απλά συμβάδιζε με το όλο κλίμα αυτής της τόσο αμφιλεγόμενης δεκαετίας. Η στασιμότητα στην εξέλιξη της πόλης και η διόγκωση χρόνιων προβλημάτων είναι τα χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής. Έπρεπε να έρθει η δεκαετία του ’90 για να γίνουν αποφασιστικά βήματα για τη βελτίωση της πόλης σε αισθητικό αλλά και χρηστικό επίπεδο.
.
Όλα αυτά βέβαια είναι διαπιστώσεις εκ των υστέρων. Το νεαρό της ηλικίας εκείνη την εποχή φυσικά και δεν επέτρεπε τέτοιες αναλύσεις. Όμως εκείνη η “γκρίζα” από το νέφος και “παρωχημένη” Αθήνα είναι η Αθήνα στην οποία μεγαλώσαμε και γι’αυτό θα έχει πάντα μια θέση στη καρδιά μας, με όλα τα αρνητικά της. Ας “ταξιδέψουμε” λοιπόν σε εκείνη την εποχή….