Μια πραγματική εξομολόγηση για τον σκοτεινό κόσμο των social media
«Ήμουν στο πρώτο έτος των σπουδών μου στο κολέγιο, όταν αποφάσισα να διαγράψω το προφίλ μου στο Facebook…», δηλώνει ο συντάκτης του πόρταλ υγείας Medical daily, Chris Weller o οποίος περιγράφει σε ένα εκτενέστατο κείμενο γιατί αποφάσισε να βγει εκτός από το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Πριν πατήσω το τελικό κουμπί, το Facebook μου έδειξε πέντε από τους φίλους μου: φωτεινά, χαμογελαστά και κοινωνικά πρόσωπα. Θα τους έλειπα, είπε το Facebook…».
Ο σύγχρονος κόσμος δεν έχει και πολλά σπουδαία πράγματα να πει σχετικά με το Facebook. Για κάποιους, είναι χάσιμο χρόνου για άλλους, μια επαναβεβαίωση για το ότι περνάει καλά στη ζωή του και διασκεδάζει. Αλλά στην πραγματικότητα, όλη αυτή η δικτύωση είναι μια ανθυγιεινή συνήθεια: Σύμφωνα με μια έρευνα του 2012 που διεξήχθη από το Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών βρέθηκε ότι πάνω από τους μισούς χρήστες του Facebook έκριναν τη δική τους εικόνα με βάση τις εμφανίσεις των άλλων. Το να βλέπουν φωτογραφίες άλλων στο Facebook τους έκανε να αισθάνονται άβολα και αμήχανα για το σώμα και το βάρος τους.
Πέρυσι, κοινωνικοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Michigan δημοσίευσαν μια μελέτη που βρήκε όσο μεγαλύτερη χρήση γίνεται του Facebook, τόσο τα ποσοστά ευτυχίας είναι χαμηλότερα. .
Πέντε φορές την ημέρα επί δύο εβδομάδες, η ομάδα επικοινωνούσε με χρήστες και τους ζητούσαν να τους πουν για το πώς αισθάνονται εκείνη τη στιγμή, ποια ήταν τα επίπεδα άγχους και μοναξιάς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν το Facebook πιο συχνά όταν είναι λυπημένοι, αλλά το Facebook τους έκανε λυπημένος.
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.