Σαν σήμερα στην ιστορία 1 Φεβρουαρίου

1 Φεβρουαρίου

Γεγονότα
1327 – Ο έφηβος Εδουάρδος Γ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας, αλλά η χώρα κυβερνάται από τη μητέρα του, Ισαβέλλα, και τον εραστή της, Ρογήρο Μόρτιμερ.
1411 – Το Κράτος των Τευτόνων Ιπποτών υπογράφει την Πρώτη Συνθήκη Ειρήνης του Τορούν.
1790 – Στη Νέα Υόρκη συγκαλείται για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α.
1793 – H Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Βρετανία και την Ολλανδία.
1796 – H πρωτεύουσα του Άνω Καναδά μεταφέρεται από το Νιούαρκ στο Γιορκ.
1806 – Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυνηγημένος από τους Τούρκους, καταφεύγει στα νησία του Ιονίου.
1814 – Η πιο καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες σκοτώνει 1200 άτομα.
1862 – Ξεσπά αντιμοναρχικό κίνημα στο Ναύπλιο. Μολονότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα.
1884 – Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του Αγγλικού Λεξικού της Οξφόρδης.
1893 – O Τόμας Έντισον ολοκληρώνει την κατασκευή του πρώτου στούντιο κινηματογραφικών ταινιών στο Νιου Τζέρσεϊ. Πρόκειται για ένα ξύλινο σπίτι καλυμμένο με πισσόχαρτο και με πτυσσόμενη στέγη.
1896 – Η όπερα «Μποέμ» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στο Τορίνο.
1902 – Στην Ελλάδα, το Υπουργείο Στρατιωτικών διατάζει την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγέλιου.
1904 – Η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να παραμείνουν ουδέτερες αν Ιαπωνία και Ρωσία προβούν σε πόλεμο.
1904 – Η Γερμανία αμφισβητεί τη γαλλική κυριαρχία στο Μαρόκο.
1904 – Μεταδίδεται το πρώτο διεθνές σήμα κινδύνου, το CQD, που προηγήθηκε του SOS – Save Our Souls (Σώστε τις Ψυχές Μας).
1904 – Ο τενόρος Καρούζο κάνει τον πρώτο δίσκο του στην Αμερική, τραγουδώντας από το Ριγκολέτο το «Λα Ντόνα ε Μόμπιλε».
1913 – Ανοίγει στη Νέα Υόρκη ο μεγαλύτερος μέχρι τότε σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου.
1914 – Επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου.
1914 – Σε παγκόσμια περιοδεία 56 αγώνων για τη διάδοση του αθλήματος του μπέιζμπολ οι New York Giants δίνουν τον πρώτο φιλικό αγώνα με τους Chicago White Sox στην Αίγυπτο κοντά στις πυραμίδες με σκορ 3-3.
1918 – Η Μόσχα ορίζεται αντί της Πετρούπολης πρωτεύουσα της Ρωσίας (Σοβιετικής Ένωσης).
1918 – Η Ρωσία υιοθετεί το γρηγοριανό ημερολόγιο.
1919 – Στέφεται η πρώτη Μις Αμερική στη Νέα Υόρκη.
1920 – Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή.
1924 – Η Βρετανία αναγνωρίζει την ΕΣΣΔ.
1926 – Εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα.
1929 – Κάνει πρεμιέρα το πρώτο αυθεντικό μιούζικαλ Η Μελωδία του Μπρόντγουεϊ. Πρόκειται για την πρώτη ομιλούσα ταινία, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
1929 – Ο Γάλλος Σαρλ Ριγκουλέ γίνεται ο πρώτος αρσιβαρίστας, που σηκώνει πάνω από 180 κιλά στο αρασέ.
1930 – Ο Τζο Μπάμπρικ σημειώνει ρεκόρ Αγγλίας με 6 γκολ στην νίκη της Β. Ιρλανδίας επί της Ουαλίας με 7-1
1942 – Ο προδότης Κουΐσλιγκ ονομάζεται από τις γερμανικές αρχές κατοχής της Νορβηγίας πρωθυπουργός της χώρας.
1943 – Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου οι Γιαπωνέζοι ξεκινούν την εκκένωση του Γκουαλντακανάλ, όταν επιτέλους τους δίνει την άδεια ο Αυτοκράτορας.
1946 – Ο Νορβηγός Τρίκβε Λίε γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
1946 – Ο εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., ζητά την άμεση αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας την εκεί παρουσία τους ως «απειλούσα την ειρήνη».
1946 – Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται Δημοκρατία.
1951 – Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 44 ψήφους έναντι 7 για την εισβολή στην Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη χώρας ως επιτιθέμενης από τον ΟΗΕ από την ίδρυση του.
1958 – Αίγυπτος και Συρία σχηματίζουν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, η οποία διαλύεται το 1961.
1958 – Εκτοξεύεται ο Εξπλόρερ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος των ΗΠΑ, τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση του σοβιετικού Σπούτνικ 1.
1967 – Ιδρύεται το ΑΒΑ (American Basketball Association) από 10 ομάδες με πρόεδρο τον Τζορτζ Μίκαν. Το πρωτάθλημά του θα διαρκέσει 9 χρόνια.
1968 – Ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαγκάης, Nguyen Ngoc Loan, εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ. Η εκτέλεση μαγνητοσκοπείται και φωτογραφίζεται και ξεσηκώνει την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ.
1978 – Ο Πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι φυγοδικεί και πάει στη Γαλλία αφού παραδέχεται ενώπιον δικαστηρίου ότι, είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα 13χρονο κορίτσι.
1979 – Η καταδικασμένη για ληστείες τραπεζών Πάτι Χιρστ βγαίνει από τη φυλακή μετά τη μείωση της ποινής της από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμμυ Κάρτερ. Η Χιρστ είχε απαχθεί και στη συνέχεια είχε εισχωρήσει στη συμμορία των απαγωγέων της ακολουθώντας τους στις εγκληματικές τους πράξεις.
1979 – Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί φτάνει στην Τεχεράνη του Ιράν από το Παρίσι μετά από εξορία δεκαπέντε χρόνων.
1982 – Σενεγάλη και Γκάμπια σχηματίζουν μια συνομοσπονδία γνωστή ως Σενεγκάμπια.
1987 – Ο Πάτρικ Σιόμπεργκ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.41 στο διεθνές μήτινγκ κλειστού στίβου στη μνήμη του Χρήστου Μάντικα στο ΣΕΦ μπροστά σε 15.000 θεατές, που τον παροτρύνουν να δοκιμάσει και ψηλότερα. Ο Σουηδός κρατάει δυνάμεις για το επόμενο μήτινγκ στη Στοκχόλμη, που θα πηδήξει 2.42 στις 30/6/87.
1988 – Υπογράφεται η «Συμφωνία του Νταβός» μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Ανδρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ.
1992 – Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Μπόρις Γιέλτσιν υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία μπαίνει και επίσημα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.
1995 – Στην Ολλανδία, υπερχειλισμένοι ποταμοί στο νότιο τμήμα της χώρας αναγκάζουν 250.000 Ολλανδούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού στην Ολλανδία τα τελευταία 40 χρόνια.
1996 – Η Visa και η MasterCard ανακοινώνουν τη συμφωνία των τεχνικών προδιαγραφών για τη διαβίβαση πληροφοριών των πιστωτικών καρτών μέσω Internet.
1996 – Ο Γκάρι Κασπάροβ κερδίζει στο σκάκι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή Deep Blue με 4-2.
1996 – Η κρίση στα Ίμια κορυφώνεται. Στις 4.49 π.μ. ένα ελληνικό ελικόπτερο, που προσπαθεί να εξακριβώσει την παρουσία ή όχι Τούρκων στρατιωτών στη βραχονησίδα Ακρογιαλιά, συντρίβεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Από τις 6 το πρωί, η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στη βραχονησίδα, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις.
1998 – Ο «υπό διάλυσιν» Άρης του Χρήστου Μαγκότσιου, παίζοντας με 6 παίκτες κερδίζει την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στον τελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδος με 71-68. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο Μάριο Μπόνι, που παίζει απλήρωτος χαρίζει τα οφειλόμενα στην ομάδα και φεύγει για την Ιταλία.
1999 – Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) καταργεί τα σήματα μορς, και εισάγει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα το ψηφιακό Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS).
2002 – Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκφράζουν την αποστροφή τους για τους απαράδεκτους υπαινιγμούς, που έφεραν την οικογένεια του Προέδρου να έχει νοικιάσει χώρο σε ιδιοκτήτη παράνομων ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δηλώνει ότι, η «η επιδίωξή τους να αποσταθεροποιήσουν τους θεσμούς δεν θα πετύχει».
2003 – Μετά από 15 ημέρες στο διάστημα για την αποστολή STS 107, το διαστημικό λεωφορειο Κολούμπια(OV 102 Columbia), to πρώτο διαστημικό λεωφορείο που βγήκε από την ατμόσφαιρα(είχαν προηγηθεί τα πειραματικά Pathfinder και Enterprise, τα οποία πραγματοποίησαν μόνο δοκιμές) καίγεται και διαλύεται στην ατμτόσφαιρα πάνω από το Τέξας των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια της επανεισόδου, στοιχίζοντας τη ζωή στους 7 επιβένοντες του, ανάμεσα τους κι ο πρώτος Ισραηλινός αστροναύτης. Αιτία της καταστροφής ένα κομμάτι ενός εκ των δύο Βοηθητικών Πυραύλων Υγρών Καυσίμων(SRB)που χρησημοποιούνται κατά την εκτόξευση, το οποίο ξεκόλλησε και χτύπησε το δεξί φτερό του Κολούμπια, ανοίγοντας τρύπα, η οποία προκάλεσε λανθασμένη μανούβρα κατά την επανείσοδο, οδηγόντας έτσι το κινούμενο με περίπου 17.000 km/h λεωφορείο στην καταστροφή.
2004 – Εκατό νεκροί και περισσότεροι από 240 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώνονται στα γραφεία δύο κουρδικών κομμάτων, του «Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος» και της «Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν», στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ.
2004 – Στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών οι οποίοι ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.

Γεννήσεις
1874 – Ούγκο Φον Χόφμανσταλ, Αυστριακός συγγραφέας
1894 – Τζον Φορντ, Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός
1901 – Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός
1931 – Μπόρις Γιέλτσιν, ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
1952 – Ρότζερ Τσιεν, Αμερικανός βιοχημικός (βραβείο Νόμπελ 2008)
1965 – Σέριλιν Φεν, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1965 – Στεφανί, πριγκίπισσα του Μονακό.
1965 – Μπράντον Λη, ηθοποιός, γιος του Μπρους Λη.
1968 – Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια, κόρη του θρυλικού Έλβις Πρίσλεϊ.
1975 – Κατερίνα Θάνου, Ελληνίδα αθλήτρια του στίβου.
1982 – Χρήστος Καλαντζής, ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου Αθηνών.

Θάνατοι
1851 – Μαίρη Σέλλεϋ, Αγγλίδα συγγραφέας
1908 – Κάρλος Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας.
1940 – Ζαχαρίας Παπαντωνίου, ποιητής και πεζογράφος.
1944 – Πιέ Μοντριάν, Ολλανδός ζωγράφος
1950 – Μαρσέλ Μος, Γάλλος ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος
1966 – Χέντα Χόπερ, Αμερικανίδα αρθρογράφος και περιβόητη φαρμακόγλωσσα των δρώμενων του Χόλιγουντ.
1966 – Μπάστερ Κίτον, Αμερικανός ηθοποιός.
1971 – Ραούλ Χάουσμαν, Αυστριακός καλλιτέχνης.
1976 – Χανς Ρίχτερ, Γερμανός ζωγράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας.
1976 – Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Γερμανός φυσικός.
2002 – Χίλντεγκαρντ Κνεφ, Γερμανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading