Κάποτε πολλοί νόμιζαν ότι ολόκληρο το εσωτερικό της Γης ήταν μία διάπυρη μάζα υγροποιημένων πετρωμάτων και ότι ο στερεός φλοιός της Γης επιπλέει στην υγροποιημένη ολόθερμη αυτή μάζα.
Σήμερα όμως οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι μόνο σε μερικά μέρη της Γης υπάρχουν τέτοιοι θύλακες. Αν τα στερεά πετρώματα, που βρίσκονται επάνω από αυτούς τους θύλακες, υποστούν ρήγματα ή εξασθενήσουν, το μάγμα μπορεί να βρει διέξοδο ανάμεσά τους. Αυτή η διέξοδος του μάγματος στην επιφάνεια αποτελεί την έκρηξη των ηφαιστείων.
Τα περισσότερα ηφαίστεια είναι βουνά. Η ηφαιστειακή δράση βοηθά στο σχηματισμό των βουνών. Αν υποθέσουμε ότι ένα ηφαίστειο ξέσπασε σε μια πεδιάδα ή κοιλάδα και όχι στην κορυφή βουνού, η λάβα που θα βγει από τον κρατήρα του μπορεί να χυθεί γύρω, όπου και θα στερεοποιηθεί. Αλλά κι αν εκτιναχθεί ψηλά στον αέρα, πάλι ένα μεγάλο μέρος της θα πέσει γύρω από τον κρατήρα. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις σχηματίζεται ένα βουνό γύρω από τον κρατήρα.
Ακολουθεί ένα ιπτάμενο ταξίδι πάνω από τα 6 σημαντικότερα ελληνικά ηφαίστεια:
Εναέρια πλάνα από το νησάκι Καμμένη – Ηφαίστειο Σαντορίνης: Aeromotion / Εναέρια πλάνα από Σαντορίνη και Μήλο: Τόλης Ντέλος – One Day / Εναέρια πλάνα από Νίσυρο και Κω: Michael Patakos / Εναέρια πλάνα από Νίσυρο: Ιωσήφ Παπαδόπουλος / Εναέρια πλάνα από Ηφαίστειο Σουσακι: Αργύρης Σταματίδης Drone.as / Εναέρια πλάνα από Αίγινα: Άγγελος Αρναουτέλης
Discover more from World Reader's Digest
Subscribe to get the latest posts sent to your email.