Το Σπαθόλαδο αποτέλεσε το περίφημο ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του έλκους στομάχου, αλλά και για τις πολλές θεραπευτικές του ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές.
Σήμερα χρησιμοποιείται και για στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες (συνίσταται για την επούλωση πληγών, μωλώπων και εγκαυμάτων πρώτου βαθμού).Ενώ στις ΗΠΑ αποτέλεσε το εναλλακτικό “πρόζακ” για την ήπια και μέτρια κατάθλιψη.
Το σπαθόχορτο ένα από τα σημαντικότερα λουλούδια της ελληνικής πανίδας και ανθίζει αυτές της μέρες. Μαζέψτε το και κάντε το δικό σας σπαθόλαδο. Το φυτό διακρίνεται από την συστάδα μικρών λουλουδιών στην κορυφή του με έντονο κίτρινο χρώμα.
ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΠΑΘΟΛΑΔΟ
Μαζεύουμε τα άνθη του και τα βάζουμε σε ένα γυάλινο μπουκάλι, ενώ το ‘μυστικό’ είναι να βάλουμε ένα πολύ καλό ελαιόλαδο. Το λάδι με το οποίο γίνεται η μείξη πρέπει να είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, έτσι ώστε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης και όσο διαρκεί η έκθεσή του στο ήλιο να μην ανεβάσει την οξύτητά του, αλλά κυρίως να αποκτήσει ένα ιδιαίτερα βαθύ κόκκινο χρώμα. Κατόπιν το βάζουμε στον ήλιο και μέσα σε περίπου 40 ημέρες γίνεται το σπαθόλαδο. Καλό είναι, τα πρώτα εικοσιτετράωρα να μην το βγάλουμε κατευθείαν στον ήλιο, αλλά να το έχουμε σε φωτεινό μέρος.
Βάλτε το λάδι και το σπαθόχορτο σε γυάλινο μπουκάλι γιατί αν μπει σε πλαστικό, είναι επικίνδυνο, αφού το σπαθόλαδο έχει την ιδιότητα να τραβάει όλα τα χημικά του πλαστικού μπουκαλιού. Η ζύμωση μπορεί να γίνει και σε φωτεινό σημείο χωρίς έκθεση στον ήλιο αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο. Το σπαθόλαδο κρατάει περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που θα παραχθεί, ενώ το καλύτερο είναι να καταναλωθεί μέσα σε έναν χρόνο… Καλή επιτυχία και … αχρείαστο να είναι.
http://www.gatzoli.gr