Στα άδυτα του Κάστρου του Κόμη Δράκουλα στα Καρπάθια Ορη

Ενα ταξίδι στα Καρπάθια όρη και δή στο Κάστρο του Κόμη Δράκουλα, δεν μπορεί παρά να σας συναρπάσει… Για όσους μάλιστα είναι λάτρεις του αιμοδιψή χαρακτήρα που δημιούργησε ο Ιρλανδός συγγραφέας, Μπραμ Στόκερ, το Κάστρο Μπραν, είναι το ιδανικό για να σας μεταφέρει στο… μύθο, αρκεί να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη.

Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μπραν, εξ ου και το όνομά του, κοντά στο Μπρασόβ, στα σύνορα μεταξύ Τρανσυλβανίας και Βλαχίας και αποτελεί εθνικό μνημείο – ορόσημο για τη Ρουμανία.
Μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή, διασχίζοντας τα πυκνά δάση των Καρπαθίων και μικρά όμορφα χωριά, θα φτάσετε στο Μπραν, όπου υψώνεται σκυθρωπό, «σκοτεινό» αλλά και επιβλητικό το Κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Αμέτρητα στενά σκαλοπάτια, λιτή και συνάμα αρχοντική διακόσμηση, μικρά, κάποια εξ αυτών, σκοτεινά δωμάτια και μία συγκλονιστική θέα από τα παράθυρα. Κάπου εκεί, ο Δράκουλας… παραμονεύει και ο κόσμος ανατριχιάζει μόνο και στη σκέψη. Μία όμορφη εσωτερική αυλή και πλήθος υπαίθριων μικρών μαγαζιών και εστιατορίων που βρίσκονται τριγύρω, σε επαναφέρουν στην πραγματικότητα.

Πιο ταιριαστή φανταστική κατοικία για τον Κόμη Δράκουλα δεν μπορούσε να βρεθεί από αυτό το κάστρο, που έχει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση από οπουδήποτε αλλού στη Ρουμανία. Είναι αλήθεια πως συχνά οι μύθοι γοητεύουν περισσότερο από την ιστορία!

Πως συνδέθηκε ο Δράκουλας με το Μπραν
Ουσιαστικό ρόλο, χωρίς μάλιστα να το γνωρίζει και χωρίς να επισκεφθεί ποτέ την περιοχή, έπαιξε ο συγγραφέας Μπραμ Στόκερ, που εμφάνισε τον Δράκουλα στο μυθιστόρημά του, που δημοσιεύτηκε στην Αγγλία το 1897.

Σύμφωνα με τη φανταστική διήγηση του, ο αιμοδιψής και αδίστακτος Δράκουλας έμενε στην Τρανσυλβανία, σε ένα κάστρο που βρίσκεται σε μια κοιλάδα, σκαρφαλωμένο σε ένα βράχο, με ένα ποτάμι να περνάει απο κάτω. Το Κάστρο Μπραν είναι το μόνο στην περιοχή που ταιριάζει με την περιγραφή και δεν ήθελε και πολύ για να μετατραπεί σε Κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Οπως καταλαβαίνετε, ο περίφημος Δράκουλας είναι ένα μείγμα ιστορίας, μυθιστορήματος, φαντασίας και… τουριστικής εκμετάλλευσης. Ως ιστορικό πρόσωπο ο Κόμης Βλαντ Ντράκουλα ή Τέπες (1431-1476) υπήρξε ηγεμόνας της Βλαχίας που εξόντωνε τους αντιπάλους κυρίως με τη μέθοδο του ανασκολοπισμού (παλουκώματος). Το «Δράκουλας», προέρχεται από το Τάγμα του Δράκου που συνδέονταν με τον Βλαντ Τέπες.

Οσο για το μύθο του, προέρχεται από λαϊκές παραδόσεις για φαντάσματα και βρικόλακες, που είναι ευρύτατα διαδεδομένος σε ολόκληρη την Τρανσυλβανία. Υπάρχει ωστόσο σύνδεση του Τέπες με την περιοχή και το Κάστρο Μπραν, όταν συμμετείχε σε διάφορες εκστρατείες για να τιμωρήσει Γερμανούς εμπόρους αλλά και να εισπράξει φόρους. Αν και δεν είναι γνωστό αν ποτέ κατέλαβε το Κάστρο, έχει μείνει εκεί για δύο μήνες, όταν βρήκε άσυλο επειδή το φθινόπωρο του 1462 τον κυνήγησε ο βασιλιάς της Ουγγαρίας με το στρατό του.

Η ιστορία του Κάστρου του Μπραν
Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα (1212) από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας και μουσείο. Η πρώτη καταγραφή έγινε από τον Λουδοβίκο Α΄ της Ουγγαρίας τις 19 Νοεμβρίου 1377, δίνοντας στους Σάξονες του Κρόνσταντ (Μπρασόβ) το δικαίωμα να φτιάξουν μια πέτρινη ακρόπολη με δικά τους έξοδα και εργασία. Ο οικισμός του Μπραν άρχισε να αναπτύσσεται δίπλα.

Το 1438-1442, το κάστρο χρησιμοποιήθηκε στην άμυνα έναντι στους Οθωμανούς, και στη συνέχεια ως τελωνείο ανάμεσα σε Τρανσυλβανία και Βλαχία. Το κάστρο ανήκε στους Ούγγρους βασιλείς, αλλά επειδή ο βασιλιάς Βλάντισλας Β΄ δεν πλήρωσε τα δάνεια, το κάστρο πέρασε στην κατοχή της πόλης του Μπράσοβ το 1533.

Το 1920, το κάστρο έγινε βασιλική κατοικία εντός του βασιλείου της Ρουμανίας. Ηταν αγαπημένη οικία και αποχωρητήριο της βασίλισσας Μαίρη. Η πριγκίπισσα Ιλιάνα κληρονόμησε το κάστρο και λειτούργησε ως νοσοκομείο κατά τον Β΄ΠΠ. Μετά πέρασε στην κατοχή του κομμουνιστικού καθεστώτος με την έξωση της βασιλικής οικογένειας το 1948.

Το 2005 η Ρουμανική κυβέρνηση πέρασε έναν ειδικό νόμο ο οποίος επέτρεπε την επιστροφή ιδιοκτησιών οι οποίες απαλλοτριώθηκαν παράνομα, όπως το Μπραν, και έτσι ένα χρόνο αργότερα πέρασε στην ιδιοκτησία του Ντόμινικ των Αψβούργων, γιο και κληρονόμο της πριγκίπισσας Ιλιάνας.

Στις 18 Μαΐου 2009, η διοίκηση του κάστρου μεταβιβάστηκε από την κυβέρνηση στον Αρχιδούκα και τις αδελφές του και την 1 Ιουνίου 2009, το κάστρο άρχισε να λειτουργεί ως το πρώτο ιδιωτικό μουσείο στη χώρα. Το 2014 αναφέρθηκε ότι το κάστρο ήταν προς πώληση.



Αρχική


Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading