Τα επικίνδυνα γιατροσόφια που δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάσετε

imagesΚαλές οι φθηνές εναλλακτικές λύσεις, δεν εγγυώνται όμως πάντα τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δείτε μερικές DIY συνταγές που μπορεί να αποδειχθούν απογοητευτικά αναποτελεσματικές ή ακόμη και επικίνδυνες.
1. Οδοντόκρεμα ενάντια στην ακμή
Η οδοντόκρεμα θεωρείται από κάποιους καλή λύση ανάγκης για να εξαφανιστούν τα σπυράκια, με τη λογική ότι η μαγειρική σόδα που περιέχει θα ξηράνει το σπυράκι, άρα θα φύγει πιο γρήγορα. Η απλή μαγειρική σόδα που έχετε στο σπίτι ίσως έχει αυτό το αποτέλεσμα, όμως οι άλλες χημικές ουσίες που περιέχει η οδοντόκρεμα ερεθίζουν το δέρμα.
2. Γιαούρτι για τους μύκητες του κόλπου
Το συγκεκριμένο γιατροσόφι βασίζεται στη θεωρία ότι τα «καλά» βακτήρια που περιέχουν ορισμένα γιαούρτια θα εξισορροπήσουν τη μικροχλωρίδα του κόλπου, απαλλάσσοντάς την από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς. Η επίδραση αυτή όμως δεν έχει αποδειχθεί. Μάλιστα, ορισμένα γιαούρτια περιέχουν σημαντική ποσότητα ζάχαρης και η ζάχαρη γύρω από τον κόλπο ή εντός αυτού μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
3. Σπιτικό κλύσμα
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, έχουν καταγραφεί τέτοιου είδους περιστατικά. Το κλύσμα μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο ακόμη κι όταν γίνεται από γιατρό, πόσω μάλλον όταν γίνεται αυτοσχέδια. Σε περίπτωση σοβαρής δυσκοιλιότητας, συμβουλευτείτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.
4. Μάσκες προσώπου με αβγό
Λέγεται πως το αβγό έχει συσφικτική δράση, οπότε χρησιμοποιείται ευρύτατα για να παρασκευαστούν διάφορες σπιτικές μάσκες προσώπου. Το αβγό δεν έχει αποδειχθεί πως χαρίζει έστω και προσωρινή σύσφιξη στο δέρμα. Η αίσθηση ότι το δέρμα γίνεται πιο σφριγηλό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι στεγνώνει το ασπράδι επάνω στο πρόσωπο. Εάν μάλιστα το αβγό είναι μολυσμένο με σαλμονέλα και μπει το ασπράδι κατά λάθος στο στόμα, υπάρχει επιπρόσθετος κίνδυνος λοίμωξης.
5. Βούτυρο στο έγκαυμα
Το βούτυρο επάνω στο καμένο δέρμα δεν παρέχει κανένα όφελος. Μετά από ένα έγκαυμα, πρέπει το δέρμα να καθαριστεί επιμελώς και να έρθει σε επαφή με κάποιο ψυχρό καταπραϋντικό παράγοντα, όπως νερό (όχι όμως πάγο). Το βούτυρο είναι πιθανό να επιδεινώσει το τραύμα, επειδή «παγιδεύει» τη θερμότητα στο δέρμα. Επίσης, δεν έχει αντισηπτική ή μακρόχρονη αναλγητική δράση.
6. Βαζελίνη για την κολπική ξηρότητα
Η βαζελίνη έχει χρησιμοποιηθεί ως λιπαντικό για την αντιμετώπιση της κολπικής ξηρότητας. Η τακτική αυτή είναι λανθασμένη, καθώς η βαζελίνη αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας, μιας συχνής κολπικής λοίμωξης που προκαλείται από την απορρύθμιση του pH του κόλπου.
http://ourhealth.gr

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Recommended For You

Discover more from World Reader's Digest

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading